Taggat med: Yara

Velociraptor för threat hunting

Velociraptor digital forensics and incident response (DFIR)

Velociraptor är ett digital forensics and incident response (DFIR)-verktyg som är utvecklat av Mike Cohen. Mike jobbade tidigare på Google och var då med och utvecklade Googles verktyg för IT-incidentutredningar vid namn Google Rapid Response (GRR).

Velociraptor är gratis och använda och det finns ett aktivt community som ständigt släpper nya VQL såsom denna som kan detektera CVE-2021-4034 (PwnKit aka polkit pkexec) eller denna (Log4jVulnHunter) för Log4j-sårbarheten. VQL är ett SQL-liknande språk för att skriva ”hunts” eller monitor-regler.

Klienten för Velociraptor går att köra på Windows, Linux och macOS samt så använder den TLS för kommunikationen mellan klient och server.

Tre tre främsta användningsområden för Velociraptor är följande:

  • Insamling av data och artefakter
  • Övervakning och monitorering
  • Threat hunting

Du har även möjlighet att ladda hem och köra tredjepartsprogram såsom Sysinternals Autoruns och använda den informationen för vidare analys. Och inbyggt så finns det stöd för att söka efter Indicators of Compromise och liknande med Yara. Minnesdumpar kan hämtas in med en winpmem och en VQL heter Acquisition.

Du kan även skicka vidare information som Velociraptor hämtar in till andra system som är bättre på att analysera mängder med information såsom Splunk eller Elasticsearch.

En av fördelarna som jag ser med Velociraptor är att tiden för mean time to detect (MTTD) och mean time to respond (MTTR) kan förkortas.

Men vad finns det för nackdelar då? Jo, tröskeln att komma igång och lära sig verktyget kan ta några dagar. Du inför även en ytterligare komponent till din IT-miljö där säkerhetsbrister kan uppstå.

Men sammanfattningsvis så rekommenderar jag helt klart Velociraptor om ni ej har en liknande förmåga i dagsläget i Er IT-miljö.

Skärmdumpar

Insamling av DNS-loggar via Event Tracing for Windows (ETW)
Ett jobb som samlar in scheduled tasks i Windows
Jag testar PwnKit exploiten och kör sedan en hunt för att identifiera den. Lyckas bra!
Hur det ser ut när man loggar in i Admin GUI:t. Visar server status som standard

Om du vill läsa mer och lära dig om Velociraptor rekommenderar jag hemsidan här:

Sammanfattning

Velociraptor är ett mycket bra komplement till Er redan befintliga miljö som troligtvis innehåller flertalet förmågor för att upptäcka och försvåra intrång. Tanken är inte att Velociraptor ska byta ut OSSEC, Wazuh, Sysmon, auditd eller liknande. Inte heller är Velociraptor ett antivirus-system som automatiskt uppdateras med nya IoC:er, men givetvis kan det till viss del utföra alla dessa funktioner.

Bildkälla

Så identifieras Cloud Hopper APT10

Uppdatering: Min pull-request till Loki-projektets signaturdatabas har nu gått igenom och det enda du behöver göra är att ladda hem och köra Loki för att detektera APT10.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gick i förrgår ut och varnade för omfattande cyberattacker mot bl.a. Svenska managed service providers. Attacken är riktad mot företag som sköter drift och IT-infrastruktur för samhällssektorer som offentlig verksamhet, IT, kommunikation, sjukvård, energi och forskning.

Cyberattacken går under namnet APT10 eller Cloud Hopper och MSB meddelar att attacken har inriktat sig på att infektera system genom att lura människor. De som ligger bakom angreppen har lagt stora resurser på att kartlägga sina mål, organisationer och deras anställda, för att kunna skicka riktade e-postmeddelanden med trovärdiga dokument (så kallat riktat nätfiske, spearphishing).

Jag har tittat på de IOC:er (Indicators of Compromise) som är släppta av företaget PwC och skapat två filer som kan läsas in av en mängd olika verktyg såsom Loki (som jag använde för att identifiera Project Sauron/Remsec sist), för tyvärr så är PwC:s PDF inte helt lättarbetad.

Du kan därför ladda hem och ändra den Yara-fil samt en fil med Md5-checksummor som jag skapat på Github här: https://github.com/jonaslejon/apt10 och använda den direkt med Loki. Du använder filerna genom att lägga filen apt_apt10.yar i underkatalogen signature-base/yara/ och innehållet från hash-iocs.txt längst ner i den befintliga filen signature-base/iocs/hash-iocs.txt. Detta efter du laddat hem Loki här

Jag har även kört sökningar mot VirusTotal med de checksummor som PwC har släppt och tittat på ett antal olika saker såsom när antivirus-företagen identifierade APT10:

Här följer en skärmdump på en träff när jag använder Loki och MD5-filen samt Yara-filen från mitt Github-repo för test:

Och om jag tittar på statistik från VirusTotal gällande APT10 så är antivirus-mjukvaran McAfee bäst på att detektera APT10. Fortfarande identifieras 69 av 300 delar inte av någon antivirus-mjukvara.

Följande tabell visar på antalet detektioner per antivirus-produkt:

205 McAfee
205 GData
204 McAfee-GW-Edition
203 Symantec
198 Kaspersky
197 BitDefender
196 Emsisoft
195 F-Secure
192 MicroWorld-eScan
191 Panda
190 VIPRE
188 Ikarus
183 Fortinet
181 Sophos
181 Ad-Aware
181 AVG
170 ESET-NOD32
167 NANO-Antivirus
159 TrendMicro-HouseCall
159 AVware

Och tittar vi vidare på några av de exploits som används så har antivirus-företagen klassat dem som följande:

  • CVE-2012-0158
  • CVE-2010-3333
  • Exploit.OLE2.Toolbar
  • JS.S.Exploit.121732
  • JS.S.Exploit.166944
  • Exploit.Win32.OLE.78
  • EXP/Office.Exploit.Gen
  • DOC.S.Exploit.164492[h]
  • Exploit-MSWord!1ECBFF1A46A8

Och några ovan är relativt lätta att utläsa såsom CVE-2012-0158 som är en sårbarhet i Active X och CVE-2010-3333 är en sårbarhet i Microsoft Offices hantering av RTF-formatet.

Om du vill hjälpa till så får du gärna göra pull request på Github-repot med mer IOC-data från DHS.

Loki tittar främst på klienter och servrar och därför rekommenderar jag även att titta på nätverkstrafik såsom DNS-uppslagningar, för du har väl sparat undan nätverksdata i PCAP-format?