Taggat med: Samsung

Anti-virus i din TV?

Det kanske låter som ett skämt om att köra antivirus-mjukvara på sin TV men när man tänker efter så är det inte helt osannolikt att skadlig kod kan infektera din TV-apparat. Att infektera TV-apparater är nämligen något som bl.a. CIA pysslar med enligt Vault7-läckan (Weeping Angel).

Det som är nytt nu är att Samsung skrev på Twitter att om din Smart TV från dem är ansluten till WiFi så kommer din TV nu att automatiskt genomsöka efter skadlig kod varje vecka:

https://twitter.com/SamsungSupport/status/1140409768743452672

Nedan följer en skärmdump på hur det ser ut när man manuellt genomsöker efter virus (från videon ovan)

Frågan som kvarstår dock är om detta är enligt ett tidigare annonserat partnerskap mellan Samsung och McAfee om att köra MacAfees antivirus på Tizen OS.

Kryptobrister i flertalet hårddiskar

Forskare vid Radboud University i Nederländerna har tittat på flertalet hårddiskar som stödjer kryptering och konstaterat att flertalet av dessa innehåller brister. Enkla brister såsom att återställningsnyckeln är ett blankt lösenord (32 x 0x00). Även var det möjligt med fysisk access och via JTAG-debugport återställa lösenordet.

Vad som också är anmärkningsvärt är att om du använder Microsoft BitLocker så förlitar sig BitLocker på hårddiskens kryptering.

Krypto-bristerna gäller främst följande hårddiskar:

  • Crucial (Micron) MX100, MX200 and MX300 interna hårddiskar.
  • Samsung T3 and T5 USB externa diskar.
  • Samsung 840 EVO and 850 EVO interna diskar.

Följande tabell visar på bristerna på de olika hårddiskarna:

“You might think you’ve done the right thing enabling BitLocker but then a third-party fault undermines your security, but you never know and never would know”

Alan Woodward, professor på University of Surrey

Här kan du läsa vad Samsung skriver om sårbarheterna:

Även så har myndigheten NCSC i Nederländerna gått ut med en varning samt tilldelat följande CVE:er:

  • CVE-2018-12037
  • CVE-2018-12038
  • CVE-2018-12037
  • CVE-2018-12038

Och här kan du ladda hem forskningsrapporten som PDF: Self-encrypting deception.pdf

Som åtgärd kan du använda VeraCrypt eller så går det att ändra en GPO-inställning så Bitlocker används även om hårdvaran stödjer kryptering.