Taggat med: OTR

Polisen har knäckt krypterade end-to-end mjukvaran IronChat

Uppdatering: Snowden har via Twitter förnekat att han på något sätt använt eller uppmuntrat användning av Ironchat.

Polisen i Nederländerna har knäckt krypto-mjukvaran IronChat som bl.a. rekommenderas av Edward Snowden. 

Det gäller 258,000 stycken chatt-meddelanden som skickats mellan kriminella aktörer som polisen har kommit över. Ironchat fungerar enbart tillsammans med BlackBox Iron Phone som utvecklas av företaget BlackBox Security.

Går man in på blackbox-security.com just nu så möts man av följande meddelande:

Och huruvida Snowden själv använder BlackBOX är dock oklart, enda källan som återfinnes är följande från leverantören själv där följande citat framgår:

 “I use PGP to say hi and hello, i use IronChat (OTR) to have a serious conversation,”

Hur polisen gjorde för att knäcka Ironchat är oklart men en teori skulle vara att om de tagit över servrarna så kan de automatiskt uppdatera mjukvaran på telefonerna och således lägga in en bakdörr. Eller påverka hur nycklar skapas för den krypterade kommunikationen. Troligtvis var det underliggande protokollet XMPP med OTR (Off-the-Record Messaging). En teori som cirkulerar på Twitter är att kontrollen av nyckelförändringar hos den andra parten inte kontrollerades.

Det är inte första gången som polisen i Nederländerna knäcker krypterad kommunikation, förra gången var det krypterad kommunikation via företaget Ennetcom som avlyssnades.

Blackhat Europe 2016 rapport dag 2

Blackhat Europe 2016

Detta är en sammanfattning av ett antal föreläsningar under Blackhat Europe 2016 som gick av staplen i London. En sammanfattning från dag 1 kan du läsa här.

Identifiera nya sårbarheter i webbapplikationer med hjälp av backslash

portswigger

Föreläsare: James Kettle från PortSwigger

Problemet med många av dagens automatiska sårbarhetsskanners är att de bara identifierar lågt hängande frukter. Att skicka många webbförfrågningar automatiskt för att täcka samtliga buggar är helt enkelt omöjligt. Därför har James valt att försöka bygga en ny extension till Burp där målet är att identifiera bugg-klasser istället för enskilda sårbarheter.

Detta gör han genom att skicka tester för buggklasser istället för enskilda sårbarheter. Exempelvis så testas escape-hanteringen av input-data och observerar output.

Som test så listade han samtliga Bug Bounty-program som tillåter automatiska skanningar. Även så skrev han ytterligare en extension till Burp Suite som begränsar antalet förfrågningar per domän till 3 st.

Burp Extension finns att ladda hem här: https://github.com/PortSwigger/backslash-powered-scanner

Så förhindrar du att Big Data används för att analysera ditt liv

 

breaking-big-data

Föreläsare: David Venable från Masergy Communications

David Venable har en bakgrund från att arbetat på amerikanska myndigheter såsom NSA. Han berättar att mer och mer metadata och data samlas in av myndigheter och företag. Föreläsaren är dock inte oroad för att myndigheter missbrukar data utan mer de företag som sparar på sig metadata och inte har samma rutiner för att förhindra missbruk.

David rekommenderar boken Weapons of math destruction.

Att dra slutsatser med algoritmer och felaktig data kan få ödesdigra konsekvenser. Exempelvis att du är uppkopplad mot samma mobilmast som en terrorist, dvs du råkar bara befinna dig på fel ställa vid fel tidpunkt.

Intressant att Uber för några år sedan gick ut med ett blogginlägg som nu är raderat hur de kan spåra dina engångsligg, läs mer här: http://boingboing.net/2014/11/19/uber-can-track-your-one-night.html

Det kommer troligtvis mycket snart att finnas försäkringsbolag som börjar att använda GPS-data, inköposdata och annan data.

Även går han igenom alla olika metoder som kan användas för att spåra en person. Såsom vilken handstil du använder, skrivbeteende eller vilka tider du är aktiv.

Med hjälp av olika metadata såsom dina vänner, beteenden, känslor, rörelser blir en persona av dig. Även rekommenderar han The Grugq’s OPSEC: Because jail is for wuftpd.

Intressant också är att om du har för lite information på nätet så blir du automatiskt misstänkt. Exempelvis gör kinser och ryssar detta så fort det kommer en ny diplomat. Om det finns för lite information så klassas personen automatiskt som CIA undercover-agent.

Injektion av felaktigheter i säkra bootprocesser

secureboot

Föreläsning av Niek Timmers & Albert Spruyt från Risecure

Genom att påverka strömstyrkan vid rätt tillfälle och inte för mycket och inte för lite så kan fel introduceras i hårdvara. Det är dock svårt att exakt påverka vad som kommer att hända när fel introduceras.

Forskarna som presenterar har tagit fram en ny metod vid namn instruction corruption. Denna metod kan användas för att angripa SecureBoot-processer. Desto tidigare in i uppstarts-processen desto högre behörigheter har koden som körs, men dock så är det mindre kod i början och mer i slutet av uppstartsprocessen. Dvs mindre attackyta i början av uppstartsprocessen.

För den som vill testa hemma så finns det en hårdvara vid namn ChipWhisperer Lite som underlättar fault-injection attacker.

Observera att du kan bricka enheten om du glitchar för hårt. Olika värden att kontrollera vid attacken:

  • Väntan innan injektion
  • Voltstyrka
  • Tiden för injektion

För att ta sig förbi SecureBoot så måste en if-funktion påverkas så att en RSA-verifiering lyckas istället för misslyckas. Och tittar man på assembler-koden så finns det minst fyra ställen som opkoden kan påverkas för att starta upp på en annan mjukvara.

Men hur förhindrar tillverkarna denna typ av attack? Jo det måste göras genom flertalet olika metoder. Bl.a. genom att införa multipla kontroller på olika ställen. Men även om tillverkaren lägger in exempelvis dubbla memcmp:s så optimerar kompilatorn bort den ena av denna.

Det forskarna har gjort nu som är nytt är dom bygger nya attacker genom att introducera logiska sårbarheter, exempelvis storleken vid en memcpy.

Vad händer med krypton efter kvantdatorernas intåg?

post-quantumFöreläsning av Jennifer Fernick från University of Waterloo

Detta är den första kvinnliga föreläsaren som jag lyssnar på under konferensen, vore så klart trevligt med en ännu mer diversering av talare. Hur kommer ett kryptoarmageddon att se ut? Troligtvis kommer det inte att vara som när en ny iPhone-modell som står överallt i nyheterna.

Med tanke på problemen att gå från 3DES till AES så kommer post-quantum crypto att vara ett stort problem.

Quantum-safe security beror på: Kryptografisk forskning, standarder, system/integration och leverantörer/tillverkare (även open source).

Även om exempelvis TLS stödjer post-quantum algoritmer så dyker andra problem upp exempelvis att stödja längre nycklar.

Just nu finns följande post-quantum krypton ute i stora drag:

  • TLS med post-quantum algoritmer
  • Tor circuts med algoritmer
  • Hash-baserade signaturer
  • Off-the-Record Messaging (OTR) är ett område där föreläsaren har fokuserat på.

Signal-protokollet baseras på många delar av OTR. Diffie-Hellman är exempelvis inte säkert för beräkningar utförda av kvantdatorer. AES försvagas från 256-bitar till 128 bitar exempelvis.

Projektet Open Quantum Safe (OQS) har implementerat många av post-quantum algoritmer:

https://github.com/open-quantum-safe/liboqs

Vi spår Kryptotrender 2015

Vad händer inom krypteringsvärlden? Vad är nytt och vad är på gång? Generellt kan man säga att anonymitet och personlig integritet är otroligt populärt och då söker sig många per automatik till olika mjukvaror som är starkt beroende av kryptering på ett eller annat sätt. Faktum är att det finns väldigt få mjukvaror som inte innehåller någon slags kryptografi.

Kryptotrender 2015

Nedan finner du sådant som jag ser i spåkulan som kommer att inträffa under nästkommande år:

  • Fler publika granskningar liknande Open Crypto Audit Project
  • Minst en sårbarhet kommer att uppdagas i en TLS-implementation
  • Utbredningen av Off-the-Record (OTR) meddelandeappar kommer att fortgå
  • Google kommer att ansluta till Tor
  • Fler butiker och handlare kommer att ta emot kryptovalutan Bitcoin (taxibolaget Uber?, Klarna)
  • Skadlig kod blir bättre på att använda kryptering, tyvärr. I form av obfuskering som Gauss-payload och ransomware där dina filer krypteras och hålls som gisslan
  • Fler företag väljer att göra kryptering som standard såsom Apple och dess hårddiskkryptering. Seamless (sömlös?) är ett bra ord

Vad tror du? Kommer Bitcoin att floppa, Tor att upphöra? Lämna gärna en kommentar om just dina spådomar inför framtiden.

Följ Kryptera.se i sociala medier på Facebook eller Twitter.

Tor Instant Messaging Bundle (TIMB)

Tor-projektet har börjat arbetet med att ta fram en egen säker meddelande-funktion (instant messaging). Projektet går under namnet TIMB eller Tor Instant Messaging Bundle.

Projektet började med en genomgång av olika meddelande-klienter för att välja den som är lättast att anpassa gällande säkerhet, kryptering och hackbarhet (modifiering).

Valet föll på Instantbird och även om Instantbird ej stödjer OTR (Off-the-Record) så kommer det att läggas till.

Instantbird fungerar på flertalet plattformar såsom Linux, Windows och Mac OS X och är baserat på Mozillas XULRunner.

Protokoll som kommer att stödjas är troligtvis IRC samt XMPP från början, detta pga att Tor ej vill använda sig av libpurple som annars stödjer en större mängd chatt-protokoll.

Utvecklingen av TIMB kan du följa här: