Taggat med: LAPSUS

Så tar sig angripare förbi multifaktorautentisering

En relativt ny metod för angripare att ta sig in i IT-system kallas för MFA-spamming (multifaktorautentisering). Dvs angriparna skickar förfrågningar om och om igen tills personen som använder MFA-appen till slut blir less och godkänner inloggningen. Som metod för MFA används vanligtvis SMS, OTP via app eller push-notifieringar. När hackergruppen LAPSUS$ angrep bl.a. Okta som jag tidigare skrivit om så tog dom sig in med just denna metod.

Metoden har observerats av Mandiant i tidigare rapporter och bl.a. så har ryska hackergrupper använt denna metod i några år. En av leverantörerna, Microsoft har nu infört så att man även kan matcha ett nummer i appen med det som visas på skärmen vid inloggning.

Här är en skärmdump på hur det ser ut vid inloggning via webbläsaren på desktop och det meddelande som dyker upp i Microsoft Authenticator-appen:

Använder du Microsoft Sentinel så kan följande KQL-frågor vara av intresse från reprise99:

Glöm inte heller att slå på Require number matching (preview) i Azure AD portalen. Attacken går även under namnet MFA fatigue attacks, vilket på svenska blir något i stil med MFA-utmattningsattack.

Observera även att denna attack används tillsammans med credential stuffing där läckta eller stulna kombinationer med användarnamn/lösenord används.

Troligt intrång hos Okta

Molnleverantören Okta som tillhandahåller identitets- och åtkomsthantering har troligtvis blivit hackade av hackergruppen LAPSUS$. Intrånget genomfördes troligtvis ett hackat konto som anslöt via PaloAlto GlobalProtect som tillhandahåller VPN mot Okta. Tittar man också på skärmdumpar så framgår det att intrånget genomfördes i Januari 2022 och Lapsus själva hävdar att intrånget genomfördes för att man ville komma åt en kund till Okta.

Det framkommer även på skärmdumparna att Lapsus har eller har haft tillgång till flertalet tjänster hos Okta såsom: AWS, Okta Superuser, Zoom app, Okta Sales, Atlassian Cloud Jira & Confluence, Cornerstone (Okta learning portal), Gmail, Crayon och Splunk.

Att just detta intrång är extra intressant är för att många organisationer helt litar på Okta när det gäller identitets- och åtkomsthantering. Om just Er organisation använder Okta så bör ni genast genomföra en utredning huruvida ni har blivit påverkade av detta intrång. Vad har ni för möjlighet att genomföra threat hunting och incidentutredning?

Följande kommentar skrev Lapsus i deras Telegram-kanal:

Lapsus är en känd ransomware-grupp, som förutom Okta också på senare tid hävdat att dom hackat Microsoft Azure DevOps.