CRATE – En övningsmiljö för cyberattacker

Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har sedan 10 år tillbaka förvaltat och utvecklat en övningsmiljö för cyberattacker (cyber range) vid namn CRATE. Miljön används för att bygga upp olika scenarion med hjälp av cirka 800 virtuella servrar och ett simulerat internet.

Huvudkunder för denna miljö är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) samt Försvarsmakten som båda har bidragit till uppbyggnaden av Crate. Övning i miljön kan också ske utanför anläggningen genom en extern anslutning till spelnätet via VPN. Dessutom går det att koppla in skrivare, telefoner, styrsystem och olika övervakningsstationer (ICS/SCADA etc) samt det mesta som VirtualBox kan hantera.

Fotografi från Crate City. Foto: FOI.

Crate är en viktig komponent för att öka Sveriges förmåga att hantera cyberangrepp. Vi ser anläggningen som en arena för samverkan mellan såväl det privata och offentliga som på ett nationellt och internationellt plan. Crate är unikt och hjälper verkligen företag och myndigheter att öka sin cybersäkerhet.

Konstaterar Åke Holmgren som är MSB:s chef för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet

Dock verkar det inte helt lätt att komma igång med CRATE eftersom jag saknar en ”sign up” knapp, manuell kontakt som verkar gälla. Därför tror jag att många privata aktörer istället väljer lösningar från leverantörer såsom Hackthebox.eu eller bygger eget med Amazon EC2, vilket jag själv gör när jag vill sätta upp labbar eller övningar. Har du tips på andra leverantörer av cyber-rangers, lämna gärna en kommentar nedan.

Och förutom vid träning och övning används CRATE även för forskningsprojekt samt för test och försök.

Film från CRATE med en bro avsedd för leksakståg:

CRATE står för Cyber Range And Training Environment.

Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet med över 20 års erfarenhet. Frågor? Kontakta mig på: [email protected] eller LinkedIn Twitter

Skriv en kommentar