Taggat med: Säriminer

Projekt Särimner

Uppdatering: Källkod till projektet finns delvis på Github https://github.com/SUNET/sarimner-frontend

Särimner är ett pilotprojekt som bedrivs av Sunet (Vetenskapsrådet) tillsammans med Netnod. Projektet har tittat på hur en teknisk lösning kan skydda mot olika typer av hot såsom överbelastningsattacker.

Projektets namn, ”Särimner”, kommer från nordiska mytologin och grisen Särimner som utgjorde föda för de fallna krigarna i Valhall. Särimner åts upp varje kväll och återuppstod dagen efter.

Projektet har genomförts på uppdrag av Post- och telestyrelsen (PTS) och en slutrapport har igår levererats till myndigheten med lärdomar från projektet.

Jag har läst rapporten som är på 27 sidor och tycker att det verkar som en bra lösning som föreslås: Ett antal noder (särimnernoder) placeras ut i nära samarbete med internetoperatörer för att leverera distribuerat webbaserat innehåll. Även så föreslås det att en förvaltningsorganisation upprättas i samband med detta.

Särimner

Problemet som belyses i rapporten är inte noderna i sig utan att operatörerna har en allt för centraliserad infrastruktur där mycket förlitar sig på Stockholm. Rapporten lyfter upp Sunet som ett föredöme när det gäller att bygga ett robust nät:

Genom att delvis definiera om vad en region är utifrån ett infrastrukturperspektiv lyckades man få trippelredundant fiberinfrastruktur till en plats i varje region, dvs knappt 20-talet platser i Sverige

Tanken är även att lokalt utplacerade säriminernoder ska fungera autonomt, så att det alltid finns en nod som svarar, även vid stora mängder anrop. Noderna agerar även proxy till DNS och gör därmed att noden fortsätter att leverera trafik trots att den tappat kontakten med den riktiga servern. I en kris där originalkällan inte finns så ska det finnas en cachad version av senaste informationen (med en tidsangivelse).

Dock kan inte noderna uppdatera mellan varandra i dagsläget utan detta är något som ligger med i en plan för 2019 (peer-to-peer).

Vi fann att koordinering av fiberutbyggnad har varit så usel (om den alls funnits) att det drabbar robusthet gällande kommunikation i Sverige.

Säger Patrik Fältström som varit med i projektet från Netnods sida

Projektet föreslår att Sunet tilldelas medel för att upprätta en förvaltningsorganisation som vidareutvecklar och tar hand om Särimner framöver.

Medverkande i projektet förutom Sunet och Netnod så har Governo AB hjälpt till med processledning samt Assured AB för kryptografiska lösningar. Intervjuer har genomförts med representanter från MSB, SVT, SLL, LUNET, IT-Norrbotten, IIS och Tidningsutgivarna, TU.

Rapporten i sin helhet kan du ladda hem här:

Att motverka överbelastning av
 samhällsviktiga webbplatser
Att motverka överbelastning av
samhällsviktiga webbplatser