Ny rapport: obligatorisk IT-incidentrapportering till MSB för 2017
Igår så släppte Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) en årsrapport gällande den obligatoriska IT-incidentrapporteringen. Denna rapport gäller för de incidenter som rapporterats under helåret 2017. Den förra rapporten som släpptes för 2016 gällde enbart April-December.
Det första jag kan utläsa från rapporten som är på 22 sidor (finns nedan) är att det finns ett stort mörkertal. Knappt en tredjedel av de som är rapporteringsskyldiga har rapporterat in något till MSB, och detta får till följd att det är svårt att ge en samlad bild de av de allvarliga it-incidenter som drabbar myndigheter.
Snittet gällande antalet rapporter per månad ligger på 23,4 i Sverige och jämför man med Estland så ligger de på 187 st per månad, dock kan det skilja åt vad som måste rapporteras mellan länderna.
Den obligatoriska rapporteringen till MSB kommer även att fortsätta även efter det att NIS-direktivet träder i kraft. Vilket gör att vissa myndigheter måste rapportera dubbelt.
Tittar vi på statistiken så har 79 st myndigheter lämnat in rapporter och den siffran var förra året på 77 st. Och MSB själva har några troliga förklaringar till varför siffran gällande rapporter är så pass låg:
- Upphandlad extern IT-drift innan ikraftträdandet av rapporteringen. Denna är undantagen
- Myndigheter som sätter en hög tröskel gällande vad som är en allvarlig it-incident
Och antalet incidenter inom varje incidenttyp ser ut enligt följande:
Några intressant iakttagelser från rapporteringen är följande:
- Två incidenter som rapporterats handlar om att en angripare kommit över personuppgifter
- Kryptotrojaner rapporterades enbart in under årets två första månader (2017)
- 11 st försök till VD/GD-bedrägerier
- 17 st incidenter kopplade till överbelastningsattacker
- Det är svårt att säkerställa ett metodiskt informationssäkerhetsarbete hos externa leverantörer. MSB bedömer dock:
De incidenter som beror på dåligt upphandlade leverantörer antas minskas då Säkerhetspolisens och Försvarsmaktens mandat att ingripa vid upphandlingar som rör skyddsvärda verksamheter stärks den 1 april 2018.
- Det finns ett behov att höja kompetensnivån avseende information- och cybersäkerhet för flera yrkeskategorier
- Behov av ett systematiskt arbete med informations- och cybersäkerhet
Största delen av de 281 inrapporterade incidenterna har 149 (53 %) lett till hindrad tillgång till information. Och att det är så beror på att de uppmärksammas och noteras, och rapporteras därmed, i högre grad än incidenter där en antagonistisk aktör medvetet ansträngt sig för att inte lämna spår eller ge sig tillkänna tror MSB.
Här kan du ladda hem årsrapporten för it-incidentrapportering som PDF:
Här kan du läsa vad jag skrev om den förra årsrapporten gällande obligatorisk IT-incidentrapportering till MSB: