Gratis VPN (med hjälp av Tor)

gratis VPN med TorEn av de populärare sökningarna till denna sida är hur man hittar och använder gratis VPN. Det finns så klart flertalet alternativ och den gyllene regeln när det gäller gratis VPN är att du får vad du betalar för: Är det gratis så får du en tjänst därefter.

Det bästa alternativet enligt mig när det gäller ett kostnadsfritt VPN är så klart Tor (The Onion Router). Projektet skapades med hjälp av medel från amerikanska militärens US Naval Research Laboratory. Att det just är en lök i logotypen samt att lök ingår i namnet för Tor är för att krypteringen sker enligt en lökprincip: kryptering/säkerhet i flera lager.

Sedan 2004 så ligger projektet under EFF och svenska biståndsmyndigheten Sida har medverkat med stora medel genom åren.

Så kommer du igång med gratis VPN och Tor

Att börja använda Tor är mycket enkelt i dess enklaste utformning som enbart är en webbläsare.

Första steget är att ladda hem och installera Tor och dess inbyggda webbläsare från följande länk:

Innan du klickar på filen du har laddat hem så bör du verifiera att din nedladdning av Tor är korrekt. Detta genomförs lättast med GPG och jag har skrivit en guide till detta som du hittar här.

Efter du varifierat din nedladdning är det bara att klicka på filen du har laddat hem, om du har Windows så får du först en varningsruta enligt följande där du bara klickar på Kör:

Installera Tor

Sen får du välja vart Tor ska installeras. För enkelhetens skull så kan man installera Tor direkt under en katalog på skrivbordet men vi väljer c:\test\tor

Tor installation katalog

Sedan är installationen klar. Som du märker så installeras Tor inte som ett vanligt program utan ligger enbart i en katalog och en avinstallation kan då ske genom att katalogen raderas.

För att sedan starta Tor så går du till mappen där du installerat programmvaran och klickar på ”Start Tor Browser”:

Starta Tor

Sedan väntar du ett tag så startas Tor och statusen uppdateras löpande med vad som händer med etableringen av din krypterade anslutning:

Tor igång

Och sedan startas webbläsaren och bekräftar att du är ansluten anonymt samt vad din anonyma IP-adress är:

Ansluten till Tor

Obs: Läs detta innan du använder Tor

Innan du använder Tor så bör du även läsa igenom de varningar som är utfärdade om vad du inte bör göra under tiden då du är ansluten till Tor:

Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta experter inom cybersäkerhet. Kontakta mig gärna på telefonnummer 010 1889848 eller [email protected] om Er organisation behöver hjälp med cybersäkerhet. LinkedIn Twitter

4 comments

 1. Linus Nordberg

  Tor utvecklas sedan många år av The Tor Project och är inte längre ”under EFF”.

  Efter att man har laddat ner Tor Browser Bundle (TBB) bör man verifiera att man har fått hem det som Tor Project har lagt upp för nedladdning. Använd PGP enligt instruktioner på nedladdningssidan.

  Roligt att exemplet ovan råkar använda ett av DFRI:s exitrelän! Stöd gärna Tor genom att driva ett eget Tor-relä eller donera till någon organisation som förvandlar pengar till Tor-kapacitet.

 2. admin

  @Linus Nordberg: Tack för infon! Källan till att projektet ligger under EFF är Wikipedia. Kan du ändra i Wikipedia? Lägger till delen med att verifiera med GPG.

 3. Pingback: Så verifierar du din Tor-nedladdning | Kryptering
 4. Melpomene

  Tor är inte riktigt ett VPN ur dess vanliga bemärkelse. All trafik som lämnar datorn krypteras ej över Tor nätverket, utan endast den som tunnlast via en Tor proxy’n (som t.ex. Tor Browser gör).

  Vill man att all ens trafik skall gå genom Tor kan man lättast använda sig av operativsystemet Tails. http://tails.boum.org/

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>