Taggat med: lösenordsgenerator

Säker lösenordshantering med Seclave

Vi fick för några månader sedan erhålla ett exemplar av lösenordshanteraren Seclave. Det är en liten enhet som har ett enda syfte: Hålla koll på dina lösenord. Dosan är max några centimeter stor och får plats i fickan. Den kan hålla upp till 500 stycken lösenord och skyddas av ett huvudlösenord som skapas när du startar upp enheten första gången.

Detta huvudlösenord består av två ord som är lätta att komma ihåg men svåra att forcera genom det lilla kontrolldonet på Seclave-enheten. Det finns även en begränsning på hur många försök som får genomföras innan allt innehåll raderas.

För den som är mer intresserad av tekniska detaljer så rekommenderar vi att läsa här. Utöver att spara lösenord så ingår det även en lösenordsgenerator som kan skapa nya säkra svårgissade lösenord.

Det vi gillar extra mycket är att den ej behöver någon anslutning till din dator och du kan hålla den fysiskt separerad från övrig utrustning. Men om du vill ansluta den till din dator så finns även den möjligheten och då kan du ta backup av lösenorden samt så agerar enheten tangentbord och kan då skriva in lösenord.

Seclave kostar cirka 600kr och är byggd i Sverige samt utvecklad av Karl Janmar af Ekenstam.

Seclave1

Seclave2

Så skapar du ett säkert lösenord

Nedan listar vi fem verktyg för att generera ett lösenord för att exempelvis användas för onlinetjänster såsom Facebook, Twitter eller Gmail. Eller för att vara ännu säkrare så kan du även använda tvåfaktorsautentisering.

Random.org

 

Random.org

 

PC Tools av Symantec

 

PC Tools

 

Strong Password Generator

 

Strong Password Generator

 

Norton Lösenordsgenerator

Norton Lösenordsgenerator

 

Free Password Generator

Free Password Generator

 

Vi har ej kontrollerat huruvida ovan tjänster fungerar som utlovat eller ej. Men att använda en mjukvara för att generera lösenord direkt på din dator är troligtvis säkrare än att använda dessa tjänster.

Du kan även använda myndigheten PTS tjänst för att testa lösenord:

Som en extra rolig tjänst så kan vi rekommendera DinoPass som skapar lösenord anpassade för barn:

DinoPass