Taggat med: Inera

Analys av 1177-läckan

1177 vårdguiden

Igår så tipsade en anonym person sajten Computer Sweden att miljontals inspelade samtal till vårdupplysningstjänsten med telefonnummer 1177 låg tillgängliga för allmänheten på en webbserver. Denna server har används som backup-server av företag som upphandlats av tre landsting.

Servern är en gammal Apache-server som bland annat verkade ha mjukvaran ownCloud och går under namnet NAS, Network Attached Storage. ownCloud gör att du kan sätta upp din egen molntjänst on-prem (hos dig själv).

Vid upphandlingen av leverantören så ställdes ett antal krav hur denna känsliga information skulle vara tillgänglig. Bl.a. skulle SITHS-kort användas för att komma åt informationen (se länkar nedan).

Men trots dessa krav på leverantören, hur kunde det går fel? Jag gissar på att ingen följt upp och kontrollerat kraven med hjälp av tillsyn. Skulle återkommande penetrationstester eller automatisk sårbarhetsskanning genomföras så skulle det inte troligtvis inte ha hänt. Något som bl.a. kreditkortsstandarden PCI-DSS ställer krav på.

Även så rekommenderar vi som jobbar med säkerhet både hängslen och livrem. Det som har hänt här är att företaget troligtvis kopplat något fel eller genomfört en felaktig konfiguration, jag tror inte heller att filerna legat uppe sedan 2013. Utan att misstaget genomfördes någon gång förra året under 2016. Men ett enda misstag ska inte få denna typ av konsekvenser, därav bör det finnas mer skydd exempelvis kryptering på filnivå. I detta fall kan hårddisken varit krypterad men det spelar ingen roll när webbservern visar katalogerna och gör filerna tillgängliga för nedladdning.

Har någon laddat hem filerna och lyssnat? Givetvis. Minst två personer, den som tipsade Computer Sweden samt journalisten. Även finns det stor chans att filerna cachats på diverse ställen ute på Internet. Dock kan loggfiler finnas kvar och gör det möjligt att spåra nedladdningar.

Sådana här läckor är givetvis otroligt allvarliga och kan leda till fara för liv och lem.

Tyvärr är nog detta enbart toppen av ett isberg när det gäller cybersäkerhet inom vårdsektorn.

Källor:

Uppdatering: Vi vet nu lite mer och servern verkar ha varit online sedan 2016 då någon ”stoppade in internetkabeln”.