Projektet Fem små hus
Projektet Fem små hus är ett nytt intressant initiativ på uppdrag av TU-stiftelsen. Stiftelsen är relativt anonym för den som inte är insatt i internet-Sverige.
Stiftelsen för telematikens utveckling (TU–stiftelsen) skapades 1996 samtidigt som II-stiftelsen, numera Internetstiftelsen. TU-stiftelsen är ägare till Netnod som bl.a. sköter om internetknutpunkter i Sverige och utomlands.
Projektet utförs i samarbete med ett antal olika företag, organisationer och myndigheter. Man har tagit fram en robust arkitektur som förstärker dagens infrastruktur för att uppfylla samhällets krav.
Arbetet med förslaget har bedrivits med låg profil under flertalet år men nu finns ett första resultat att ta del av (se länk nedan).
Namnet på projektet syftar till decentraliserade autonoma regioner som bättre ska klara oavsiktliga och avsiktliga incidenter och attacker. Likt denna bild:
Tanken är att det ska finnas ett finmaskigt nät med många redundanta vägar mellan varje så kallad region, vissa delar av denna infrastruktur kan finnas i dagsläget men kan behöva moderniseras. Projektet pekar också på vikten av diversitet i alla led såsom leverantörer för drift, underhåll, kommunikation eller materialförsörjning.
Detta har blivit extra påtagligt under COVID19-krisen då det kan vara svårt att få ut personal eller få tag på utrustning från vissa länder som tillverkar vitala komponenter.
Förslaget innehåller även stöd för att i samma infrastruktur driva lokala och nationella nät skyddade av stark kryptering, exempelvis för myndigheter. Stor vikt läggs även på IPv6 som bärare vilket jag tycker är bra.
Delar av detta projekt är även ett resultat av Särimner som jag skrev tidigare om. Där man även såg att många stödtjänster hos operatörer var centraliserade, vilket detta projekt omhändertar.
Vidare arbete
Man föreslår ett samordningskansli, testmiljö samt pilotprojekt för att driva projektet vidare. En kommunikationsarkitektur kan med fördel förfinas genom ett kansli som bryter ner projektet i mindre delprojekt, är något som föreslås.
Dock hittar jag inget om hur finansieringen ska lösas framöver men Patrik Fältström från Netnod uppger att tanken är att dels kommer TU-Stiftelsen hålla dokumenten uppdaterade, dels hoppas man att olika organisationer ska driva vidare och implementera olika delar.
Mer läsning hittar man på TU-stiftelsens Github-repo:
Transparens: Jag är ordförande i ISOC-SE som bildade Internetstiftelsen.