Kryptovirus, Cryptovirology eller Kryptomalware

/ eller på engelska är ett uttryck som Adam L. Young, PhD samt Moti M. Yung, PhD skapat för att beskriva skadlig kod (malware) som använder sig av .

Cryptovirology är ett område som studerar hur man använder kryptering för att utforma kraftfull skadlig kod”

Några exempel på skadlig kod som använder sig av kryptovirus är: Gpcode, Cryzip, samt Krotten. Dessa tre olika trojaner håller dina filer på datorn som gissla (krypterar) och begär sedan en summa pengar för att du ska få en nyckel för att dekryptera filerna.

Ett annat populärt namn för denna typ av skadlig kod är även .

Området Cryptovirology omfattar även där angriparen i hemlighet stjäl privat information såsom privata nycklar. Ett exempel på den senare typen av attack är en asymmetrisk . En asymmetrisk bakdörr är en bakdörr (t.ex. i en kryptosystem) som kan användas endast av angriparen även efter det att den eventuellt upptäckts.

Jonas Lejon

Om Jonas Lejon

En av sveriges främsta cybersäkerhetsexperter med nästan 20 års erfarenhet inom området och en bakgrund från FRA och Försvarsmakten. Kontakta mig gärna på telefonnummer 010 1889848 eller [email protected] om Er organisation behöver hjälp med cybersäkerhet. LinkedIn Twitter

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.