Identifiera cyberintrång med Moloch

Identifiera cyberintrång med Moloch

Uppdatering 2020-11-20: Moloch har nu bytt namn till Arkime. Läs mer om bakgrunden till namnbytet här.

Jag har haft på min todo-lista ända sedan det första släppet av Moloch som var år 2012 att jag ska testa verktyget. Moloch utvecklades innan 2012 internt hos AOL men släppte det sedan fritt för allmänheten. Dock så dröjde ända tills November 2019 innan jag fick bekanta mig mer med verktyget.

Moloch är ett verktyg som låter dig göra indexerade sökningar i stora mängder data. Säg exempelvis att du lagrar många hundra terabyte av PCAP-data och vill hitta vilka datorer på ditt nätverk som pratat med en viss IP-adress. Att göra en sådan sökning i mängder med PCAP:s kan ta otroligt lång tid. Du kan så klart använda Argus-metadata för att snabba upp sökningen men Moloch är mer användarvänligt samt avkodar information om varje protokoll också, som så klart också är sökbart.

Som backend använder Moloch sökmotorn Elasticsearch som är skriven i Java. Även så tillför Moloch ett snyggt webbgränssnitt och ett REST-API.

Förutom själva webb-gränssnittet så finns även mjukvaran moloch-capture med som antingen kan importera PCAP-filer offline eller läsa av data direkt från ett interface.

Du kan även enkelt tagga upp information från andra system såsom Maltrail eller Suricata och sedan se dessa taggar eller söka på taggarna i Moloch via API:et eller verktyget som följer med:

capture/plugins/taggerUpload.pl localhost:9200 ip iptagdata tag tag .. tag
capture/plugins/taggerUpload.pl localhost:9200 host hosttagdata tag ..
capture/plugins/taggerUpload.pl localhost:9200 md5 md5tagdata tag
capture/plugins/taggerUpload.pl localhost:9200 email emailtagdata tag
capture/plugins/taggerUpload.pl localhost:9200 uri uritagdata tag

Det jag gillar mest med Moloch är att den kan avkoda ett antal olika protokoll såsom DNS, SSH, HTTPS, HTTP, DHCP, radius, socks osv.

För att ge ett exempel på en av många Threat Hunting teser du kan köra:

Vilka unika HASSH klient fingerprint SSH finns det och vart ansluter dom?

Så steg ett är att exportera dessa, exempelvis genom att gå på SPI-vyn och sedan Export unique HASSH. Då öppnas en ny länk med följande tre HASSH-fingerprints:

Tre unika HASSH (bilden är maskad)

Sedan klickar jag på Sessions-fliken och kan söka på sessioner med någon av dessa unika HASSH-fingerprints:

Sökning på en unik hassh i Moloch, bilden är maskad.

Om du är observant så ser du även att det finns en flik som heter Hunt. Den kan användas för att göra klartext-sökningar med intervaller, tyvärr inte så användbar om du inte kör TLSI (TLS Inspection).

Du kan även lägga upp något som heter Cron-queries som körs vid intervaller som sedan skickar notifieringar via Slack, E-post eller Twilio.

Sammanfattning Moloch

Verktyget är gratis att använda och stödjer Er verksamhet i att analysera nätverkstrafik. Det är ingen hög inlärningströskel och kan snabba upp arbete som i dagsläget kanske är mindre effektivt.

Moloch kompletterar andra open-source verktyg såsom Zeek och Suricata mycket bra.

Även har Moloch möjlighet att exportera data som PCAP från sessioner, vilket gör det enklare också om du vill analysera en händelse ytterligare med exempelvis Wireshark.

Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet med över 20 års erfarenhet. Frågor? Kontakta mig på: [email protected] eller LinkedIn Twitter

3 comments

  1. Pingback: Test av Recorded Future Express • Cybersäkerhet och IT-säkerhet

Skriv en kommentar