Taggat med: Hotspot Shield

Utvärdering av VPN-tjänster

Utvärdering av VPN-tjänster

Den oberoende ideella organisationen Consumer Report har en avdelning vid namn Digital Lab. Digital Lab har genomfört en omfattande granskning av 16 st VPN-tjänster:

  • Betternet
  • CyberGhost
  • ExpressVPN
  • F-Secure Freedome VPN
  • Hotspot Shield
  • IPVanish
  • IVPN
  • Kaspersky VPN
  • Mozilla VPN
  • Mullvad
  • NordVPN
  • Private Internet Access (PIA)
  • Private Tunnel
  • ProtonVPN
  • Surfshark
  • TunnelBear

Och jag måste säga att resultatet är mycket intressant: Flertalet av dessa företag ägs av bolag med en tvivelaktig moralisk kompass, flertalet tjänster läcker trafik såsom DNS på flertalet sätt. VPN-utvärderingssajter som har samma ägare som VPN-tjänster, kill-switch:ar som inte fungerar osv osv.

Testet fokuserade inte på bandbredd eller prestanda utan på integritet och säkerhet. De verktyg som användes vid granskningen var bl.a. VPNalyzer som utvecklats av University of Michigan. Jag tänker inte gå in på detalj gällande alla tester men rapporten som är på 48 sidor är läsvärd (länkas nedan).

De tre VPN-tjänsterna som fick bäst betyg i testerna var: Mullvad, IVPN och Mozilla VPN. Men även dessa kan förbättra sina tjänster, och det som rapporten framhäver för dessa tre är följande:

  • Meddela hur de utför interna säkerhetsrevisioner och vilka aspekter av säkerheten är
    granskas och publicera sammanfattningar av dessa rapporter
  • Ge information om hur och när programvaran uppdateras för säkerhetsproblem
  • Beskriv tekniska åtgärder för att begränsa obehörig åtkomst till data
  • Meddela deadline för produktsupport/livslängd, med tydlig information om hur länge produkten stödjs
  • Sätt ett tidsfönster för att granska sårbarhetsavslöjande och felrapporter

Här kan du ladda hem rapporten som PDF i sin helhet:

Därför ska du inte använda VPN ⚠️

Att använda VPN har blivit otroligt populärt på senare år men det finns anledningar att se upp och tänka efter en extra gång om du verkligen behöver använda ett VPN.

Så därför tänkte jag vara djävulens advokat och gå igenom några anledningar att inte använda ett VPN. Denna artikel gäller främst VPN-tjänster för hemmabruk/personligt bruk (som används för anonymisering).

Öppnar upp för nya sårbarheter

Klienter eller plugins som du installerar för att använda en VPN-tjänst kan innehålla sårbarheter och därmed kan sänka säkerheten på din dator. Det gäller givetvis all mjukvara du installerar såsom antivirus-program. Du bör även se upp om din VPN-leverantör bara stöder protokollet PPTP som sedan länge är osäkert.

Om du vanligtvis sitter skyddad bakom en brandvägg kan VPN-klienten eller -pluginet dessutom utan din vetskap öppna upp för inkommande anslutningar från internet eller andra VPN-användare.

Lämnar ut loggar

Det har förekommit att VPN-leverantörer loggar vem som anslutit när och kan då lämna ut uppgifterna till myndigheter som efterfrågar dessa. HideMyAss är exempelvis en leverantör som sparar loggar och lämnar ut dessa.

Har du dessutom betalt med kreditkort eller liknande så finns det stora möjligheter att koppla VPN-användaren till dig.

Leverantören Hotspot Shield loggar din data och kan även sälja den vidare till tredje part. De injicerar även JavaScript-kod i din okrypterade surftrafik.

VPN-tjänsten Hola som fungerade via en Chrome-proxy sålde användares bandbredd vidare till andra.

Hotbilden

Har du en stat som ingår i din hotbild som du försöker gömma dig för? Inget VPN i världen kommer troligtvis att skydda dig. Många VPN-leverantörer har en ingång och en utgång på samma server/IP etc och en myndighet eller signalspaningstjänst kan då koppla ihop utgången med ingångstrafiken.

Tänk även på att om du använder en VPN-anslutning mynnar ut i ett annat land så kommer detta lands signalspaningstjänst att se din trafik och eventuellt alla länder på vägen dit och mot din destination.

Din trafik kan även sticka ut om du försöker smälta in i normalbilden.

Överföringskapacitet

Din bandbredd och fördröjning kommer att påverkas negativt när du använder VPN. Testa att köra Bredbandskollen från Internetstsiftelsen före och efter du är uppkopplad via VPN så får du en uppfattning om ungefär hur stor skillnad det är. Det kan även vara bra att testa vid några olika tidpunkter på dygnet.

Det även vara så att din VPN-leverantör blockerar viss typ av trafik såsom peer-to-peer-protokoll eller e-post (SMTP).

Avslutande ord

Det finns absolut tillfällen då du kan överväga att använda ett VPN. Sådana kan vara när du sitter på ett internetcafé eller annat ställe där det tillhandahålls ett öppet WiFi eller att du litar mer på en VPN-leverantör än din internetleverantör.

Glöm inte heller att det finns tjänster såsom Tor som kan vara bättre att använda i vissa fall. Och framförallt så tänk på vad och hur du surfar när du använder tjänster såsom Tor eller ett VPN.

I ett annat inlägg finns det mer matnyttig information gällande OPSEC.

Tom Hanks Nobody Is Safe GIF - Find & Share on GIPHY

Stort tack till alla på LinkedIn som hjälpt till med innehåll till denna artikel.

Tor hjälper människor i Iran med Obfsproxy

Diktaturen Iran ökar filtreringen av Internettrafik där man bl.a. försöker förhindra användningen av anonymiseringsnätverket Tor. Tor är dock snabba och släpper en ny mjukvara vid namn Obfsproxy som döljer Tor-trafik som vanligt Internetsurf.

Den nya obfuskeringsmjukvaran kan hjälpa mellan 50 och 60 000 användaren i Iran att nå ut. Mellan Feb. 8 och Feb. 9, antalet anslutningar till Tor gick från över 50 000 ner till 20 000 och sedan ner till nästan noll anslutningar på Fredag, Feb. 10.

I dagsläget finns det redan runt 300 stycken installationer av Obfsproxy som hjälper användare i Iran.

Följande graf visar antalet Tor-anslutningar från Iran per dag:

För mer information se obfsproxy-sidan på Torproject.org eller detta blogginlägg.

En annan mjukvara som också används flitigt i Iran för att kringgå diktaturens filtrering är Hotspot Shield.

10 stycken kostnadsfria VPN-tjänster

Denna artikel är gammal och gäller ej längre. Vi håller på att uppdatera med en ny men tills dess rekommenderar vi OVPN.se för VPN.

I dag är många surfare medvetna om den öppenhet som råder på Internet och som därmed väljer att anonymisera sig så att de inte lämnar några spår över var de har varit och vad det har gjort. Det finns en hel del kostnadsfria VPN-tjänster som låter användarna surfa anonymt på Internet. Ofta fungerar dessa VPN-tjänster lika bra som betaltjänsterna men det kan finnas vissa begränsningar i nedanstående VPN-tjänster som bland annat hastighetsbegränsningar, låg bandbredd och att det inte tillhandahålls någon teknisk support för tjänsten.

UltraVPN
UltraVPN använder en VPN-klient utvecklad med OpenVPN. Genom UltraVPN surfar man anonymt, med kryptering samtidigt som varken trafikloggar eller anslutningsinformation sparas hos leverantören . VPN-klienten är enkel och tydlig att använda och man ansluter enkelt genom en ikon som placeras i aktivitetsfältet. Man laddar ned VPN-klienten gratis från UltraVPN:s hemsida, finns för operativsystemen Mac och Windows. Efter att man har registrerat ett konto på samma hemsida kan man logga in och surfa anonymt.

Läs mer på: http://ultravpn.fr


PacketiX.NET är en online-miljö för PacketiX VPN där servrarna finns i Japan. När man använder PacketiX VPN kan man själv skapa privata virtuella VPN hubbar, med hjälp av ett webbgränssnitt, som man kan använda för att ansluta sig på distans till eget hemnätverk, där all kommunikation över Internet är krypterad samtidigt som anslutningar är anonymiserade.

Läs mer på: www.packetix.net/en

Gpass
GPass är en anonymiseringstjänst som är gratis för privata användare i länder där Internetcensur är vanligt. Genom tjänsten kan man komma åt blockerade hemsidor, som annars är spärrade från det land man befinner sig i. Alla som använder tjänsten är anonyma och all kommunikation sker krypterat.

Hotspot Shield
Hotspot Shield är en onlinetjänst som döljer användarens egen IP-adress genom en server på Internet, vilket gör användaren helt anonym. All kommunikation är krypterad vilket gör tjänsten användbar för att skydda användaren vid näthandel och när man hanterar privat information. VPN-klienten finns för operativsystem Mac och Windows.

Läs mer på: www.hotspotshield.com

Loke Network Project
Loke Network Project tillhandahåller en kostnadsfri VPN-tjänst som gör alla anslutningar anonyma och all kommunikation krypterad genom SSL. Tjänsten gör att besökaren skyddar sin IP-adress och den information som hanteras som bland annat nedladdning av filer, e-post och känsliga uppgifter som till exempel lösenord och kortnummer. Genom tjänsten kan man även komma åt blockerade hemsidor.

Läs mer på: www.projectloki.com

ProXPN
ProXPN tillhandahåller en VPN-tjänst som gör alla anslutningar anonyma. Tjänsten har även en mycket stark kryptering, i nivå med militära hög-bitars kryptering, vilket innebär att den information som man hanterar på Internet är väl skyddad. Genom tjänsten kan man surfa helt anonymt och allt man gör på Internet är dolt. VPN-klienten finns för operativsystemen Windows, 32 & 64 bitars, och Mac, men fungerar även med flera smarta mobiltelefoner som bland annat IPhone, IPod och Windows Mobile.

Läs mer på: www.proxpn.com

Securitykiss
SecurityKISS tjänst omdirigerar användarens trafik genom en högkrypterad tunnel som hanteras av Securitykiss egen Gateway. All trafik och data som passerar genom denna krypterade tunnel är helt skyddad vilket innebär att tjänsten lämpar sig väl för att hemlighålla information som lösenord, korttransaktioner och informationshantering men även blockering av spionprogram, vilket är vanligt på öppna trådlösa nätverk som finns på flygplatser och i andra kommersiella lokaler.

Läs mer på: www.securitykiss.com

Free USA VPN Service
VPN-PPT är en amerikansk VPN-tjänst som är gratis. Man är helt anonym när man är ute på Internet och ingen information om anslutningar eller trafik sparas. Med tjänsten kan man även gå förbi blockerade hemsidor. Man får en garanterad bredbandshastighet på 2 Mbit ned och 1 Mbit upp. Dock kräver tjänsten ett byte av lösenord var 12:e timme och det nya lösenordet hämtas på deras hemsida.

Läs mer på: http://freeusvpn.com

Expatshield
Expat Shield är en VPN-tjänst som har sina servrar placerade i Storbritannien. När man ansluter till VPN-tjänsten så dolds den egna IP-adressen och man använder istället en brittisk IP-adress. Tjänsten anonymiserar allt man gör på Internet och all data och trafik skyddas av kryptering.

Läs mer på: http://expatshield.com

LogMeIn Hamachi
LogMeIn Hamachi är en VPN-tjänst där man ansluter säkert mellan enheter och nätverk vilket sker genom att man skapar säkra virtuella nätverk. All trafik genom de virtuella nätverken är skyddad av kryptering. Man lägger upp tjänsterna och underhåller dessa genom ett webbgränssnitt på Internet. Gratisversionen kan användas för privat bruk men är begränsad till max 16 stycken datorer i det virtuella nätverket.

Läs mer på: https://secure.logmein.com/products/hamachi/features.aspx