Taggat med: Threat Sharing

Test av MISP, threat sharing

MISP är ett projekt som startades av den belgiska försvarsmakten runt 2011 för att sedan fångas upp och vidareutvecklas av NATO. Projektet är i dagsläget oberoende men finansieras helt eller delvis av CIRCL – Computer Incident Response Center Luxembourg samt EU. Förkortningen MISP stod från början för Malware Information Sharing Project men numera heter projektet enbart: MISP, threat sharing.

Men vad är då MISP kanske du undrar? Jo det är ett verktyg för att underlätta lagring, sökning och kategorisering av cyberunderrättelser, främst olika former av IOC:Er (Indicators of Compromise). Men du kan skriva hela rapporter i MISP:en och länka direkt till IOC:er inom MISP.

När du arbetar mot MISP:en manuellt så kan man säga att du genomför tre steg för att lägga in information om en händelse, eller Event som det heter på MISP-språk. Dessa tre steg är:

  • Skapa Event
  • Lägg till attribut och attachment
  • Publicera eventet

Video som förevisar dessa steg:

Attributen som du kopplar till händelser kan vara checksummor till skadliga filer, textsträngar som återfinnes i exploits, skadlig kod, IP-adresser, domännamn och mycket mer. Här kan du se en lista med samtliga attribut.

Relativt nytt är också att du kan skriva rapporter under event, dessa rapporter kan sedan länka vidare till olika typer av attribut. Rapporterna skrivs i märkspråket markdown.

Exempel på en rapport för Winnti Group:

Och styrkan i MISP är att att dela med sig av denna information. Därav finns det ett avancerat system för vilken information du kan dela med dig av till vem. Det går även att koppla ihop flertalet MISP:ar så dessa synkroniserar information löpande. Även kan MISP:en hämta in olika former av former av feeds i format såsom csv, misp och fritext. Standard så följer 63 olika externa feeds med i MISP som du kan slå på.

Du kan sedan konfigurera dina säkerhetssystem att hämta IOC:er från din lokala MISP, det finns exempelvis stöd i Zeek (fd Bro). Även kan du koppla MISP mot andra system såsom OpenCTI, TheHIVE och MITRE ATT&CK.

När jag testade att starta upp en instans av MISP så var detta mycket enkelt med hjälp av Docker. Men tänk på hur du publicerar din MISP-instans mot internet, för sårbarheter finns det gott om i MISP. Bara detta året har 15 st CVE:er publicerats, men om detta är ett bra mätetal för säkerhet är en helt annan diskussion.

Om Er organisation verkar inom en viss bransch så rekommenderar jag att ni sätter upp en gemensam MISP inom just Er bransch. Men tänk också på att ni måste ha kompetens och en förmåga att underhålla och lägga in information i MISP:en. Här i Sverige har exempelvis Sunet en MISP-installation som Sunet-anslutna lärosäten kan använda sig av.

Är ni en stor organisation med egen ThreatHunting-kapacitet eller en CERT så kan det också vara läge att sätta upp en egen MISP där ni kan lägga in IOC:er och bygga upp er CTI, Cyber threat intelligence.

För API kan man använda PyMISP eller REST-gränssnittet, här testar jag en sökning med hjälp av curl och söker efter 89.203.249.203:

Svaret returnerar ett event info som säger Benkow.cc RAT feed.

Under huven så drivs MISP av en PHP-baserad applikation som använder sig av Apache, MySQL och Redis. MISP:en stödjer även ZeroMQ, Yara och kan exportera/importera STIX 1+2.

Cybersäkerhetstrender och hot inför 2020

Cybersäkerhetstrender och hot inför 2020

Nästan varje år har jag försökt att skriva om vilka trender inom cybersäkerhet som jag tror vi kommer att se framöver samt andra iakttagelser. Dessa spaningar är givetvis fria att använda inom Er egen organisation och sprida vidare eftersom allt innehåll på kryptera.se är licensierat med Creative Common Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).

Password Spraying och Credential stuffing

En återkommande fråga jag får är: ”När tror du att lösenord försvinner?” och hur vi än gör så kommer vi att dras med lösenord och PIN-koder ett bra tag framöver. Detta är så klart något som antagonister också drar till nytta och hittar fler plattformar och protokoll att försöka gissa korrekta användarnamn och lösenord.

Min spaning är att ännu mer plattformar och protokoll kommer att utsättas för forceringsförsök gällande användarnamn och lösenord. Även spår jag att attacker som utnyttjar 2FA kommer att öka bla genom MITM (man-i-mitten).

Zero trust och Assume Breach 

Vi måste bygga våra nätverk och IT-arkitektur på ett sådant sätt så att även om angriparen kan ta sig in till en enskild klientdator så kan hen inte eskalera sina rättigheter eller ta sig vidare utan att detta snabbt upptäcks och utreds. Detta ställer också krav på att Threat Hunting ständigt pågår samt att det finns bra lösningar för Endpoint Detection and Response (EDR).

Det är viktigt att ha en baseline över hur Er miljö ser ut och vilken nätverkstrafik som flödar vart, vilka mjukvaror ska vara installerade osv. För det är då det också är enklare att identifiera avvisande mönster. Förutsätt att angriparen redan är inne i era nätverk och gör det svårare att komma åt affärskritisk information.

Bild över Googles Zero-trust initiativ BeyondCorp:

Zero Trust

Appliance hacking

Under året har vi sett flertalet stängda plattformar (On-Premise) såsom Citrix NetScaler, Pulse Secure, Fortigate (se blogginlägg här). Eftersom härdningen av dessa plattformar många gångar är eftersatt och loggningen är bristfällig så är det även svårt att utföra forensiska undersökningar eller upptäcka intrång.

Samt så står dessa enheter som oftast i en central punkt där många ansluter eller mycket trafik passerar vilket gör detta till en guldgruva för antagonister. Förutom att läsa av och modifiera trafik som går genom enheten så kan det även finnas möjlighet att angripa klienter som ansluter.

Inom detta område så räknar jag även in Supply Chain Cyber Security, för allt som ansluts och kopplas in i era system bör kontrolleras, avgränsas eller isoleras. Betänk även att firmware/mjukvaru-uppdateringar kan påverka Er miljö positivt eller negativt gällande säkerheten.

Threat sharing

Denna spaning är nog mer en förhoppning från min sida. Nämligen att fler organisationer blir bättre på att dela med sig av IOC:er och information om intrång. Mer transparens och system för att möjliggöra automatisk och snabb delning av hotinformation, såsom MISP eller TheHive.

Om du jobbar inom en specifik bransch så skulle jag påstå att det är av stor vikt att ni delar med Er av hotinformation inom just Er bransch.

Inom rubriken Threat Sharing så vore det även tjänstefel om jag inte nämnde MITRE:s ATT&CK-ramverk som löpande utvecklas och gör det lättare att dela med sig av sådant som inte är rent tekniska IOC:er såsom Tactics, Techniques and Procedures (TTPs). Vilket kan förevisas med David J Biancos Pyramid of Pain:

Ett medskick till Er organisation är att undersöka hur ATT&CK går att använda i Era säkerhetsprodukter såsom antivirus-mjukvara.

Övriga bubblare på listan

Ett ständigt återkommande problem är alla uppkopplade prylar (Internet of Things) där dagligen nya sårbarheter uppdagas. Detta kommer troligtvis inte att minska i takt med att fler saker blir uppkopplade, samt att fler fordon etc blir uppkopplade. Och kommer 2020 vara året då vi kommer att få se fler säkerhetsprodukter med Artificiell intelligens (AI)?

Några tidigare års trendspaningar inom cybersäkerhet och kryptering hittar du här: