Taggat med: Mandiant

Så tar sig angripare förbi multifaktorautentisering

En relativt ny metod för angripare att ta sig in i IT-system kallas för MFA-spamming (multifaktorautentisering). Dvs angriparna skickar förfrågningar om och om igen tills personen som använder MFA-appen till slut blir less och godkänner inloggningen. Som metod för MFA används vanligtvis SMS, OTP via app eller push-notifieringar. När hackergruppen LAPSUS$ angrep bl.a. Okta som jag tidigare skrivit om så tog dom sig in med just denna metod.

Metoden har observerats av Mandiant i tidigare rapporter och bl.a. så har ryska hackergrupper använt denna metod i några år. En av leverantörerna, Microsoft har nu infört så att man även kan matcha ett nummer i appen med det som visas på skärmen vid inloggning.

Här är en skärmdump på hur det ser ut vid inloggning via webbläsaren på desktop och det meddelande som dyker upp i Microsoft Authenticator-appen:

Använder du Microsoft Sentinel så kan följande KQL-frågor vara av intresse från reprise99:

Glöm inte heller att slå på Require number matching (preview) i Azure AD portalen. Attacken går även under namnet MFA fatigue attacks, vilket på svenska blir något i stil med MFA-utmattningsattack.

Observera även att denna attack används tillsammans med credential stuffing där läckta eller stulna kombinationer med användarnamn/lösenord används.

Sårbarhet i Accellion File Transfer

En gruppering som amerikanska cybersäkerhetsföretaget Mandiant har namngett UNC2546 utnyttjar en eller flera nya zeroday-sårbarheter i Accellions produkt File Transfer Appliance (FTA). Denna sårbarhet har bl.a. använts för att exfiltrera information från företaget Qualys. Accellion släppte patchar för att åtgärda bristerna December 21, 2020 och Accellion meddelade att dessa brister upptäcktes eftersom de utnyttjas i en annan kunds miljö. Dock är denna produkt 20 år gammal och Accellion rekommenderar en migrering till Kiteworks som är en ombyggd produkt med ny kodbas.

Även värt att notera att FireEye har identifierat överlappningar mellan UNC2582, UNC2546 och FIN11 som är en välkänd gruppering som utför utpressningsattacker. Genom att utpressade organisationer betalar lösensummor så växer dessa kriminella organisationer större och har möjlighet att köpa in zero-days eller access till system.

Efter att sårbarheterna utnyttjas så laddas ett webbshell vid namn DEWMODE och om du vill hitta signaturer för detta shell så kolla här samt CISA:s alert.

Följande CVE:er har åtgärdats av Accellion:

Skärmdump från “CL0P^_- LEAKS” .onion med några av organisationerna som drabbats: