Test av Holm Security

Sårbarhetsanalyser har över 20 år varit en hörnsten i ett bra IT-säkerhetsarbete. Allt fler organisationer stärker upp sin säkerhet. Då landskapet ändras snabbt växer behovet av kontinuerliga skanningar. Historiskt har många inte gjort skanningar alls, eller bara enstaka skanningar internt eller externt.

Marknaden har historiskt dominerats av ett par aktörer från USA såsom Nessus från Tenable, men nu finns en alternativ produkt från svenska Holm Security.

Genom att göra kontinuerliga och automatiserade skanningar upptäcker du t.ex. löpande utdaterad mjukvara, felkonfigureringar, bristfällig kryptering och svaga lösenord. Dessutom är det ett effektivt sätt att upptäcka det man kallar blank spots, alltså delar i er IT-miljö som kan vara förbisedda.
Sårbarhetsanalyser ger dig bra kontroll på din IT-säkerhet och kombineras med fördel med mer traditionell penetrationstestning.

Skärmdump från Holm Securitys administrationsgränssnitt Security Center:

Holms backend bygger på två olika skannings-motorer som kan ses i gränssnittet ovan. En motor för webbskanningar och en för nätverksskanningar.

För den som gillar API:er och programnära gränssnitt så finns det ett REST API med exempelkod på Github här: https://github.com/holmsecurity/api-examples och dokumentation för API:et kan du hitta här.

När jag testade produkten så så körde jag tester mellan 2019-06-10 – 2019-07-06. Jag skannade en testmiljö med 37 IP-nummer och 1 st så kallad Damn Vulnerable Web Application/DVWA. Nätverksskanningen tog i snitt 13 minuter och webapplikationsskanningen 7 minuter. Rekommenderat är att köra automatiska scanningar så ofta som möjligt utan att det påverkar prestanda i applikationer eller nätverk.

Om du vill testa lokala nätverk innanför brandväggar eller liknande så finns det en Scanner Appliance (SA) som går att ladda hem som en virtuell server. Obegränsat med SA går att använda och prissättningen är satt utifrån antalet IP-adresser eller webbsajter/tjänster du vill skanna av.

Prisexempel:

Skanning av 100 IPn och 5 webbappar kostar 53 356 kr/år exkl moms.

En annan intressant produkt förutom intern och extern scanning är att du kan göra phishing-tester via E-post. Det finns ett antal standardmallar du kan använda och sedan skicka ut till organisationen och mäta statistik. Inga inviduella personer pekas därmed ut.

Skärmdump på assessments/riskanalys:

Riskanalys av användare för 250 e-postadresser kostar runt 21 000 kr/år exkl moms.

Bakom Holm Security står gänget som startade Stay Secure och som således till J2 Group år 2014. Och en annan sak de har lagt mycket krut på är onboarding-processen för nya organisationer, att det ska vara så snabbt och enkelt att komma igång.

Holm Security får 4/5 Enigmor:

Transparens: Jag sitter med i Advisory Board hos Holm Security samt äger en pytteliten andel i företaget.

Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet med över 20 års erfarenhet. Frågor? Kontakta mig på: [email protected] eller LinkedIn Twitter

Skriv en kommentar