Taggat med: Autoruns

Velociraptor för threat hunting

Velociraptor digital forensics and incident response (DFIR)

Velociraptor är ett digital forensics and incident response (DFIR)-verktyg som är utvecklat av Mike Cohen. Mike jobbade tidigare på Google och var då med och utvecklade Googles verktyg för IT-incidentutredningar vid namn Google Rapid Response (GRR).

Velociraptor är gratis och använda och det finns ett aktivt community som ständigt släpper nya VQL såsom denna som kan detektera CVE-2021-4034 (PwnKit aka polkit pkexec) eller denna (Log4jVulnHunter) för Log4j-sårbarheten. VQL är ett SQL-liknande språk för att skriva ”hunts” eller monitor-regler.

Klienten för Velociraptor går att köra på Windows, Linux och macOS samt så använder den TLS för kommunikationen mellan klient och server.

Tre tre främsta användningsområden för Velociraptor är följande:

  • Insamling av data och artefakter
  • Övervakning och monitorering
  • Threat hunting

Du har även möjlighet att ladda hem och köra tredjepartsprogram såsom Sysinternals Autoruns och använda den informationen för vidare analys. Och inbyggt så finns det stöd för att söka efter Indicators of Compromise och liknande med Yara. Minnesdumpar kan hämtas in med en winpmem och en VQL heter Acquisition.

Du kan även skicka vidare information som Velociraptor hämtar in till andra system som är bättre på att analysera mängder med information såsom Splunk eller Elasticsearch.

En av fördelarna som jag ser med Velociraptor är att tiden för mean time to detect (MTTD) och mean time to respond (MTTR) kan förkortas.

Men vad finns det för nackdelar då? Jo, tröskeln att komma igång och lära sig verktyget kan ta några dagar. Du inför även en ytterligare komponent till din IT-miljö där säkerhetsbrister kan uppstå.

Men sammanfattningsvis så rekommenderar jag helt klart Velociraptor om ni ej har en liknande förmåga i dagsläget i Er IT-miljö.

Skärmdumpar

Insamling av DNS-loggar via Event Tracing for Windows (ETW)
Ett jobb som samlar in scheduled tasks i Windows
Jag testar PwnKit exploiten och kör sedan en hunt för att identifiera den. Lyckas bra!
Hur det ser ut när man loggar in i Admin GUI:t. Visar server status som standard

Om du vill läsa mer och lära dig om Velociraptor rekommenderar jag hemsidan här:

Sammanfattning

Velociraptor är ett mycket bra komplement till Er redan befintliga miljö som troligtvis innehåller flertalet förmågor för att upptäcka och försvåra intrång. Tanken är inte att Velociraptor ska byta ut OSSEC, Wazuh, Sysmon, auditd eller liknande. Inte heller är Velociraptor ett antivirus-system som automatiskt uppdateras med nya IoC:er, men givetvis kan det till viss del utföra alla dessa funktioner.

Bildkälla