Taggat med: debian

Två nya Linux-sårbarheter

Det är ingen bra vecka för Linux-baserade operativsystem såsom Debian, Ubuntu, Fedora och CentOS. Minst två olika sårbarheter har upptäckts och program för att nyttja dessa sårbarheter finns publicerade.

De två sårbarheterna som är aktuella just nu är en som går under namnet PwnKit och utnyttjar en brist i pkexec som är en del av Polkit, CVE-2021-4034. Den andra buggen är en kernel-bugg som kan användas för att göra Docker/container samt escapes från Kubernetes. För denna sista bugg så betalade Google ut en Bug Bounty på hela $31337 vilket är ungefär 300,000 svenska kronor.

Video där Qualys som identifierade sårbarheten visar hur polkit-buggen utnyttjas på Debian Bullseye:

Den andra Linux-kernelbuggen identifierades av CTF-teamet Crusaders of Rust där bl.a. William Liu och Jamie Hill-Daniel ingår, den har CVE-2022-0185.

För att buggen ska fungera på Docker så måste –privileged användas samt så hjälper den standard-seccomp profil som följer med. Men tyvärr är det inte allt för ofta som seccomp används för containers.

Det finns en exploit här och jag kan verkligen rekommendera deras utförliga write-up här:

Uppdatering: Amazon Linux 2 har inte polkit installerat som standard. Men om du installerar polkit så är det nuvarande paketet sårbart.

OpenID/Debian och DNS

Ben Laurie från Google samt Dr. Richard Clayton från Cambridge University har identifierat att om två nyligen upptäckta sårbarheter kombineras så är det möjligt för en attackerare att göra man-in-the-middle attacker.

Detta är dock inget lätt problem att lösa betonar forskarna eftersom CRL:er används mycket sällan i dessa fall.

Läs mer om denna sårbarhet: securityfocus.com/archive/1/495258/30/0/

Vi har tidigare skrivit om Debians slumptalsproblem:

Föredrag om Debians OpenSSL-problem

Säkerhetsforskarna Jacob Appelbaum, Dino Dai Zovi samt Karsten Nohl höll nyligen ett föredrag på konferensen HOPE som gick av stapeln i New York. Deras föredrag handlade om OpenSSL-buggen som upptäcktes i Linux-distributionen Debian för några månader sedan.

Exempelvis: Genom att betala 49KR för att hyra 20 st virtuella servrar hos Amazon Simple Scalable Storage (S3) samt Elastic Compute Cloud (EC2) så är det möjligt att dekryptera SSL-trafik där någon av de 524,288 felaktiga nycklarna använts.

Se deras föredrag här: trailofbits.files.wordpress.com/2008/07/hope-08-openssl.pdf