Taggat med: Regeringen

Myndighetssajter låg nere efter överbelastningsattack

DDoS DNS

Igår låg flertalet myndighetssajter nere såsom Krisinformation.se, Regeringen.se och MSB.se, men även flertalet internationella tjänster såsom Github, Spotify och Twitter. Anledningen till att de låg nere var en överbelastningsattack mot dess DNS-leverantör Dyn.

Ända sedan 2012 är det känt att flertalet svenska myndigheter har lagt alla ägg i samma korg och valt leverantören Dyn för DNS (eller indirekt via företaget Excedo). Dyn är ett amerikanskt företag som inte har några DNS-servrar i Sverige samt har alla DNS-servrar ett och samma AS (Autonomous System).

Stephan Lagerholm på Secure64 och Torbjörn Eklöv, Interlan skrev redan 2012 ett brev och ifrågasatte valet av leverantör för DNS.

Och som Cornucopia påpekade 2013 så ligger ansvaret för psykologiskt skydd hos MSB. Och om en utländsk leverantör handhar DNS:erna så har dessa även möjlighet att modifiera innehållet på myndigheternas webbsidor genom att helt enkelt peka om.

Brev till regeringen, Kustbevakningen och MSB finns här:

Som tur var så verkar MSB eller dess leverantör Excedo ändrat tjänsteleverantör för DNS till svenska Netnod och Dnsnode.

Men vem eller vad stog bakom den stora överbetlastningsattacken? Troligtvis så användes Mirai-bottnätet som utnyttjar svagheter i Internet of Things-enheter såsom övervakningskameror. Dessa svagheter som utnyttjas är bl.a. användarnamn och lösenord som är lätta att gissa eller hårdkodade, dock så väntar vi fortfarande på en djupara analys från Dyn.

Och att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Regeringen etc var nere beror så klart på collateral damage (sidoskada) då målet troligtvis var något helt annat.

IIS dnscheck är ett bra verktyg för att se några av de vanligt förekommande felen. Här är för MSB.se:

Uppdatering: En observant läsare påpekade att med anledning av flytten för MSB.se så försvann DNSSEC. Även så använder man sig fortfarande enbart av en leverantör.

Uppdatering 2: En annan intressant kedjereaktion på DDoS mot DNS är att DKIM och SPF misslyckas att verifieras vilket får till följd att mängder av E-post hamnar i spam-korgar.

Uppdatering 3: Nu har även DN skrivit om att flertalet experter påpekade detta problem redan 2012.

Svenska regeringen stödjer krypteringsnätverket Tor

Regeringen har sedan tidigare beslutat att avsätta 150 miljoner kronor till projekt som stödjer demokratisering och yttrandefrihet på Internet.

Ett av dessa projekt som får pengar genom UD och Sida är krypterings och anonymiseringsnätverket Tor (Tails). Förutom Tor så får även The Tactical Technology Collective, Freedom House, Civil Rights Defenders och Meedan dela på de 30 miljoner som nu Sida betalar ut.

– Censur och online-kontroll tenderar att öka. Det svenska biståndet ska bidra till att internet fungerar som ett verktyg för transparens, ansvarsutkrävande och positiv förändring för människor som lever i fattigdom och förtryck, säger Charlotte Petri Gornitzka.

Det är i dagsläget oklart hur mycket pengar som går till Tor av dessa 30 miljoner. Carl Bildt om yttrandefrihet och demokrati på Internet:

Läs även:

  • Pressmeddelandet från Sida