Taggat med: regreSSHion

Pre-auth sårbarhet i openssh

En allvarlig sårbarhet har uppdagats i den populära mjukvaran OpenSSH. Sårbarheten medger att någon på internet kan utnyttja sårbarheten utan att vara autentiserad (pre auth). Sårbarheten har fått CVE-2024-6387 tilldelad, och går under namnet regreSSHion. Totalt finns det 14 miljoner exponerade OpenSSH-servrar på internet varav 700000 st är potentiellt sårbara.

Dock är sårbarheten inte helt enkel att utnyttja och går ej att utnyttja på samtliga plattformar. Versionen av OpenSSH som det gäller är mellan 8.5p1 och 9.7p1, dvs portabla versioner och som använder glibc (än så länge). Även är versioner innan 4.4p1 sårbara, för sårbarheten nedan. Sårbarheten identifierades av Qualys och deras information återfinnes här. Men kortfattat kan man säga att det är en variant på en tidigare sårbarhet:

CVE-2006-5051 – Signal handler race condition in OpenSSH
before 4.4 allows remote attackers to cause a denial of service (crash),
and possibly execute arbitrary code

Det är dock viktigt att betona att det är viktigt att uppgradera omgående. Speciellt för system som kör 32-bitar, såsom äldre routrar, switchar etc. Uppgradera till OpenSSH 9.8 (eller 9.8p1) som släpptes idag 1:a Juli. Denna release innehåller även en fix för en sårbarhet gällande funktionen ObscureKeystrokeTiming, som försvårar för en passiv angripare som kan läsa av tangentbordstryckningar.

Detta påvisar åter igen hur känsligt det är att exponera administrativa resurser mot internet såsom ssh. Försök istället att exponera wireguard eller liknande protokoll med mindre exponerad kodbas för ej autentiserade användare. Och isolera den process eller system som exponerar protokollet/tjänsten mot internet.

Blogginlägget uppdateras löpande