Taggat med: GlobalProtect

Ny Palo Alto Networks GlobalProtect-sårbarhet

Uppdatering 2: Att stänga av telemetri är ej längre rekommenderat åtgärd för att förhindra utnyttjande av sårbarheten:

Uppdatering: Sårbarheten har CVE-2024-3400

En ny sårbarhet utnyttjas aktivt mot Palo Alto Networks tjänst GlobalProtect som är en del av dess operativsystem PAN-OS. CVSS är absolut högsta (10) och är därmed mycket kritisk och bör åtgärdas snarast. Sårbarheten medger att en angripare över nätverket kan exekvera kommandon som root mot enheten.

Cloud NGFW, Panorama appliances och Prisma Access berörs ej av denna sårbarhet. Inte heller andra typer av enheter som använder sig av PAN-OS.

Sårbarheten gäller för PAN-OS 10.2, PAN-OS 11.0 och PAN-OS 11.1 där GlobalProtect och telemetri är aktiverat. För att temporärt göra så att sårbarheten ej kan utnyttjas av en angripare så rekommenderar Palo Alto Networks att telemetri temporärt stängs av enligt följande instruktion. Patchar är på väg och förväntas bli färdiga den 14:e april.

Lista med sårbara enheter:

Palo Alto Networks PAN-OS

Troligt intrång hos Okta

Molnleverantören Okta som tillhandahåller identitets- och åtkomsthantering har troligtvis blivit hackade av hackergruppen LAPSUS$. Intrånget genomfördes troligtvis ett hackat konto som anslöt via PaloAlto GlobalProtect som tillhandahåller VPN mot Okta. Tittar man också på skärmdumpar så framgår det att intrånget genomfördes i Januari 2022 och Lapsus själva hävdar att intrånget genomfördes för att man ville komma åt en kund till Okta.

Det framkommer även på skärmdumparna att Lapsus har eller har haft tillgång till flertalet tjänster hos Okta såsom: AWS, Okta Superuser, Zoom app, Okta Sales, Atlassian Cloud Jira & Confluence, Cornerstone (Okta learning portal), Gmail, Crayon och Splunk.

Att just detta intrång är extra intressant är för att många organisationer helt litar på Okta när det gäller identitets- och åtkomsthantering. Om just Er organisation använder Okta så bör ni genast genomföra en utredning huruvida ni har blivit påverkade av detta intrång. Vad har ni för möjlighet att genomföra threat hunting och incidentutredning?

Följande kommentar skrev Lapsus i deras Telegram-kanal:

Lapsus är en känd ransomware-grupp, som förutom Okta också på senare tid hävdat att dom hackat Microsoft Azure DevOps.

Attacker mot SSL VPNs

Attacker mot SSL VPNs

En av de mer intressanta släppen under sommarens Blackhat-konferens i Las Vegas var den som handlade om att attackera SSL VPN:s.

Och varför är detta intressant? Jo det finns ett antal olika faktorer till att just detta är intressant och jag ska försöka beskriva dem nedan:

Underrättelsetjänster

NSA och andra underrättelsetjänster ser VPN:s som mål för att de används för att utbyta information. Med hjälp av passiv (och aktiv) avtappning så kan informationen ge fördelar, försprång och gynna den egna industrin:

Equation Group’s BENIGNCERTAIN tool – a remote exploit to extract Cisco VPN private keys. 

Attackytan

Attackytan för specifikt SSL VPN:s är intressant då det mest troligt är en webbservern inblandad och denna kan innehålla sårbarheter. Webbservern måste hantera TLS, HTTP och underliggande protokoll. Vilket kan jämföras med exempelvis IKE och IPSEC.

En angripare som kan ta sig in i en VPN-enhet kan troligtvis också ta sig vidare in i nätverket eller modifiera kommunikationen (förutom att läsa av den).

Hårdvaran

När du köper ett SSL VPN så köper du troligtvis en låda av en leverantör som du inte vet så mycket om. Hur är det underliggande operativsystemet uppsäkrat? Vet du om den använder den ASLR + DEP? Och om den nu blir hackad, hur genomför du en forensisk undersökning av enheten?

Sårbarheterna

Följande sårbarheter har identifierats av Meh Chang (@mehqq_) och Orange Tsai (@orange_8361) i Fortigate SSL VPN:

  • CVE-2018-13379: Pre-auth arbitrary file reading
  • CVE-2018-13380: Pre-auth XSS
  • CVE-2018-13381: Pre-auth heap overflow
  • CVE-2018-13382: The magic backdoor
  • CVE-2018-13383: Post-auth heap overflow

Även har sårbarheter identifierats i Pulse Secure VPN, se mer här.

Även så har Palo Alto i all tysthet även patchat sin GlobalProtect, se mer här. Vad som också är skrämmande just nu är att två av ovan sårbarheter utnyttjas aktivt på internet av angripare vilket CERT-SE gick ut med en varning om.

Åtgärder

Sist men inte minst så tänkte jag ge några rekommendationer vad ni som organisation bör göra om ni har ett SSL VPN som är exponerat mot Internet.

  • Spara ner trafik framför och bakom SSL VPN:et. Så ni kan i efterhand undersöka vad som har hänt.
  • Uppdatera och se till att senaste säkerhetspatchar är installerade och att produkten inte är End-of-Life
  • Se till att loggar skickas från SSL VPN:et. Om möjligt alla typer av loggar såsom access-loggar på webbservern.
  • Begränsa tillgången till system som kan nås via VPN:et. Dvs ge inte full åtkomst till allt bara för att en användare ansluter via VPN.
  • Genomför en oberoende säkerhetsgranskning av uppsättningen
  • Er anslutningspunkt kanske inte bör vara vpn.företagsnamn.se
  • Följ upp anslutningar till och från Erat VPN. Har någon överfört 100 GB via VPN:et utan en koppling till en inloggad användare? Långa TCP-sessioner, beacons osv.
  • Policy över hantering av nya och användare som slutar samt regelbunden uppföljning
  • Försvåra password-spraying attacker genom att använda hårda/mjuka certifikat etc. Dator + användarcertifikat
  • Har ni eller har haft en sårbar version. Se till att byta samtliga lösenord
  • Sök av kontinuerligt med en sårbarhetsskanner

Har jag missat något ovan? Fyll gärna på i kommentarsfältet nedan.

Uppdatering: Här finns en NSE-fil för Nmap för att identifiera sårbara Pulse Secure VPNs: https://github.com/r00tpgp/http-pulse_ssl_vpn.nse/blob/master/http-pulse_ssl_vpn.nse