Utvärdering av VPN-tjänster
Den oberoende ideella organisationen Consumer Report har en avdelning vid namn Digital Lab. Digital Lab har genomfört en omfattande granskning av 16 st VPN-tjänster:
- Betternet
- CyberGhost
- ExpressVPN
- F-Secure Freedome VPN
- Hotspot Shield
- IPVanish
- IVPN
- Kaspersky VPN
- Mozilla VPN
- Mullvad
- NordVPN
- Private Internet Access (PIA)
- Private Tunnel
- ProtonVPN
- Surfshark
- TunnelBear
Och jag måste säga att resultatet är mycket intressant: Flertalet av dessa företag ägs av bolag med en tvivelaktig moralisk kompass, flertalet tjänster läcker trafik såsom DNS på flertalet sätt. VPN-utvärderingssajter som har samma ägare som VPN-tjänster, kill-switch:ar som inte fungerar osv osv.
Testet fokuserade inte på bandbredd eller prestanda utan på integritet och säkerhet. De verktyg som användes vid granskningen var bl.a. VPNalyzer som utvecklats av University of Michigan. Jag tänker inte gå in på detalj gällande alla tester men rapporten som är på 48 sidor är läsvärd (länkas nedan).
De tre VPN-tjänsterna som fick bäst betyg i testerna var: Mullvad, IVPN och Mozilla VPN. Men även dessa kan förbättra sina tjänster, och det som rapporten framhäver för dessa tre är följande:
- Meddela hur de utför interna säkerhetsrevisioner och vilka aspekter av säkerheten är
granskas och publicera sammanfattningar av dessa rapporter - Ge information om hur och när programvaran uppdateras för säkerhetsproblem
- Beskriv tekniska åtgärder för att begränsa obehörig åtkomst till data
- Meddela deadline för produktsupport/livslängd, med tydlig information om hur länge produkten stödjs
- Sätt ett tidsfönster för att granska sårbarhetsavslöjande och felrapporter
Här kan du ladda hem rapporten som PDF i sin helhet: