Nya ryska kryptosystem: Kuznyechik

Ryssland har nyligen beslutat att införa ett nytt krypto som ska fungera som en ny standard. Algoritmen går under namnet Kuznyechik och ska byta ut GOST 28147-89 (Kuznyechik betyder gräshoppa på ryska).

Gräshoppan är ett block-krypto och har ett substitutions-permutationsnätverk (SPN) precis som AES (rijndael). En stor skillnad dock är att S-boxen genereras dynamiskt med hjälp av nyckelmaterial men kan även användas med en standard s-box.

gerb1Kuznyechik jobbar med en 256-bitars nyckel som ger 10 stycken nycklar för block på 128-bitar styck. Algoritmen är framtagen av bl.a. forskare från Академия криптографии vilket är kryptoskolan vid FSB.

FSB
FSB Akademiska skola

 

Men redan nu har attacker dykt upp på såsom denna som nyttjar felanalys och en mötas-i-mitten attack med reducerat antal rundor.

Även så hölls en tävling för att hitta en ny hashfunktion vid namn Streebog.

Här hittar du en referensimplementation av gräshoppan skriven i C och använder sig av den S-box som ingår i standardokumentationen:

https://github.com/mjosaarinen/kuznechik

Och här hittar du dokumentation:

Kuznyechik

Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet. Kontakta mig gärna på telefonnummer 010 1889848 eller [email protected] om Er organisation behöver hjälp med cybersäkerhet. LinkedIn Twitter

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>