Taggat med: Kanariefågel

Kanariefåglar inom IT-säkerhet

Kanariefågel inom IT-säkerhet

Kanariefåglar är det nya svarta inom IT-säkerhet. Med hjälp av kanariefåglar i din IT-infrastruktur så kan du minska bruset när det gäller intrångslarm och identifiera möjliga antagonister.

Idéen är enkel och effektiv samt kräver minimalt med underhåll. Du sätter upp ett antal system som någon aldrig kommer att använda eller röras och så fort någon gör det så larmar du. Det kan även vara i form av text-strängar eller länkar som inte ska förekomma.

Säg exempelvis att du skapar ett antal olika dokument på olika servrar med en länk som går till en webbsida som larmar så fort någon klickar på dessa, eller att du mailar dig själv inom eller utom organisationen ett antal länkar som ingen ska besöka eller klicka på. Och om någon följer dessa länkar så har troligtvis ett intrång eller exfiltration genomförts.

canaryLikheter finnes även med det som förr kallades för HoneyTokens men även Honeypots. Det kan även röra sig om webbsidor/html-filer som ingen ska komma åt och gör någon det så laddas det en 1×1-pixel som lamar, denna kan du exempelvis placera på Dropbox eller andra molntjänster. Men observera att många molntjänster har automatisk genomsökning efter skadlig kod som eventuellt kan trigga igång larmen.

Flertalet mjukvaror läcker information externt såsom Adobe Reader som gör en pre-flight DNS-uppslagning på externt innehåll, även om du väljer att blockera innehållet med hjälp av dialogrutan som dyker upp. Med hjälp av denna uppslagning så kan du skicka ett larm.

Sammanfattningsvis

Honeypots tar lång tid att sätta upp och bevaka. Använd istället kanariefåglar i form av öppna tjänster internt på nätverket eller andra typer av mineringar som ingen hittar eller rör förutom en eventuell antagonist som komprometterat IT-infrastrukturen eller delar av den.

Denna typ av fiktiva tjänster kan även hjälpa till att uppehålla en angripare och dra ut på processen under tiden du får larm och vidtar åtgärder.

Förslag på tjänster eller tokens där larm kan skicka direkt:

  • PDF-fil i administratörsmapp på central server med namn Passwords.pdf
  • Internt mail mellan ledningspersonal eller styrelse med länk
  • FTP, SSH eller MySQL-server på DMZ och internt

Vidare läsning

Canary