Taggat med: Lökprincipen

Så cyberspionerar främmande makt på Sverige

cyberspionage

Hur går det egentligen till när antagonister genomför cyberattacker mot Svenska intressen? Jag kommer nedan redogöra ett antal metoder som gör att stater med mycket kapacitet kan infiltrera svenska företag och myndigheter för att sedan stjäla klassificerad information med hjälp av exfiltration.

cyberspionage tidslinje

1. Planeringsfas

Operationer på cyberarenan är välplanerade och därför är samtliga steg är planerade i minsta detalj. Men även även den bästa kan göra fel och avslöja eller läcka information. Det kan röra sig om utveckling av skadlig kod där metadata finns kvar som avslöjar sökvägar eller tidszoner.

Planeringen handlar även om hur mycket resurser som behövs och eventuell programvara som utvecklas eller införskaffas för operationen.

Även så kan flertalet avdelningar koordineras innan, ska HUMINT och SIGINT användas innan så måste detta även planeras i förväg.

2. Kartläggningsfas

Här kartläggs individer, datornätverk, leverantörer, konsulter och nyckelpersoner på Cyberkartläggningorganisationen. Vilka resor är planerade och vilka resebolag används, kan en inresa i landet nyttjas för att tömma en laptop på information eller planera avlyssningsutrustning i tangentbordet exempelvis.

Nyckelpersoners personliga nätverk kartläggs och förehavanden av dessa i sociala medier söks av efter förekomster av intressant information. Används LinkedIn av medarbetar och hur ansluts organisationen till Internet samt används VPN-anslutningar.

Finns det partnerorganisationer som kan tänkas ansluta mot målet eller har organisationen filialer eller annan verksamhet som är på annan ort som inte är lika skyddad.

Företag i Sverige skyltar gärna med att dom har säkerhetsskyddsavtal med FMV och några frågor till respektive registratorfunktion hos några myndigheter så kan mycket information inhämtas med stöd av offentlighetsprincipen.

3. Implantat

USBG-1680Skadlig kod och specialskriven zero-days används troligtvis för att genomföra intrång och erhålla ett fotfäste i organisationen. CD/DVD-Skivor eller USB-minnen med mjukvaruuppdateringar som innehåller bakdörrar kan skickas till organisationen efter att tidigare offentliga upphandlingar granskas. Även kan tangentbord, möss, hårddiskar eller annat innehålla bakdörrar redan vid leverans från leverantör.

Även kan trådlösa nätverk knäckas hemmavid där stor datorkapacitet finnes, och detta gäller inte enbart trådlösa nätverk ute hos målorganisationen men även på hemmanätverk hos personal som jobbar på organisationen. Eller varför knäcka lösenordet när en mobiltelefon eller annan enhet som innehåller Wifi-lösenordet kan temporärt lånas.

Riktad skadlig kod skickas även till respektive familjemedlem som kanske även använder den dator som sedan kopplas upp mot organisationens nätverk. Phishing som ser ut att komma från någon välkänd tjänst som den enskilde använder såsom LinkedIn, Facebook eller liknande.

Observera att dessa fyra faser kan pågå under flera år, upp till 10 års tid har undersökningar av skadlig kod påvisat.

Även kan främmande staters signalspaningsmyndighet användas för att leverera implantat när exempelvis mjukvara laddas ner från Internet som ej kontrolleras med signatur eller checksumma i efterhand.

4. Exfiltration

Denna fas handlar om att skicka ut information ur organisationens nätverk. Troligtvis klassificerad information men detta genomförs ej i första steg. Den första informationen som exfiltreras innefattar sådant som kan behövas för att kartlägga organisationen ytterligare. Det kan vara datornamn, IP-adresser och sådant som kan ligga till grund för en djupare penetrering av IT-infrastrukturen.

Den specialskrivna mjukvara som står för exfiltrationen har troligtvis ett antal moduler som testar olika sätt att skicka ut information såsom Dropbox, FTP, DNS, HTTPS och E-post via kända E-postprogram.

Mjukvaran har även en funktion som kan detektera om den är på ett nätverk som är fysiskt åtskilt från Internet och då kan nyttja metoder för att ”hoppa över luftgap” (USB-minne, högtalare/mikrofon etc).

5. Upprensning

Att dölja spår är viktigt för att undanröja modus operandi. För alla steg ovan avslöjar små detaljer om antagonisten som kan användas vid IT-forensiska undersökningar och reverse-engineering.

upprensningNågra metoder som används är att individuellt kryptera olika moduler med olika algoritmer och krypteringsnycklar som enbart dekrypteras när speciella fall uppfylls. Såsom att en viss mjukvara finnes installerad på måldatorn på en viss sökväg (detta kommer från kartläggningsfasen).

Servrar som placeras ut på Internet som sköter Command and Control (C2C) måste vara förberedda för att snabbt destrueras (läs om digitala sprängkistor).

Sammanfattningsvis

Med hjälp av ovan steg så skulle jag påstå att samtliga organisationers skydd skulle brista förr eller senare. Som vanligt gäller det att använda lökprincipen och försöka minimera eventuell skada i tidigt skede.

Av stor vikt är även att det finns väl fungerade intrångsskydd och spårbarhet finns på alla ställen. Fysiskt separerade nätverk och skydd mot röjande signaler (RÖS/TEMPEST) kan givetvis också hjälpa samt kanariefåglar utplacerade.

Och största skillnaden mellan cyberangrepp från just en främmande stat och hackers, organiserad brottslighet etc är resurserna. I form av antalet zero-days, beräkningskraft, SIGINT och uthållighet. Men det kan även hända att stater anlitar hackergrupper för informationsstölder, vilket gör det svårt att urskilja bakomliggande aktör.

Framtidssäkra krypteringen

Kryptoframtiden

Går det att sia in i framtiden om hur och vilka krypteringsalgoritmer som kommer att bestå?

Både Ja och Nej. Vi kan däremot titta i backspegeln och se vad vi har lärt oss av historien, vilka algoritmer som varit säkra och vilka som knäckts. För att jobba med krypton handlar om att alltid vara på tårna och följa vad som händer i omvärlden gällande nya rön, forskningsrapporter och best practices.

Det gäller att ha en plan för den dagen ett byte ska ske. Hur migrerar vi från SHA1 till SHA256? Kan vi byta hashfuktion på ett enkelt sätt eller blir vi kvar med MD5?

För de handlar inte enbart om att välja bra och trendiga algoritmer, det gäller även att bygga ett förtroende över tid.

Men skulle jag blicka framåt så är ChaCha20 + Poly1305 av Daniel J Bernstein (DJB), Peter Schwabe och Tanja Lange helt klart intressant som nu fått RFC-nummer 7539.

Så klart är elliptiska kurvor (ECC) intressant men titta innan framförallt på arbetet som DJB genomfört i samband med SafeCurves. Och när det gäller end-to-end kryptering så titta på axolotl (som nu WhatsApp använder).

krypto memeHåll Er borta från SHA1, 3DES, MD5 samt snake oil där utvecklare eller tillverkare skryter med löjligt stora nyckellängder eller oknäckbara system.

Och glöm framförallt inte att valet av algoritmer bara är en liten del av ett mycket större arbete som omfattar nyckelhantering, signering, kodgranskning, lökprincipen, patchning och uppsäkrade system och framförallt användare som ska använda systemet samt utbildas.

Gratis VPN (med hjälp av Tor)

gratis VPN med TorEn av de populärare sökningarna till denna sida är hur man hittar och använder gratis VPN. Det finns så klart flertalet alternativ och den gyllene regeln när det gäller gratis VPN är att du får vad du betalar för: Är det gratis så får du en tjänst därefter.

Det bästa alternativet enligt mig när det gäller ett kostnadsfritt VPN är så klart Tor (The Onion Router). Projektet skapades med hjälp av medel från amerikanska militärens US Naval Research Laboratory. Att det just är en lök i logotypen samt att lök ingår i namnet för Tor är för att krypteringen sker enligt en lökprincip: kryptering/säkerhet i flera lager.

Söker du ett VPN. Testa då OVPN genom denna länk >

Sedan 2004 så ligger projektet under EFF och svenska biståndsmyndigheten Sida har medverkat med stora medel genom åren.

Så kommer du igång med gratis VPN och Tor

Att börja använda Tor är mycket enkelt i dess enklaste utformning som enbart är en webbläsare.

Första steget är att ladda hem och installera Tor och dess inbyggda webbläsare från följande länk:

Innan du klickar på filen du har laddat hem så bör du verifiera att din nedladdning av Tor är korrekt. Detta genomförs lättast med GPG och jag har skrivit en guide till detta som du hittar här.

Efter du verifierat din nedladdning är det bara att klicka på filen du har laddat hem, om du har Windows så får du först en varningsruta enligt följande där du bara klickar på Kör:

Installera Tor

Sen får du välja vart Tor ska installeras. För enkelhetens skull så kan man installera Tor direkt under en katalog på skrivbordet men vi väljer c:\test\tor

Tor installation katalog

Sedan är installationen klar. Som du märker så installeras Tor inte som ett vanligt program utan ligger enbart i en katalog och en avinstallation kan då ske genom att katalogen raderas.

För att sedan starta Tor så går du till mappen där du installerat programmvaran och klickar på ”Start Tor Browser”:

Starta Tor

Sedan väntar du ett tag så startas Tor och statusen uppdateras löpande med vad som händer med etableringen av din krypterade anslutning:

Tor igång

Och sedan startas webbläsaren och bekräftar att du är ansluten anonymt samt vad din anonyma IP-adress är:

Ansluten till Tor

Obs: Läs detta innan du använder Tor

Innan du använder Tor så bör du även läsa igenom de varningar som är utfärdade om vad du inte bör göra under tiden då du är ansluten till Tor: