Taggat med: HTTPS Everywhere

Kryptering och anonymitet blir vardag

Kryptering blir mer och mer vanligt i vår vardag. Det finns nästan ingen app i dagsläget eller applikation i vår dator som vi använder som ej innehåller kryptering i någon form.

Senaste populära appen från Silicon Valley är Secret.ly som medger en anonymitet. Fokus ligger på ett anonymt budskap och ej på profilbilder eller namn. Peter Rosdahl har skrivit lite mer här.

Secret.ly

Denna typ av utveckling kommer troligtvis att bli vanligare. Tidigare så var vi noga att på Facebook gå ut med fullt namn, telefonnummer etc men nu verkar trenden vända och anonymitet bli något som värdesätts mer och mer.

Och i dag så tipsar .SE även om dagen då vi slår tillbaka på massövervakningen samt även tipsar om HTTPS Everywhere och att använda SSL i större utsträckning (köp SSL-certifikat här).

HTTPS Everywhere version 1.0

Webbläsarverktyget HTTPS Everywhere finns nu ute i version 1.0. HTTPS Everywhere är ett verktyg som gör att många av de vanligaste webbsajterna vi surfar till dagligen använder den krypterade versionen av webbsurf dvs https. I dagsläget så ligger runt 1000 sajter inlagda i verktyget att automatiskt gå över till https istället för http.

Tyvärr så fungerar HTTPS Everywhere enbart till Firefox i dagsläget. Begränsningar i API:t hos Safari och Chrome gör att det ej är möjligt att göra ett verktyg som HTTPS Everywhere. Vi hoppas så klart att både Apple och Google kommer att införa förändringar i dess webbläsare  som gör det möjligt att tvinga fram https.

HTTPS Everywhere kommer från frihetskämparorganisationen EFF som även står bakom verktyg såsom Tor.

Här kan du ladda hem verktyget: https://www.eff.org/https-everywhere