Eftermiddagen Next Generation Threats 2014

Detta är del två av vår sammanfattning av konferensen Next Generation Threats som anordnas av IDG TechWorld. Del ett kan du läsa här.

Marion Marschalek, How would you find what you can’t see?

Börjar med att berätta om malware-historia och olika typer av malware såsom trojaner, virus, maskar etc. Sedan om historien för att upptäcka malware genom exempelvis checksummor. Efter ett tag så lämnade man checksummor och gick över till signaturer som identifierade delar av filer och nu används en mängd olika metoder såsom vitlistning, heuristik, beteenden och information från molnet.

Endpoint-säkerhet i antivirus-produkter blir allt bättre och kontrollerar USB-minnen, URL:er och E-post exempelvis. Klientsystem blir uppkopplade och kontrollerar information i realtid mot molnet.

Marion berättar att Zeus är hennes favorit inom skadlig kod ”old but gold”. Hon berättar att antivirus har en detection-rate på cirka 40% i dagsläget vilket är lågt.

Det finns ingen universiell lösning utan det är flertalet saker som måste tänkas på. Minimalistiska system, håll koll på loggar och anslut inte överallt på internet.
Håll koll på alla anslutningar i ditt nätverk. Att antivirus skulle vara dött tycker Marion inte stämmer.

Robin Blokker, VIP security, digital attacks and defenses

Berättar om att FRA jobbar med informationssäkerhet samt signalspaning. Robin jobbar på en avdelning som testar säkerheten i samhällskritiska system på uppdrag av myndigheter och statligt ägda bolag.

FRA försöker att göra säkerheten i Sverige bättre. Det är inte lätt men några små steg i taget så blir det bättre och bättre med åren. Om det är en sak som Robin
rekommenderar så är det att sätta på utlåsning av konton vid misslyckade lösenordsförsök.

Organiserad brottslighet står bakom det mesta dåliga som syns på internet såsom spam och liknande. Det FRA är oroliga över är dock statliga aktörer som är svårare att upptäcka.

Hur genomförs attackerna?

Genom exempelvis waterhole, återanvändning eller stöld av behörigheter. Spårning och identifiering av administratörer på nätverk. Skapa en fälla genom att exempelvis gå till en administratör med en trasig dator eller liknande och berätta att det ej går att logga in. Då försöker administratören logga in med admin-behörigheter som du kan spara undan.

FRA varnar för administratörer: Alla måste byta lösenord ofta utan admins.

Gränsen mellan företagets datorer och dina privata suddas ut.

Använd inte admin-konton överallt. Upprätta ett administratörnätverk där det finns klienter för administration och att enbart dessa används. Vore bra om alla använde biometri istället för lösenord eller 2FA men Robin är nöjd om användare börjar med passphrases istället för passwords.

Moxie Marlinspike, End to end encryption for everyone

Börjar med att berätta om amerikanska actionfilmer och att amerikanerna är underdogs i filmer såsom Rocky, Hunt for red october och Top Gun. Poängen verkar vara ”power vs people” där NSA är onda i exempelvis filmen Enemy of the state. Sen på 2000-talet så börjar det handla om terrorister och det blir mer åt ”vi mot dem” hållet igen.

Hackers DNA kommer från filmer och tittar vi på filmer som släppts nyligen så handlar det mycket om ”power vs people” samt så nämner han Hunger games.

När Moxie började utveckla mjukvara för säker kommunikation så tittade han på PGP vs. OTR. Svårt att använda kryptomjukvara såsom PGP där manualer är ofantligt stora
och krångliga för nybörjare.

Vi måste titta mot OTR men det blir problem såsom flertalet enheter samt extra handskakning. Sessioner är flera år långa och det ställer till problem.

Axolotl är ett nytt protokoll som dom har tagit fram som gör en trippel Diffie-Hellman. Det finns inga power-users, det är inte som PGP samt användaren behöver inte veta vad en nyckel är.

Allt som Open WhisperSystems utvecklar är öppen källkod.

Diskussioner om Truecrypt uppstår och Runa A Sandvik säger att projektet är temporärt dött, många i publiken verkar fortfarande använda det. Moxie vill rätta sig
angående att PGP är utdött och säger att det är bra för att skicka krypterade filer.

Åsa Schwarz, Into the future of IT security

Tid att upptäcka intrång i organisationer blir inte snabbare men tiden det tar att göra intrång går snabbare. Detta beror på att vi är människor och vi ser olika på
säkerhet. Exempelvis så ser en tekniker och en säljare olika på säkerhet.

Säkerhet måste finnas med i utvecklingsspåret samt risk managment. Användare är för snabba och företagen hänger inte riktigt med: nya appar och telefoner etc hela tiden.

Säkerhet måste även vara användarvänligt och stödja affären.

Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet med över 20 års erfarenhet. Frågor? Kontakta mig på: [email protected] eller LinkedIn Twitter

Skriv en kommentar