Taggat med: digital valuta

En introduktion till BitCoin

Via Secworks så fick vi tips om denna PDF-guide som är en bra teknisk introduktion till hur Bitcoin fungerar:

BitcoinEtt utdrag ur PDF-en:

Bitcoin är världens första decentraliserade digitala valutan. Skillnad från de flesta befintliga betalningssystem, förlitar det inte på betrodda myndigheter såsom regeringar och banker att förmedla transaktioner eller utfärda valuta.

 

BitCoin inte så anonymt som många tror

BitCoin refereras ofta till en anonym valuta vilket är korrekt. BitCoin har funktioner för anonymitet men i många fall är det möjligt att identifiera användare som använder BitCoin-valutan.

Detta är något som två forskare vid University College Dublin har undersökt och kommit fram i en ny rapport som presenteras på blogg samt arXiv.

Exempelvis så är donationer till kontroversiella Wikileaks ej så anonyma som många tror:

Our point is that, by default, a donation to WikiLeaks’ ’public’ public-key may not be anonymous.

Bitcoin – Anonym digital valuta

Satoshi Nakamoto har skapat en anonym digital valuta som nu är tillgängligt för allmänheten. Bitcoin förhindrar insyn i transaktioner och är praktiskt taget gratis att använda till motsvarighet till exempelvis PayPal som tar ut en avgift på 3% per transaktion.

Några andra fördelar med Bitcoin innefattar enligt deras egna ord:

  • Överför pengar enkelt via Internet, utan att behöva lita på mellanhänder.
  • Tredje part kan inte förhindra eller kontrollera dina transaktioner.
  • Bitcoin transaktioner är praktiskt taget gratis, medan kreditkort och online-betalningssystem normalt kostar 1-5% per transaktion plus diverse andra handelsavgifter upp till hundratals dollar.
  • Skydd från den instabilitet som orsakas av fractional-reserve banking och centralbankernas politik(?). Den begränsade inflationen av Bitcoin-systemets penningmängd fördelas jämnt (enligt processorkraft) över hela nätet i stället för att den skulle monopoliseras av bankerna.

Bitcoin är opensource och utvecklingen kan följas på SourceForge eller Bitcoin.org

Uppdatering: Finns även en utförligare beskrivning av Bitcoin i denna PDF.