checkm8 – Ny sårbarhet i iPhones

iPhone Jailbreak checkm8

Tidigare idag så släpptes det en ny exploit som fungerar till nästan alla iPhone-modeller: Från iPhone 4S upp till iPhone X och är enbart patchad i modeller som har A12 och A13 CPU:er från Apple.

Och senast en Boot ROM exploit släpptes publikt var George Hotz (geohot) som släppte en 2010.

checkm8

Sårbarheten som utnyttjas återfinnes i iPhonens Boot Rom, även kallad Secure ROM och gör att en angripare med fysisk tillgång till telefonen kan utnyttja denna sårbarhet som går under namnet checkm8.

Detta är så klart inte bra för säkerheten men en glad nyhet för alla som gillar jailbreaks. Dock har Apple haft med denna typ av sårbarheter i boot-kedjan när de byggde Secure Enclave (SEP) och det är i dagsläget oklart hur SEP kan hjälpa mot checkm8-exploiten.

För att förmildra effekterna av denna sårbarhet så rekommenderas det att du använder alfanumeriska tecken och inte enbart siffror som kod för din telefon.

Denna sårbarhet gäller även iPads och ej enbart iPhones och går ej att åtgärda från Apples sida. Men sårbarheten måste troligtvis utnyttjas tillsammans med någon annan sårbarhet för att tillgång till data eller full kontroll över en mobiltelefon:

”Researchers and developers can use it to dump SecureROM, decrypt keybags with AES engine, and demote the device to enable JTAG. You still need additional hardware and software to use JTAG” Källa

Kod finns tillgänglig här: https://github.com/axi0mX/ipwndfu

Bild på telefon av Alvaro Reyes från Unsplash

Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet. Kontakta mig gärna på telefonnummer 010 1889848 eller [email protected] om Er organisation behöver hjälp med cybersäkerhet. LinkedIn Twitter

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>