Att starta eget inom cybersäkerhet
Jag har nu varit företagare i 12 år varav senaste sex åren på heltid inom cybersäkerhet. Jag tänkte i detta blogginlägg dela med mig av några erfarenheter som jag dragit som egenföretagare och som kanske kan hjälpa dig om du vill köra eget inom cybersäkerhet.
Först och främst så finns det inget optimalt tillfälle att starta eget, även om vi nu är mitt i en COVID-19 pandemi så skulle jag inte avråda någon från att starta eget. Kompetens inom cybersäkerhet är otroligt eftertraktat.
Och glöm inte att våga fråga om tips och råd från personer som kört eget företag eller som varit företagare länge.
Börja i liten skala
Se över dina möjligheter att dra ner på ditt ordinarie dagsjobb eller om du har möjlighet att köra eget på kvällar eller helger. Detta för att testa och se hur det är att vara egenföretagare med allt som det innebär.
Det blir så klart lite av ett moment-22 problem också eftersom att du inte kan avsluta ditt ordinarie jobb innan du har uppdrag så du klarar dig. Men jag rekommenderar att du har en privat buffert så du klarar dig runt sex månader utan uppdrag.
Gräv också där du står: Vilka organisationer har du kontakt med och vad är det unika med just din kompetens. Men glöm inte heller att som företagare så måste du även vara bra på att kommunicera, dokumentera och eventuellt sälja (din egen kompetens).
Hitta partners
Ensam är inte stark, hitta företag som du kan jobba med och använd ditt kontaktnät. Men gå inte på massor av onödiga möten som äter upp all din tid. Det ska ske i rimliga mängder och försök att vara lite selektiv med vem du träffar när.
Hitta andra mindre företagare och samarbeta med dessa så kan ni ta större affärer och konkurrera mot större företag.
Uppdrag är allt
Att ta in uppdrag och leverera är mycket viktigt. Var lyhörd och se vad din kund vill ha hjälp med och leverera det kunden vill och lite till. Undersök vad konsultförmedlare har för uppdrag ute och bevaka löpande nya uppdrag som kommer ut. I början så får man inte vara så kräsen när det gäller timarvoden och att uppdragen kanske inte matchar helt rätt med din profil. Observera dock att konsultförmedlare kan ta allt från 5% till 30% på timarvodet ut till kund.
Fakturera så fort uppdraget är slutfört och följ upp att fakturorna betalas i tid.
Du kanske är jätteduktig på reverse-engineering eller IT-forensik men uppdragen i Sverige inom områden som dessa växer inte på träd. Men med tiden så kanske du kan bygga upp ditt nätverk och enbart pyssla med ett smalt område. Internationellt är det dock en annan femma, men att sälja cybersäkerhet handlar om att bygga upp ett förtroende över tid.
Timarvodet på en konsult inom cybersäkerhet ligger mellan 1100kr och 1900kr exkl moms. Vissa kunder vill ha fastpris och vissa vill betala löpande. Att räkna på fastpris kan vara klurigt, så se till att inhämta mycket underlag när du räknar på fastpris. Speciellt om det är ett längre uppdrag på större summor.
Håll nere utgifterna
Det är lätt att börjar bränna pengar på företaget när du fått din första faktura betald. Men försök att hålla nere utgifterna till mer eller mindre noll åtminstone första 6-12 månaderna. Undvik utgifter såsom laptops, tjänstebil, mobiltelefoner, böcker, licenser, utbildningar osv. Ta ut minimalt med lön och se till att företaget flyger innan du tar på dig kostnader.
Vissa saker bör man dock inte kompromissa över såsom företagsförsäkring, se även till att du har en reseförsäkring eftersom mycket av det du gör som konsult går under reseförsäkringen.
1 comments