FRA årsredovisning 2016: Sverige är utsatt för cyberangrepp
FRA släppte precis sin årsrapport för föregående år och trycker detta år på att antalet cyberattacker ökar. Genom sin signalspaning så ser myndigheten att en kvalificerad angripare nästan alltid kan hacka sig in i målet, det är bara en fråga om tid.
Förutom cyberattacker mot kritisk infrastruktur så riktar sig även främmande makt mot följande mål:
- Försvarsförmåga och försvarsplanering
- Svenska säkerhetspolitiska avsikter
- Statshemligheter
- Industrihemligheter
- Forskningsresultat
En annan viktig slutsats som FRA drar är att med hjälp av signalspaning så kan vi lära oss om angriparnas angreppssätt, mål och verktyg. Detta kan sedan omsättas för att bygga relevanta skyddsåtgärder för att skydda svenska myndigheter och statligt ägda bolag.
Även framgår i årsrapporten att TDV (tekniska detekterings- och varningssystem) som vi skrivit om tidigare fortsätter att utvecklas. TDV är ett avancerat antivirus-system som tittar på signaturer i signalspaningen. Under 2016 har ytterligare ett antal verksamheter installerat systemet.
Begreppet cyberförsvar har även definierats tillsammans med Försvarsmakten enligt följande:
CYBERFÖRSVAR: En nations samlade förmågor och åtgärder till skydd för dess kritiska cyberinfrastruktur som syftar till att säkerställa kritiska samhällsfunktioner samt förmågan att försvara sig mot kvalificerade angrepp.
Här kan du ladda hem årsrapporten i sin helhet: