Taggat med: falska basstationer

Falska basstationer i Norge

Norska Aftenposten har identifierat flertalet falska mobil-basstationer utanför flertalet viktiga platser i Oslo. Precis som vi rapporterade om falska basstationer i USA så har nu även flertalet identifierats i Norge. Aftenposten använde sig av CryptoPhone 500 för att identifiera dessa som återfanns utanför Stortinget, Försvarsdepartementet, statsministerns kontor samt Norges bank.

Men vad kan en eventuell antagonist göra förutom att avlyssna telefonsamtal, SMS? Jo, det skulle även vara möjligt att nyttja svagheter i kommunikation eller krypto som återfinnes i telefoner och således nyttja mikrofon och kamera och därmed avlyssna kontor och utrymmen där dessa mobiler är. Även att ej glömma bort är 3G-modem och dylikt som kan användas för internet-uppkoppling eller andra typer av uppkopplade enheter.

Även kan det vara möjligt att lokalisera personer och dess rörelser utifrån mobiltelefonanvändningen.

Att falska basstationer även förekommer i Sverige är något som vi troligtvis får förutsätta och varje organisation bör således ha rutiner för att hantera detta.

Den typ av avlyssningsutrustning som identiferas går under namnet IMSI-catchers och för den som är vetgirig finns det otroligt mycket information av hitta på internet.

De senaste två veckorna har de gjort en rad mätningar, visar att övervakningsutrustning med en mycket hög sannolikhet används aktivt i centrala Oslo.

Den intressant frågan som kvarstår är dock: Vem står bakom dessa falska basstationer?