Taggat med: IPv6

Projektet ​Fem små hus

Projektet ​Fem små hus är ett nytt intressant initiativ på uppdrag av TU-stiftelsen. Stiftelsen är relativt anonym för den som inte är insatt i internet-Sverige.

Stiftelsen för telematikens utveckling (TUstiftelsen) skapades 1996 samtidigt som II-stiftelsen, numera Internetstiftelsen. TU-stiftelsen är ägare till Netnod som bl.a. sköter om internetknutpunkter i Sverige och utomlands.

Projektet ​utförs i samarbete med ett antal olika företag, organisationer och myndigheter. Man har tagit fram en robust arkitektur som förstärker dagens infrastruktur för att uppfylla samhällets krav.

Arbetet med förslaget har bedrivits med låg profil under flertalet år men nu finns ett första resultat att ta del av (se länk nedan).

Namnet på projektet syftar till decentraliserade autonoma regioner som bättre ska klara oavsiktliga och avsiktliga incidenter och attacker. Likt denna bild:

Tanken är att det ska finnas ett finmaskigt nät med många redundanta vägar mellan varje så kallad region, vissa delar av denna infrastruktur kan finnas i dagsläget men kan behöva moderniseras. Projektet pekar också på vikten av diversitet i alla led såsom leverantörer för drift, underhåll, kommunikation eller materialförsörjning.

Detta har blivit extra påtagligt under COVID19-krisen då det kan vara svårt att få ut personal eller få tag på utrustning från vissa länder som tillverkar vitala komponenter.

Förslaget innehåller även stöd för att i samma infrastruktur driva lokala och nationella nät skyddade av stark kryptering, exempelvis för myndigheter. Stor vikt läggs även på IPv6 som bärare vilket jag tycker är bra.

Delar av detta projekt är även ett resultat av Särimner som jag skrev tidigare om. Där man även såg att många stödtjänster hos operatörer var centraliserade, vilket detta projekt omhändertar.

Vidare arbete

Man föreslår ett samordningskansli, testmiljö samt pilotprojekt för att driva projektet vidare. En kommunikationsarkitektur kan med fördel förfinas genom ett kansli som bryter ner projektet i mindre delprojekt, är något som föreslås.

Dock hittar jag inget om hur finansieringen ska lösas framöver men Patrik Fältström från Netnod uppger att tanken är att dels kommer TU-Stiftelsen hålla dokumenten uppdaterade, dels hoppas man att olika organisationer ska driva vidare och implementera olika delar.

Mer läsning hittar man på TU-stiftelsens Github-repo:

Transparens: Jag är ordförande i ISOC-SE som bildade Internetstiftelsen.

Vilken är den bästa VPN-tjänsten?

Mo Bitar som driver vpnreport.org har tittat närmare på 11 stycken olika VPN-tjänster och hur de lever upp till ett antal olika ställda krav som han själv formulerat.

De krav som Mo har identifierat som viktiga är följande:

  • Förhindra DNS-läckor
  • Andra typer av IP-adressläckor
  • Läckor via WebRTC
  • Hastighet
  • Baserat på OpenVPN eller IKEv2/IPsec
  • Ingen loggning eller spårning
  • Tre eller flera samtidiga enheter
  • Ärliga priser
  • Ärlig marknadsföring

Krav som är trevliga att ha är följande:

  • Servrar utanför England
  • Gratis provperiod
  • Anonym betalning
  • Fildelning via P2P och torrents
  • IPv6

Och sist men inte minst sådant som han anser inte alls bör finnas hos en VPN-tjänst:

  • Baserad på en föråldrade och osäkra tekniken PPTP
  • Bandbreddsbegränsning

Jag kan tycka att dessa krav kan vara tämligen enkla och tittar inte exempelvis på säkerheten i klienten (se rapporten nedan).

Bäst enligt testet blev TunnelBear och på andraplats kom min egen favorit OVPN (som jag även skrivit om tidigare).

TunnelBear uppfyller samtliga viktiga krav utom när det gäller läckage av IP-adress via WebRTC. Det gäller även OVPN, som rekommenderar att man stänger av WebRTC i sin webbläsare eller använder uBlock Origin.

OVPNOch kommer vi sedan till de krav som är trevliga att ha så slår OVPN Tunnelbear. Tunnelbear uppfyller nämligen ej följande krav:

  • Anonym betalning
  • IPv6
  • P2P och fildelning via torrents

Och när vi ändå nämner TunnelBear så är det även värt att tillägga att TunnelBear är ett av få VPN-leverantörer som genomfört en oberoende extern säkerhetsgranskning. I detta fall genomförde tyska Cure53 granskningen och rapporten kan du ladda hem här:

När får vi se OVPN eller Mullvad genomföra en oberoende extern granskning samt publicera resultaten?

Full disclosure: Vissa länkar ovan är så kallade affiliate-länkar. Dvs jag tjänar några kronor om du klickar och sedan väljer att betala för att använda tjänsten.

Radio1 om Tor och anonymitet

Gabriella Lahti på Radio1 intervjuar den svenska utvecklaren Linus Nordberg om Tor, the onion routing network.

Tor själva beskriver Linus på följande sätt:

Linus Nordberg, Advocate, Developer

Swedish advocate for Tor, anonymous communications research, and employee at NORDUnet. Works on implementing IPv6 in Tor.

Här nedan kan du lyssna på avsnittet. Även så medverkar Dan Egerstad i slutet av sändningen.