Taggat med: tor

FBI skickar ut flash gällande Hive ransomware

Amerikanska myndigheten FBI skickade ut ett flash-meddelande gällande grupperingen Hive ransomware. Grupperingen använder främst phishing och exponerade RDP-tjänster för att ta sig in i nätverk och sedan kryptera data och utpressa målen. Gällande utpressningen så har grupperingen en webbsajt på Tor-nätverket vid namn HiveLeaks.

På HiveLeaks tor-sajt hittar jag mängder av företag som utpressas av grupperingen:

Skärmdump från HiveLeaks

Den skadliga koden som exekveras i systemen hos offren innehåller delar för att stänga av antivirus-mjukvara samt förhindra eventuell backup.

Vad också är intressant är att grupperingen använder legitima mjukvaror som troligtvis redan finns inom Er organisation, FBI skriver:

Some of these indicators might appear as applications within your enterprise supporting legitimate purposes; however, these applications can be used by threat actors to aid in further malicious exploration of your enterprise. 

FBI har även med en lista med rekommenderade åtgärder där de framhåller att organisationer ej bör betala antagonisterna för ransomware men oavsett så bör man kontakta FBI.

När det gäller åtgärder för att försvåra för dessa grupperingar så rekommenderar FBI:

  • Se till att backup verkligen är offline och har ni har backup + testar backupen
  • Använd tvåfaktorsautentisering
  • Övervaka externa anslutningar såsom VPN efter suspekta logins
  • Håll datorer, enheter och servrar uppdaterade med säkerhetspatchar och nya antivirus-regler
  • Följ sajter såsom StopRansomware.org

Och om du drabbas av ett intrång så genomför följande:

  • Isolera systemet och stäng av all kommunikation såsom bluetooth, wifi, ethernet osv
  • Stäng av infekterade system och andra anslutna system. Om krypteringen inte blivit färdig så finns det möjlighet för återställning
  • Säkra eventuella backuper så de ej raderas. Sök igenom dessa efter skadlig kod innan återställning.

Rapporten från FBI innehåller även en del IOC:er samt att antagonisterna använder tjänster för anonym fildelning för att exfiltrera information. Listan är enligt följande:

https://anonfiles.com 
https://mega.nz 
https://send.exploit.in 
https://ufile.io 
https://www.sendspace.com 

Här kan du ladda hem rapporten som PDF:

Test av OnionShare 2

För cirka ett år sedan så skrev jag om OnionShare som gör att du kan dela filer anonymt över Tor-nätverket. Det har nu kommit en ny version som innehåller en mängd nyheter och förbättringar som jag tänkte kolla närmare på.

Den största och kanske mest intressanta nyheten i OnionShare version 2 är att du nu kan ta emot filer. Du kan alltså starta upp en anonym webbserver på Tor-nätverket som kan ta emot filer från en eller flera personer. Den som skickar filer till dig kan exempelvis använda sig av Tor Browser.

OnionShare stödjer nu även nästa generations .onion-adresser även kallat v3 där SHA1/DH/RSA1024 är utbytt mot SHA3/ed25519/curve25519 samt andra säkerhetshöjande åtgärder.

Som standard när du delar ut filer så förutom .onion-adressen som temporärt genereras så genereras även en url-slug som består av 2 ord diceware (obligatorisk xkcd-länk). För att ingen ska kunna forcera dessa två ord så fanns det en räknare som kontrollerade hur många 404-not found som anropats.

Om denna räknare var mer än 20 st felaktiga URL:er (404:or) så stängdes utdelningen ner, och just detta kan vara ett problem om du har en utdelning som många ska kunna ta del av. Säg att du vill exempelvis vill dela något offentligt på Twitter utan att webbservern stänger ner. Därför finns det nu stöd för publika fildelningar, eller offentligt läge. Då stängs denna funktion av som stänger ner webbservern vid för många 404:or.

OnionShare finns nu också översatt till 12 språk där ett av dessa språk är svenska. OnionShare stödjer inte https, men det gör inte så mycket eftersom Tor är end-to-end krypterat så länge trafiken håller sig inom nätverket och inte går ut via en exit-nod.

Become a Patron!

Än så länge finns inte OnionShare version 2 med i Tails, men det kommer nog så småningom. Värt att notera är att OnionShare inte ska ses som ett alternativ till SecureDrop, även om du kan köra OnionShare headless.

OnionShare är utvecklat i Python och använder sig av webbramverket Flask.

Så här ser OnionShare 2 ut på macOS och på svenska vid en uppstart:

Väljer jag sedan att dela ut en fil så ser det ut enligt följande:

Och för den som besöker ovan URL med Tor Browser så ser det ut så här:

När du startar upp en anonym mottagningstjänst för filer ser det ut så här efter jag tagit emot testssl.sh:

Och för den som laddar upp filer via Tor Browser ser det ut så här:

Ny version av Tor och Tails

Det händer mycket i Tor-lägret. Dels har en ny version av Tor-browser släppts som fått versionsnumret 8.0 och dels så har Tails version 3.9 släppts.

Den nya Tor-webbläsaren baseras på Firefox 60 ESR och har även fått en ny startsida som hjälper dig att surfa även om anonymiseringstjänster såsom Tor blockeras. Just detta förfarande går ut på att du kan göra en förfrågan efter Tor Bridges. Följande video visar hur det går till:

Från Tor FAQ:

Vad är bryggor?

Bryggor är Tor-reläer som hjälper dig kringgå censur.

Jag behöver ett alternativt sätt att skaffa bryggor på!

Ett annat sätt att få nya broar är att skicka e-post till [email protected]. Du måste skicka mailet från en adress hos någon av följande e-postleverantörer: RiseupGmail eller Yahoo.

Jag har även uppdaterat den Tor-fingerprint sida jag skapade, besök gärna den med Tor Browser 8.0 och rapportera om det fungerar:

Nyheter i Tails 3.9

Förutom en hel del buggfixar så stödjer Tails numera VeraCrypt och rekommenderas i flertalet fall framför LUKS. Läs mer här varför

Linux-kerneln har uppdaterats till 4.17 och åtgärd för Foreshadow-attacken är införd.

Dela filer anonymt med OnionShare

Sedan ett år tillbaka innehåller det anonyma operativsystemet Tails en intressant komponent vid namn OnionShare. OnionShare gör att du på ett enkelt sätt kan dela med dig av filer anonymt (stödjer även stora filer).

Förutom Tails så fungerar OnionShare på Mac, Linux samt Windows. Den version som skickas med Tails 3.6.1 är 0.9.2 och ser ut enligt följande:

Väljer man att ladda hem den senaste versionen till macOS som är 1.3 så är gränssnittet förbättrat med bl.a. nedladdningsräknare samt fler inställningar såsom möjligheten att skapa en ”Stealth Onion Service”, dvs en .onion-domän som inte annonseras ut till katalogtjänsterna i Tor-nätverket. Nackdelen med det är dock att förutom den url du använder för att dela en eller flera filer även måste dela en HidServAuth-sträng som ska in i torrc-konfigfilen.

Skärmdump när jag delar en fil via OnionShare v1.3 på macOS:

Och för den som besöker en URL via Tor Browser som delas ut via OnionShare, så ser det ut enligt följande:

OnionShare är utvecklat i programspråket Python av Micah Lee och återfinnes förutom i Tails på följande sajt:

Bra och tänka på är att när du startar OnionShare så startar även Tor upp i bakgrunden och ansluter till Tor-nätverket (precis som Tor Browser).

Säkerheten

Hur är det med säkerheten då? Jo, först och främst så är det relativt enkelt att göra en fingerprint på den 404-sida som presenteras om man upptäcker en OnionShare-webbserver. Även så sätter servern OnionShare i http-headern.

Men försöker en angripare forcera den sökväg som unikt genereras med två slumpmässiga ord från en ordlista med 7777 st ord så stöter man på problem. För efter 20 försök så stänger nämligen webbservern ner och visar följande meddelande hos den som delar ut filer via OnionShare:

Funktionen build_slug() som slumpar en URL-slug ser ut enligt följande:

Ransomware as a Service (RaaS)

Att ransomware är ett växande problem och något som drabbar många råder ingen tvekan om. Och nu har även molnifieringen av tjänster nått de som skapar ransomware: Ransomware as a Service (RaaS).

Jag har tittat närmare på en av flertalet RaaS. Priserna för den som vill ha egen ransomware-kod så varierar priserna från 474 kr upp till 5 138 kr och då ingår även command-and-control (C&C) som handhar automatisk upplåsning vid betalning.

Denna RaaS-tjänst som jag tittat närmare på heter RaaSBerry går att nå över Dark Web (Tor) och betalning sker med hjälp av Bitcoin. Du köper då olika typer av paket där det ingår en prenumerationstjänst på C&C. Det framgår också att även om C&C inte skulle fungera eller att du slutar att betala för tjänsten så kan du alltid manuellt dekryptera nycklar till de som blir offer för ditt ransomware.

De olika paketen ser ut enligt följande (BTC = Bitcoin)

Vad som är intressant att läsa ut är att samtliga paket kommer med en unik EXE-fil samt att det inte finns någon mellanhand vad gäller betalningar från offer som går direkt till en Bitcoin-adress. Vissa andra RaaS-tjänster har en modell där RaaS-tjänsten tar procent av intäkterna.

I dessa paket ingår ingen form av exploit-kod som utnyttjar någon sårbarhet utan det är något som den som köper ransomware måste själv utveckla. För att köpa ett paket från RaaSberry måste du först överföra Bitcoin till en unik skapad adress, vilket RaasBerry kallar för wallet.

Tjänsten marknadsför även att en USP (Unique Selling Point) är att inget fristående program behövs för att dekryptera krypterade filer. Detta så länge att dekrypterings-nyckeln finns tillgänglig dvs (du har betalt en lösensumma).

Att köpa skadlig kod har alltid varit möjligt via Tor och andra kanaler och det finns många olika aktörer som försöker tjäna pengar på olika delar av kedjan. Tyvärr är det problematiskt och mycket tråkigt när det blir lättare och lättare för antagonisterna att förstöra för andra med ransomware.

Så undviker du ransomware

Sist men inte minst kommer några tips hur du undviker konsekvenser av ett ransomware eller att drabbas överhuvudtaget:

  • Se till att ha backup och att backupen är frånskild ordinarie vht. Kanske en datadiod? Inkrementell backup samt live-backup om möjligt.
  • Använd en sandlåda för kontroll av skadlig kod samt flertalet antivirus-motorer i perimeterskyddet och för rörligt media
  • Uppdatera och patcha operativsystem samt mjukvaror
  • Se till att ha så få administratörer som möjligt samt se till att användare har så låga behörigheter som möjligt
  • Ta bort standardlösenord och användarnamn
  • Utbilda användare och testa dem då och då med phishing-tester exempelvis

Viktigt att poängtera på ovan punkter är att även öva dessa moment samt kontrollera att verkligen backuperna fungerar, att antivirus-motorerna är uppdaterade samt utför kontroll att samtliga system och mjukvaror uppdateras samt patchas.

Uppdatering: Glömde helt sista punkten gällande tips för att undvika ransomware. Tack Matti Olofsson!

Framtiden inom nätverksforensik

nätverksforensik

Jag var intresserad av hur framtiden inom nätverksforensik ser ut nu när allt mer av vår vardagliga kommunikation på internet är krypterad. Så därför kontaktade jag Erik Hjelmvik som driver företaget Netresec samt utvecklar den populära mjukvaran Network Miner. Erik är en av Sveriges främsta specialister inom nätverksforensik och en av de som jag känner som troligtvis kan besvara frågan bäst.

Så här skriver Erik om framtiden gällande nätverksforensik och de utmaningar som området står inför:

Erik Hjelmvik”Användningen av HTTPS har ökat dramatiskt under de senaste fyra åren. En orsak till den ökade SSL-användningen är att man nu kan få gratis SSL-certifikat genom initiativ som t.ex. Let’s Encrypt, men jag tror även att Snowdens avslöjanden har gjort att intresset för krypterad  kommunikation har ökat märkbart. Den ökade användningen av SSL gör dock att det blir allt svårare att genomföra nätverksforensik eftersom innehållet i kommunikationen nu ofta är krypterad.

Som forensiker är det därför viktigt att ta vara på den information som går, även när trafiken är krypterad. Jag har exempelvis byggt in stöd i NetworkMiner för att extrahera X.509-certifikat från nätverkstrafik, vilket gör det lättare att hitta felaktiga och ogiltiga certifikat som används av botnät och annan skadlig kod för att kryptera sin kommunikation. Ett annat exempel på trafik som använder sig av ogiltiga certifikat är Tor, vilket använder sig av en SSL-handskakning för att sätta upp sin krypterade förbindelse.

Fingeravtryck i nätverkstrafik

En annan utmaning är att den tillgängliga bandbredden ökar, och därmed även datamängden som en forensiker behöver analysera. Utmaningen blir med andra ord en variant av att hitta nålen i höstacken, där höstacken utgörs av inspelad nätverkstrafik. Som forensiker kan man använda sig av exempelvis ”Rinse-Repeat Threat Hunting” för att minimera höstacken. Det kan också vara bra att ta ett steg tillbaka och börja analysen med att titta på flow-data, som vilka IP-adresser som pratar med vilka, innan man börjar analysera innehållet i trafiken.

För att kunna göra det effektivt krävs det dock att flow-vyn är berikad med information om exempelvis domännamn och WHOIS-information om IP-adresser, vilket jag tagit fasta på i verktyget CapLoader. Styrkan med CapLoader ligger dock framför allt i att kunna gå från flow-analys till att analysera trafiken på paketnivå med bara ett klick. De flesta flow-verktygen saknar dock denna förmåga, vilket gör att forensiker ofta tittar på antingen flow-data eller på paketdata istället för att kombinera båda teknikerna till ett mer effektivt arbetsflöde”

Allvarlig sårbarhet i Tor Browser kan avslöja din IP-adress

En sårbarhet har uppdagats i Tor Browser till Linux samt macOS som gör det möjligt att ta reda på den riktiga IP-adressen hos en användare.

Sårbarheten har och göra med hur Firefox som Tor Browser använder sig av hanterar länkar som använder file:// prefix. Sårbarheten gäller inte användare av Tails samt den säkrare versionen av Tor Browser, sandboxed-tor-browser.

Om du använder Linux eller macOS samt Tor Browser bör du uppgradera snarast till Tor Browser version 7.0.9. Dock kommer file:// helt att sluta fungera som en bieffekt av säkerhetsfixen.

Sårbarheten uppdagades av Filippo Cavallarin, som är VD på företaget We Are Segment. sårbarheten har fått namnet TorMoil av Filippo.

Läs mer på Tor-bloggen samt Tors bugghanteringssystem.

Därför ska du inte använda VPN ⚠️

Att använda VPN har blivit otroligt populärt på senare år men det finns anledningar att se upp och tänka efter en extra gång om du verkligen behöver använda ett VPN.

Så därför tänkte jag vara djävulens advokat och gå igenom några anledningar att inte använda ett VPN. Denna artikel gäller främst VPN-tjänster för hemmabruk/personligt bruk (som används för anonymisering).

Öppnar upp för nya sårbarheter

Klienter eller plugins som du installerar för att använda en VPN-tjänst kan innehålla sårbarheter och därmed kan sänka säkerheten på din dator. Det gäller givetvis all mjukvara du installerar såsom antivirus-program. Du bör även se upp om din VPN-leverantör bara stöder protokollet PPTP som sedan länge är osäkert.

Om du vanligtvis sitter skyddad bakom en brandvägg kan VPN-klienten eller -pluginet dessutom utan din vetskap öppna upp för inkommande anslutningar från internet eller andra VPN-användare.

Lämnar ut loggar

Det har förekommit att VPN-leverantörer loggar vem som anslutit när och kan då lämna ut uppgifterna till myndigheter som efterfrågar dessa. HideMyAss är exempelvis en leverantör som sparar loggar och lämnar ut dessa.

Har du dessutom betalt med kreditkort eller liknande så finns det stora möjligheter att koppla VPN-användaren till dig.

Leverantören Hotspot Shield loggar din data och kan även sälja den vidare till tredje part. De injicerar även JavaScript-kod i din okrypterade surftrafik.

VPN-tjänsten Hola som fungerade via en Chrome-proxy sålde användares bandbredd vidare till andra.

Hotbilden

Har du en stat som ingår i din hotbild som du försöker gömma dig för? Inget VPN i världen kommer troligtvis att skydda dig. Många VPN-leverantörer har en ingång och en utgång på samma server/IP etc och en myndighet eller signalspaningstjänst kan då koppla ihop utgången med ingångstrafiken.

Tänk även på att om du använder en VPN-anslutning mynnar ut i ett annat land så kommer detta lands signalspaningstjänst att se din trafik och eventuellt alla länder på vägen dit och mot din destination.

Din trafik kan även sticka ut om du försöker smälta in i normalbilden.

Överföringskapacitet

Din bandbredd och fördröjning kommer att påverkas negativt när du använder VPN. Testa att köra Bredbandskollen från Internetstsiftelsen före och efter du är uppkopplad via VPN så får du en uppfattning om ungefär hur stor skillnad det är. Det kan även vara bra att testa vid några olika tidpunkter på dygnet.

Det även vara så att din VPN-leverantör blockerar viss typ av trafik såsom peer-to-peer-protokoll eller e-post (SMTP).

Avslutande ord

Det finns absolut tillfällen då du kan överväga att använda ett VPN. Sådana kan vara när du sitter på ett internetcafé eller annat ställe där det tillhandahålls ett öppet WiFi eller att du litar mer på en VPN-leverantör än din internetleverantör.

Glöm inte heller att det finns tjänster såsom Tor som kan vara bättre att använda i vissa fall. Och framförallt så tänk på vad och hur du surfar när du använder tjänster såsom Tor eller ett VPN.

I ett annat inlägg finns det mer matnyttig information gällande OPSEC.

Tom Hanks Nobody Is Safe GIF - Find & Share on GIPHY

Stort tack till alla på LinkedIn som hjälpt till med innehåll till denna artikel.

Surfa anonymt med nya Tails 3.0

För några dagar sedan så släpptes version 3.0 av det anonyma och säkra operativsystemet Tails. Tails är en plattform som baseras på Linux och underlättar för dig som vill vara anonym och säker. Anonymiteten uppnås genom en integration med Tor och dess Tor Browser.

Stöd för 32-bitarsdatorer har också försvunnit, detta på grund av att säkerhetshöjande tekniker såsom PIE, Position-independent executable (vilket ger ASLR) ska fungera optimalt.

Flertalet mjukvaror är uppgraderade till nya versioner:

  • Tor Browser är uppgraderad till 7.0.1
  • KeePassX från 0.4.3 till 2.0.3.
  • LibreOffice från 4.3.3 till 5.2.6
  • Inkscape från 0.48.5 till 0.92.1
  • Audacity från 2.0.6 till 2.1.2
  • Enigmail från 1.8.2 till 1.9.6
  • MAT från 0.5.2 till 0.6.1
  • Dasher från 4.11 till 5.0
  • git från 2.1.4 till 2.11.0

Även så baseras denna nya version 3.0 på Debian 9.0 kodnamn Stretch. Förutom en ny version av Debian så har dialogrutan för uppstart fått sig ett upplyft, som numera ser ut så här:

Om du vill konfigurera ett administratörslösenord (root) så går det att göra genom att trycka på + tecknet nere i vänstra hörnet och då får du upp följande:

Här kan du se en kort video där jag testar Tails 3.0:

För samtliga nyheter sam nedladdning av ISO-fil se följande länk:

https://tails.boum.org/news/version_3.0/index.en.html

Omfattande pågående cyberattack: WannaCry/Wcry

Flertalet nyhetsmedier samt CERT-SE varnar just nu för en ny pågående cyberattack. Detta är en ransomware-kampanj som nyttjar sårbarheten MS17-010. Ett flertal länder är drabbade och däribland även Sverige.

I detta fall är det en ny variant av WannaCry (kallas även Wcry eller WanaCrypt0r) som infekterar Windows-system och krypterar filer både lokalt och på delade nätverksytor och sedan håller dessa som gissla samt begär betalning i Bitcoin.

Sårbarheten som åtgärdas i MS17-010 som släpptes för cirka två månader sedan och har och göra med hur Windows hanterar SMBv1-paket (EternalBlue). WannaCry använder även Tor för att sköta Command and control (C&C), detta för att försvåra spårning.

Här finns en karta för den som i realtid vill se infektioner:

WannaCry

Skärmdump från meddelandet som dyker upp om du blir infekterad: