Taggat med: Las Vegas

Attacker mot SSL VPNs

Attacker mot SSL VPNs

En av de mer intressanta släppen under sommarens Blackhat-konferens i Las Vegas var den som handlade om att attackera SSL VPN:s.

Och varför är detta intressant? Jo det finns ett antal olika faktorer till att just detta är intressant och jag ska försöka beskriva dem nedan:

Underrättelsetjänster

NSA och andra underrättelsetjänster ser VPN:s som mål för att de används för att utbyta information. Med hjälp av passiv (och aktiv) avtappning så kan informationen ge fördelar, försprång och gynna den egna industrin:

Equation Group’s BENIGNCERTAIN tool – a remote exploit to extract Cisco VPN private keys. 

Attackytan

Attackytan för specifikt SSL VPN:s är intressant då det mest troligt är en webbservern inblandad och denna kan innehålla sårbarheter. Webbservern måste hantera TLS, HTTP och underliggande protokoll. Vilket kan jämföras med exempelvis IKE och IPSEC.

En angripare som kan ta sig in i en VPN-enhet kan troligtvis också ta sig vidare in i nätverket eller modifiera kommunikationen (förutom att läsa av den).

Hårdvaran

När du köper ett SSL VPN så köper du troligtvis en låda av en leverantör som du inte vet så mycket om. Hur är det underliggande operativsystemet uppsäkrat? Vet du om den använder den ASLR + DEP? Och om den nu blir hackad, hur genomför du en forensisk undersökning av enheten?

Sårbarheterna

Följande sårbarheter har identifierats av Meh Chang (@mehqq_) och Orange Tsai (@orange_8361) i Fortigate SSL VPN:

  • CVE-2018-13379: Pre-auth arbitrary file reading
  • CVE-2018-13380: Pre-auth XSS
  • CVE-2018-13381: Pre-auth heap overflow
  • CVE-2018-13382: The magic backdoor
  • CVE-2018-13383: Post-auth heap overflow

Även har sårbarheter identifierats i Pulse Secure VPN, se mer här.

Även så har Palo Alto i all tysthet även patchat sin GlobalProtect, se mer här. Vad som också är skrämmande just nu är att två av ovan sårbarheter utnyttjas aktivt på internet av angripare vilket CERT-SE gick ut med en varning om.

Åtgärder

Sist men inte minst så tänkte jag ge några rekommendationer vad ni som organisation bör göra om ni har ett SSL VPN som är exponerat mot Internet.

  • Spara ner trafik framför och bakom SSL VPN:et. Så ni kan i efterhand undersöka vad som har hänt.
  • Uppdatera och se till att senaste säkerhetspatchar är installerade och att produkten inte är End-of-Life
  • Se till att loggar skickas från SSL VPN:et. Om möjligt alla typer av loggar såsom access-loggar på webbservern.
  • Begränsa tillgången till system som kan nås via VPN:et. Dvs ge inte full åtkomst till allt bara för att en användare ansluter via VPN.
  • Genomför en oberoende säkerhetsgranskning av uppsättningen
  • Er anslutningspunkt kanske inte bör vara vpn.företagsnamn.se
  • Följ upp anslutningar till och från Erat VPN. Har någon överfört 100 GB via VPN:et utan en koppling till en inloggad användare? Långa TCP-sessioner, beacons osv.
  • Policy över hantering av nya och användare som slutar samt regelbunden uppföljning
  • Försvåra password-spraying attacker genom att använda hårda/mjuka certifikat etc. Dator + användarcertifikat
  • Har ni eller har haft en sårbar version. Se till att byta samtliga lösenord
  • Sök av kontinuerligt med en sårbarhetsskanner

Har jag missat något ovan? Fyll gärna på i kommentarsfältet nedan.

Uppdatering: Här finns en NSE-fil för Nmap för att identifiera sårbara Pulse Secure VPNs: https://github.com/r00tpgp/http-pulse_ssl_vpn.nse/blob/master/http-pulse_ssl_vpn.nse

Ny attack mot HTTPS genom WPAD/PAC

En ny attack mot https kommer att presenteras under konferensen Black Hat som går av stapeln inom några dagar i Las Vegas. Denna nya attack använder sig av DHCP option 242 (PAC) och kan således lura en klient som sitter på samma lokala nätverk att gå via en proxy.

Option 242 pekar nämligen ut en WPAD-fil som innehåller proxy-inställningar för klientens webbläsare. Detta finns specificerat i draft-ietf-wrec-wpad-01.txt från år 1999 bl.a. Observera även att denna attack fungerar mot Mac, Windows samt Linux.

We show that HTTPS cannot provide security when WPAD is enabled.

Exempel på skadlig kod som använder sig av PAC (källa Microsoft):

PAC1

Skärmdump från Firefox inställningar för proxy:Firefox WPAD

Och följande bilder visar på hur attacken gå till väga för att ta över ett konto/tjänst vid återställning av lösenord:

unholy-pac-1-980x980 unholy-pac.2-980x980 unholy-pac-3-980x980Och är du på plats i Las VegasBlack Hat Briefings kan du se följande två föredrag som behandlar ämnet:

Är du Windows-admin så kan WPAD stängas av genom följande GPO: ”Disable changing Automatic Configuration settings” samt ”Administrative TemplatesWindows ComponentsInternet Explorer” i användarpolicy samt datorpolicy.