Ny zero-day i Chrome

Google rapporterar om att en ny zero-day utnyttjas i Google Chrome, den har fått CVE-2020-15999 och utnyttjas en brist i freetype. GNU FreeType är ett open-source projekt som används av fler projekt än Chrome och sårbarheten är fixad i freetype version 2.10.4.

Men för en angripare att utnyttja en sårbarhet i Chrome så måste även sandlådan brytas ur, en så kallad ”sandbox escape”. Och det upptäckte även Google att angriparna som utnyttjade freetype-buggen gjorde, en helt ny sårbarhet i Windows-kärnan. Den har fått CVE-2020-17087, se även här.

Google uppger även att utnyttjandet av denna kedja av sårbarheter inte har något med valet i USA att göra. En fix till Windows-buggen beräknas släppas 10:e November.

Kernel-buggen utnyttjar det faktum att Windows Kernel Cryptography Driver (cng.sys) har \Device\CNG som exponeras mot Chrome och följande IOCTL: 0x390400 utnyttjas. För denna bugg uppger google:

We have evidence that this bug is being used in the wild. Therefore, this bug is subject to a 7 day disclosure deadline

Ben Hawkes som är chef för Google Project Zero som skriver följande på Twitter:

Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet med över 20 års erfarenhet. Frågor? Kontakta mig på: [email protected] eller LinkedIn Twitter

Skriv en kommentar