Att dekryptera eller forcera Windows-lösenord när lösenord tappas bort är en av de vanligaste kryptoproblemen för vanliga Windows-användare. Att forcera dessa lösenord är relativt lätt med hjälp av såkallade Rainbow Tables
En av de vanligaste metoderna för att använda sig av Rainbow Tables för att hitta lösenordet på sin Windows-installation är att använda sig av den bootbara cd-skivan Ophcrack.
Rainbow Tables eller Regnbågstabeller som det blir direktöversatt till Svenska innebär att alla möjliga lösenordskombinationer skapas i en stor tabell och sedan görs slagningar mot denna tabell.
Observera att denna typ av attack enbart är möjlig på den äldre NTHASH/NTLM algoritmen som Microsoft valt att implementera en gång i tiden. Dock så använder många Windows-installationer denna algoritm i dagsläget för att kunna vara bakåtkompatibla.
Så här stora blir tabellfilerna för tabellerna, storleken varierar beroende på vad lösenordet kan innehålla:
Här kan du ladda hem dessa ISO-filer som du sedan bränner ut till en cd-skiva:
Det har åtskilliga gånger på sistone kommit på tapeten hur webbutvecklare bygger dåliga lösenordsfunktioner utan salt, eller lagrade direkt i klartext exempelvis. Det amerikanska IT-säkerhetsföretaget Matasano försöker reda ut vad som är bra och vad som är dåligt gällande säkra lösenordshashar: Varför är just OpenBSD:s lösenordsfunkion så bra Varför går…
CVE-2018-1057 är benämningen på en ny sårbarhet som identifierats i den populära mjukvaran Samba. Samba är en mjukvara som används för att öka interoperabiliteten mellan Linux/Unix-system samt Windows. För att citera Wikipedia: Samba är fri programvara för Linux/Unix-system som använder SMB/CIFS-protokollet och används för att dela resurser som filer och skrivare i ett Windows-datornätverk(fil/printer-server). Samba…
Det ryska företaget ElcomSoft släpper en uppdatering till sin mjukvara Forensic Disk Decryptor som gör det möjligt att läsa ut nycklar ur ett datorminne. För att läsa ut nycklarna ur datorminnet så kan antingen Windows hibernate-fil användas eller utläsning via FireWire-porten. Sedan analyserar programmvaran minnesdumpen och söker efter nycklar till…
I ”bitlocker”
Om Jonas Lejon
En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet med över 20 års erfarenhet. Frågor? Kontakta mig på: jonas.kryptera@triop.se eller
1 comments
Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att skriva en kommentar.
1 comments