Taggat med: Anonymiseringsnät

Vad är darknets bra för?

Det diskuteras mycket just nu om darknets och att detta skyddar mot myndigheters övervakning samt tillhandahåller anonymitet. Även så framgår det att mycket illegal verksamhet bedrivs på dessa (djupwebbar?) darknets såsom Tor och I2P.

Men är det verkligen annorlunda brottslighet som inte förekommer utanför darknets? För jag tror att många av dom sajterna som återfinnes i darknets även finnes på vanliga internet.

Det finns trots allt människor som sätter i pengar på de här sajterna. I och med att det finns pengar i potten så är jag säker på att det någonstans attraherar någon att förr eller senare genomföra dåden, varnar Stefan S, spaningsledare hos Malmöpolisen och en av de få som arbetar med Darknetbrottslighet.

Myndigheter kan med tillräckligt med resurser ändå avanonymisera sajter som använder sig av exempelvis .onion vilket hände för Silk Road eller som forskarna vid CERT förevisade. Eller klienter som när FBI nyttjade en sårbarhet i Firefox som var några veckor gammal.

Anonymiseringsnät fyller även en viktig funktion i diktaturer där befolkningen ej kan uttrycka sina åsikter utan påföljder. Det jag tror att vi ser är bara en naturlig vidareutveckling av internet som stärker nätet successivt.

För det är så att vi människor kommer alltid ha ett behov av att kommunicera anonymt, vare sig det är papper vi använder eller darknets. Det som händer nu är att kostnaden för att utbyta information anonymt går ner men priset för att avslöja den som utbyter information anonymt går upp.

TV4 Kalla Fakta sänder ikväll ett reportage om när dom granskar det mörka nätet som dom kallar det. Intressant också att myndigheten Sida stöttar Tor med bl.a.. finansiella medel.