Taggat med: kasumi

3G GSM KASUMI krypto knäckt

Nyss så släpptes nyheten att tre kryptogurus vid namn Orr Dunkelman, Nathan Keller samt Adi Shamir gjort mycket stora framsteg när det gäller att knäcka nästan generations GSM-krypto nämligen det för 3g vid namn A5/3 eller KASUMI.

KASUMI är en uppdaterad version av MISTY för att fungera bättre på den hårdvara som finns i mobiltelefoner men verkar på grund av denna modifiering blivit svagare.

Någon rapport finns ännu inte på IACR ePrint men förväntas dyka upp snart eftersom den börjat att cirkulera i privata kretsar.

Uppdatering: Finns nu att hämta här http://eprint.iacr.org/2010/013

Se mer:

threatpost.com/en_us/blogs/second-gsm-cipher-falls-011110

emergentchaos.com/archives/2010/01/another_week_another_gsm.html

Avlyssna gsm

För att avlyssna GSM så krävs ett antal förutsättningar. Några av dessa förutsättningar går att lösa teoretiskt och några har bevisats möjliga att lösa med det senaste framsteget av Karsten Nohl som vi rapporterat om här.

Så låt oss sammanställa det som är ”löst” och det som återstår för att göra en passiv avlyssning:

  • Det behövs hårdvara för att ladda ner GSM-trafik i rått format åt båda hållen, dvs från och till bas-station. Detta går att lösa teoretiskt med två USRP2. Se presentation samt Airprobe
  • Mjukvara för att plocka ut GSM-trafik ur den råa dumpen. Kanalhoppning, ej löst. Se Airprobe
  • Mjukvara för att knäcka GSM. Löst via regnbågstabeller. 2TB hårddisk + dator

Vi återkommer med mer rapportering gällande GSM och A5/1 krypteringen. Samt observera att ovan konfiguration ej fungerar för 3G som använder KASUMI A5/3-krypteringen.