Taggat med: Let’s Encrypt

Framtiden inom nätverksforensik

nätverksforensik

Jag var intresserad av hur framtiden inom nätverksforensik ser ut nu när allt mer av vår vardagliga kommunikation på internet är krypterad. Så därför kontaktade jag Erik Hjelmvik som driver företaget Netresec samt utvecklar den populära mjukvaran Network Miner. Erik är en av Sveriges främsta specialister inom nätverksforensik och en av de som jag känner som troligtvis kan besvara frågan bäst.

Så här skriver Erik om framtiden gällande nätverksforensik och de utmaningar som området står inför:

Erik Hjelmvik”Användningen av HTTPS har ökat dramatiskt under de senaste fyra åren. En orsak till den ökade SSL-användningen är att man nu kan få gratis SSL-certifikat genom initiativ som t.ex. Let’s Encrypt, men jag tror även att Snowdens avslöjanden har gjort att intresset för krypterad  kommunikation har ökat märkbart. Den ökade användningen av SSL gör dock att det blir allt svårare att genomföra nätverksforensik eftersom innehållet i kommunikationen nu ofta är krypterad.

Som forensiker är det därför viktigt att ta vara på den information som går, även när trafiken är krypterad. Jag har exempelvis byggt in stöd i NetworkMiner för att extrahera X.509-certifikat från nätverkstrafik, vilket gör det lättare att hitta felaktiga och ogiltiga certifikat som används av botnät och annan skadlig kod för att kryptera sin kommunikation. Ett annat exempel på trafik som använder sig av ogiltiga certifikat är Tor, vilket använder sig av en SSL-handskakning för att sätta upp sin krypterade förbindelse.

Fingeravtryck i nätverkstrafik

En annan utmaning är att den tillgängliga bandbredden ökar, och därmed även datamängden som en forensiker behöver analysera. Utmaningen blir med andra ord en variant av att hitta nålen i höstacken, där höstacken utgörs av inspelad nätverkstrafik. Som forensiker kan man använda sig av exempelvis ”Rinse-Repeat Threat Hunting” för att minimera höstacken. Det kan också vara bra att ta ett steg tillbaka och börja analysen med att titta på flow-data, som vilka IP-adresser som pratar med vilka, innan man börjar analysera innehållet i trafiken.

För att kunna göra det effektivt krävs det dock att flow-vyn är berikad med information om exempelvis domännamn och WHOIS-information om IP-adresser, vilket jag tagit fasta på i verktyget CapLoader. Styrkan med CapLoader ligger dock framför allt i att kunna gå från flow-analys till att analysera trafiken på paketnivå med bara ett klick. De flesta flow-verktygen saknar dock denna förmåga, vilket gör att forensiker ofta tittar på antingen flow-data eller på paketdata istället för att kombinera båda teknikerna till ett mer effektivt arbetsflöde”

Test av nya OpenBSD 6.1

Ett av världens kanske säkraste operativsystem är nu ute i en ny version. Det handlar så klart om OpenBSD och den nya versionen som har fått versionsnummer 6.1:

We are pleased to announce the official release of OpenBSD 6.1.
This is our 42nd release. We remain proud of OpenBSD’s record of more than twenty years with only two remote holes in the default install.

Denna nya version innehåller ett antal höjdpunkter som är enligt följande:

  • syspatch för enkel binärpatchning av i386 samt amd64-system. Laddar hem och installerar nya säkerhetsfixar.
  • acme-client för den som vill skapa Let’s Encrypt SSL-certifikat.
  • xenodm som är en ny standard display manager
  • Libressl samt OpenSSH som innehåller mängder med förbättringar och säkerhetsuppdateringar.
  • Det är nu möjligt att köra Linux under virtualiseringsmotorn vmm/vmd som följer med som standard i OpenBSD
  • Förbättrat stöd för trådlösa nätverkskort (802.11)

Att ladda hem och installera OpenBSD går snabbt och smidigt. ISO-filen är enbart 200 MB och själva installationen tar max 5 minuter för den som är någorlunda ninja på BSD:

Sedan när systemet är installerat och Chromium installerat så testar jag att surfa in till kryptera.se.

Givetvis fungerar även doas (istället för sudo), figlet, xeyes och xlogo tillfredsställande:

OpenBSD 6.1 skärmdump
OpenBSD 6.1 skärmdump

Jag har även tidigare testat OpenBSD, läs mer här: