Taggat med: cyberarenan

Ryska cyberkriget mot Sverige trappas upp

Ryska cyberkriget mot Sverige

Att cyberarenan används mer och mer för krigsföring är nog ingen som är förvånad över. Vi ser små fragment nå fram till media om vad som verkligen pågår under ytan på isberget: storskaligt cyberkrig. Du kanske tänker att kärnkraftverk ska slås ut och tåg krockar på grund av intrång i IT-system, för så är det ju på film.

Men inom cyberarenan ingår också att sprida desinformation om motståndare samt påverka befolkningen i en viss riktning, att hålla i narrativet. Detta var mycket tydligt under Krim-operationen från rysk sida.

Försvarsminister Peter Hultgren säger till DN:

Det här en ny arena där man driver desinformation och propaganda och det är vi inte förberedda och rustade för. Här har vi en oerhört stor förbättringspotential. Under det kalla kriget hade vi ju Styrelsen för psykologiskt försvar som hanterade den tidens informationskrigföring men den lades ju ned.

Men vad som försegår under ytan vet vi inte riktigt. Men vi kan anta att operationer pågår konstant att kartlägga och exploatera den svenska IT-infrastrukturen samt andra mål såsom politiker, högt uppsatta tjänstemän, pressen och myndigheter eller företag som sitter på värdefull information.

Och att MSB nu satsar på ett psykologiskt försvar lett av Mikael Tofvesson är också en tydlig signal att civila försvaret inom psyops måste bli bättre. Att gruppen som jobbar med det civila psykologiska försvaret skulle vara hemlig som DN skriver är dock något som Tofvesson dementerar på Twitter.

Men oavsett den svenska upprustningen inom psyops-försvaret kommer de ryska trollfabrikerna troligtvis inte att avta med sin propagandaspridning och hackergrupper som avlönas från Kreml.

Att nu även SIGINT-material används inom psyops är något som vi såg under Kreml-operationen, när Nuland pratade med Pyatt. Troligtvis var detta något som fastnade i SORM (Система Оперативно-Розыскных Мероприятий) som är det system som sköter all avlyssning.

SÄPO varnar för omfattande cyberspionage

Att cyberspionage och elektroniska attacker är något som fler och fler stater ägnar sig åt och satsar resurser på är nog inget som någon missat. Säpo går nu ut och varnar för att omfattande cyberspionage genomförs mot svenska intressen.

Läckage från företag såsom Hacking Team visar att diktaturer men även länder såsom Sverige varit i kontakt med denna typ av företag som utvecklar verktyg och metoder för cyberspionage.

Misstänker du att din organisation utsatts för cyberspionage? Kontakta Triop AB

Tillvägagångssättet hos antagonisterna är vad som kallas death by a thousand cuts där flertalet små ledtrådar läggs ihop som i sin helhet kan få förödande konsekvenser. Attackerna genomför exfiltration av information genom olika typer av kanaler som är svåra och upptäcka och pågår under lång tid.

Säkerhetspolischef Anders Thornberg säger:

Vår bedömning är att cyberhotet mot företag och myndigheter i Sverige är omfattande och ofta målinriktat. Många angrepp upptäcks aldrig – eller så upptäcks de för sent. När det gäller cyberspionage är det svårt att se att någon tagit sig in i systemet och spionerat. Angriparnas mål är att gå in och få ut information utan att synas.

För att förebygga och förhindra brott på cyberarenan så genomför Säpo kontroller samt bistår som rådgivande resurs till myndigheter som innehar samhällskritisk information eller företag som är särskild skyddsvärda.

Säpo jobbar även nära tillsammans med andra myndigheter såsom Försvarets Radioanstalt, FRA, och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, och har en gemensam arbetsgrupp, NSIT (Nationell samverkan till skydd mot allvarliga IT-hot).