FRA årsrapport 2019
Ett återkommande tema på denna blogg är att skriva några rader gällande den årsrapport som FRA publicerar. Årsrapporten för året 2019 släpptes igår Torsdag den 20:de.
Årsrapporten ger oss en inblick i en verksamhet som omfattas av mycket sekretess. Men först, på uppmaning av FRA: lös kryptot nedan.
KODSXTTUMEVSXENXTEÄOGSUXRKCR
KTFIEHIALÖGRXTPAREHIEXNXSENT
Årsrapporten inleds av ett förord av FRA:s nya generaldirektör Björn Lyrvall som varit på plats sedan några veckor tillbaka. Från tiden att Dag Hartelius avgick tills det att Björn var på plats så var Charlotta Gustafsson tillförordnad GD (och numera överdirektör).
Rapporten går även igenom nya initiativet Sommarlovön där 15 stycken gynmnasieungdomar fick testa på att hacka och försvara en fiktiv myndighet. Som hjälp hade eleverna experter från FRA:s avdelning för cyberverksamhet.
Samverkan är en viktig del och det nya säkerhetscentret nämns givetvis i rapporten också, även framhålls det att NCSC ofta framhålls som en väl fungerade enhet.
Cyberförsvarspodden och Tekniskt Detekterings- och Varningssystem (TDV) nämns också samt att fler verksamheter har fått systemet installerat. Jag har tidigare skrivit om TDV här på bloggen ett antal gånger.
Nygamla hot såsom gråzons-problematiken och icke-linjär krigföring (hybridhot) tas också upp.
Under förra året har det kommit ny lagstiftning som tydligt klargör att FRA:s underrättelserapporter inte får användas i en brottsutredning och i rättsskipning. Detta gör att FRA kan rapportera även under en pågående förundersökning.
Här nedan du ladda hem årsrapporten i sin helhet (PDF)