Vi testar krypterad E-post med Poosty

Poosty är en webbmail-tjänst som lanserades redan 2008 men har nu fått ett litet uppsving då konsultföretaget AddQ har gått in som delägare. Tjänsten startades av Stefan Waldeck som tidigare var nordisk marknadschef på Yahoo Searchmarketing.

Att kalla det för krypterad E-post är nog kanske lite att ta i, kanske bättre att kalla det för meddelanden med SMS-verifiering. Tjänsten använder sig nämligen av en sex tecken lång kod som används som verifieringsnyckel. Koden skickas separat via SMS samt så skickas även ett notifierings E-postmeddelande till den person du vill skicka ditt meddelande.

När vi testar tjänsten så skriver vi det hemliga meddelandet på Poostys servrar som är lokaliserade i Irland (Amazon Web Services, framgår även i dess sekretesspolicy) och över en https-anslutning. Även så kan Google läsa det hemliga meddelandet vi skriver, eftersom Google Analytics JavaScript laddas in i vår webbläsare.

Poosty är gratis i sitt grundutbud om du väljer att använda externa tjänster (tex. SMS meddelanden) eller uppgradera till våra premiumtjänster så måste du betala.

Vi ser en ljus framtid för Poosty och är väldigt stolta över att ha gått in som strategisk partner och delägare. Genom att vi har kvalitetssäkrat tjänsten vet vi dessutom att den levererar den säkerhet, enkelhet och tillförlitlighet som den ska göra.

Säger Petter Salomonsson, VD på AddQ Consulting.

Uppdatering: Obligatorisk läsning gällande Google Analytics och SSL finnes här.
Uppdatering 2: Se officiellt svar från Poosty i kommentarer till detta inlägg.
Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet. Kontakta mig gärna på telefonnummer 010 1889848 eller [email protected] om Er organisation behöver hjälp med cybersäkerhet. LinkedIn Twitter

3 comments

 1. Mats Enocson

  Hej,

  Tack för att ni testar Poosty! Vi har tagit bort Google Analytics som nu inte längre används av oss.

  Alla meddelanden och bilagor är krypterade i Poosty. Det är alldeles riktigt att vi i tillägg till användarnamn och lösenordskrav (du kan ange upp till 255 tecken lösenord) också har implementerat ytterligare en åtkomst kontroll med kravet att man dessutom måste ha tillgång till mottagarens mobiltelefon, för att kunna ange en ID-kontroll kod som skickas per SMS. Mao 2 faktors identifiering.

  Poosty krypterar alla meddelanden som alldeles riktigt som standard lagras på Irland inom EU (krav för myndigheter inom EU). Vi har dessutom möjlighet att låta företags konton lagra de krypterade filerna i andra regioner som t.ex. USA beroende på regional lagstiftning. Det är Poosty som innan lagring genomför krypteringen av meddelandena som lagras utan relation till vem eller vad dom hör till. Mer om krypteringen finns i vår FAQ.

  Vi välkomnar alla förslag till förbättringar. Målet är att erbjuda marknadens lättaste sätt för vem som helst att skicka och ta emot krypterade meddelanden med vem som helst. En sak som gör oss annorlunda är att lösningen inte bara möjliggör ”envägskommunikation” från t.ex. ett företag till sina kunder, utan vi möjliggör dessutom för mottagaren att vidarebefordra ett krypterat meddelande med fortsatt säkerhet. Ett användnings exempel kan t.ex. vara en person som mottar finansiell information från en bank, och som sedan skall skicka detta vidare till en revisor eller advokat. Med Poosty kan man behålla meddelandet krypterat och skyddat genom att skicka det vidare i Poosty. Mottagaren kan vara vem som helst som har email och en mobiltelefon.

  Mvh
  Mats Enocson
  COO, Poosty AB

 2. Pingback: Granskning av TV-leaks | Kryptering
 3. Pingback: Bitsec granskar SecureMailbox | Kryptering och IT-säkerhet

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>