TLS Fallback Signaling (SCSV)

TLS Fallback Signaling Cipher Suite Value (SCSV) är en ny föreslagen IEFT standard (draft) från Adam Langley och Bodo Moeller på Google.

SCSV är tänkt att användas för en TLS-klient såsom webbläsare att berätta för servern när en handskakning misslyckas och återupptas med en lägre TLS/SSL-version.

Varför är detta viktigt?

Jo,  om en angripare kan på något sätt få en klient att misslyckas med sin handskakning och sedan nedgradera anslutningen från TLSv1.2 exempelvis SSLv3 och därefter nyttja en svaghet i SSLv3.

Som det fungerar rent praktiskt med SCSV implementerat så skickar klienten en cipher-suite som ej finns på riktigt.

Denna är:

TLS_FALLBACK_SCSV {0x56, 0x00}

Men vad ska servern göra när denna cipher-suite dyker upp från en klient? Jo servern ska kontrollera att förhandlingen verkligen gäller den högsta version som både klienten och server stödjer:

If TLS_FALLBACK_SCSV appears in ClientHello.cipher_suites and the
highest protocol version supported by the server is higher than
the version indicated in ClientHello.client_version, the server
MUST respond with a inappropriate_fallback alert.

Läser man vad Adam har skrivit på sin blogg så verkar implementationen gjort att många prylar slutat att fungera. Såsom F5:s webbcachar och Kasperskys anti-virusprodukter som genomför SSL MITM (ej standard).

Här kan du läsa vidare i du den fullständiga draften:

Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet. Kontakta mig gärna på telefonnummer 010 1889848 eller [email protected] om Er organisation behöver hjälp med cybersäkerhet. LinkedIn Twitter

Skriv en kommentar