Hacka flygplan, går det?

Hacka flygplan - Bild CC Wikipedia

Sedan några veckor så har nyheten om att IT-säkerhetsexperten Chris Roberts ska ha hackat flygplan figurerat i media. Även så påstås att han fått flygplan att stiga och svänga genom att hacka sig in på Thrust Management Computer (TMC) via underhållningssystemet (IFE).

De källor som pekar på att han genomfört detta på flygplan skarpt är FBI:s egna anteckningar från förhör med honom. Han har blivit arresterad men senare släpptes han.

Troligtvis finns det möjlighet att penetrera ett flygplan via underhållningssystemets anslutningspunkter som återfinnes vid varje stol. Men sedan att besitta kompetensen att skriva över och modifiera flygplanets övriga komponenter tror jag är svårt samt så en koppling mellan systemen tror jag inte finns. Så ja, det går att hacka flygplan går, men inte som på film.

Roberts har hackat bilar och flygplan sedan 2010 då han först presenterade sin forskning på konferensen BSidesLV i Las Vegas.

Denna skämt-tweet fick FBI att se rött och förhöra honom:

Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet med över 20 års erfarenhet. Frågor? Kontakta mig på: [email protected] eller LinkedIn Twitter

Skriv en kommentar