Taggat med: Nessus

Tips för att höja cybersäkerheten

Tips för att höja cybersäkerheten

Med anledning av senaste tidens händelser och en ökad hotbild på cyberarenan så tänkte jag passa på att skriva ner några bra tips och råd på hur Er organisation kan höja cybersäkerheten.

Cyberresiliens och överbelastningsattacker

Er hemsida kan utsättas för överbelastningsattacker eller DDoS som det också brukar kallas. Antagonisten kommer att försöka identifiera kritiska punkter och skicka anrop om och om igen till dessa. Därför är det viktigt att se över hela den exponering som återfinnes mot Internet. Glöm inte API:er, subdomäner, DNS, SMTP osv.

Se till att ha en nödsajt samt alternativa vägar för att kommunicera inom Er organisation. Om internetförbindelsen går ner till Er organisation eller om tjänster såsom Slack går ner på grund av ökad belastning, hur kan ni då kommunicera? Om ni använder tjänster såsom Cloudfront, Akamai eller Cloudflare, se då till att den bakomliggande infrastrukturen inte går att nås via utanför dessa tjänster.

Internetexponering

Att veta hur organisationen ser ut från internet är otroligt viktigt. För det är just på dessa exponerade punkter som antagonisten kommer att fokusera först på. Kontrollera därför Er domän eller IP-adresser mot följande tjänster:

360PassiveDNS, ARIN, Ahrefs, AlienVault, AnubisDB, BinaryEdge, BGPView, BufferOver, BuiltWith, C99, Chaos, CIRCL, Censys, CommonCrawl, DNSdumpster, DNSDB, DNSlytics, DNSRepo, Detectify, FOFA, FullHunt, GitHub, GitLab, Greynoise, HackerTarget, Hunter, IntelX, IPdata, IPinfo, Maltiverse, Mnemonic, N45HT, NetworksDB, ONYPHE, PassiveTotal, PentestTools, Quake, RADb, Robtex, SecurityTrails, ShadowServer, Shodan, SonarSearch, Spamhaus, Spyse, Sublist3rAPI, TeamCymru, ThreatBook, ThreatCrowd, ThreatMiner, Twitter, Umbrella, URLScan, VirusTotal, WhoisXMLAPI, ZETAlytics, ZoomEye.

Eller använd OAWSP amass som gör det automatiskt. Använd DNS Anycast och försök att fronta via CDN och WAF. Även om jag inte är ett stort fan av Web Application Firewalls så kan det vinna Er några timmar.

Autentisering

Denna punkt har också att göra med ovan punkt. Dvs identifiera alla exponerade delar mot internet där en användare kan autentisera sig. Här är det otroligt viktigt att använda flera lager av skydd, jag rekommenderar att använda VPN som omslutning för allt. Och se till att också använda tvåfaktorsautentisering med hårdvaru-tokens såsom Yubikeys och certifikat.

Så kortfattat: Exponera inget mot internet som går att köra över VPN. Se till att den som ansluter via VPN inte kommer åt mer än nödvändigt, tänk zero-trust arkitektur.

Patchning och uppdatering

Om möjligt, se till att systemen uppdaterar sig själva automatiskt med nya säkerhetspatchar. Men var också medveten om att det finns möjlighet för bakdörrar att sig sig in den vägen. Dvs gör ett noga övervägande om för respektive nackdelar med automatiskt säkerhetspatchning. För majoriteten så är detta rätt väg att gå men inte något för alla.

Patcha inte bara mjukvaror, glöm inte heller switchar, skrivare, firmware och annat som också måste uppdatera. Och håll koll på om produkter eller system börjar närma sig End-of-Life och vad ni har för möjligheter då.

Har ni system som är äldre och som inte går att uppdatera men som ni ändå är beroende av, se till att isolera dessa extra noga. Exempelvis ett eget segment i nätverket där allt är filtrerat in och ut samt en speciell jump-host måste användas för att komma åt detta gamla system.

Härda systemen och se till att enbart mjukvaror som används exponeras eller är påslagna.

Övervaka, öva och testa

Testa säkerheten kontinuerligt med automatiska testverktyg såsom Holm Security, Detectify eller Nessus. Anlita konsulter som gör återkommande manuella penetrationstester samt genomför kodgranskning löpande om ni utvecklar mjukvara.

Öva på att återställa backup och se till att backuperna lagras offline eller på annat sätt icke åtkomliga från den ordinarie IT-infrastrukturen.

En komprometterad klient kan snabbt leda till att hela Er Windows AD-miljö blir övertagen. Se därför till att ni snabbt kan detektera om en klient börjar att bete sig suspekt. Har ni inte förmågan själva så se till att anlita ett företag som är experter på SIEM/SOC. Och vad gör ni när ni upptäcker något suspekt eller blivit utsatta för intrång, då är det bra att redan ha upparbetade kontaktvägar eller plan hur delar ska isoleras för att begränsa skada.

Glöm inte att allt ni ansluter kan producera loggfiler och hjälpa till att upptäcka intrång, syslog har funnits med länge och går att slå på och använda på nästan allt som kopplas upp.

Sammanfattning

Sist men inte minst, det ni inte känner till kan ni inte heller skydda. Se därför till att inventera och ha en god koll på vilken utrustning ni har, såväl mobiltelefoner, servrar, laptops och annat.

Administrativa konton bör användas ytterst begränsas och om möjligt med dubbelhandsfattning, tidsbegränsat eller liknande. Inventera dessa konton kontinuerligt.

Se också över beroendet gällande leverantörer, underleverantörer och tredjepartsberoenden. Upprätta en SBOM eller liknande. Jobba långsiktigt och systematiskt med cybersäkerheten och genomför omvärldsbevakning löpande, jag själv använder Twitter som en källa.

FRA FMV Försvarsmakten Säkerhetspolisen Polisen Post och Telestyrelsen MSB

Relevanta myndighetsdokument att läsa vidare:

OpenSSL Heartbleed dag två

broken-heartbleedDet har nu gått över två dagar sedan nyheten släpptes om sårbarheten i OpenSSL, som går under namnet Heartbleed. Det börjar bli dags att sammanfatta samt dra några slutsatser om sårbarheten.

OpenSSL is not developed by a responsible team.

– Theo de Raadt (Källa)

  • Huruvida privata nycklar kan läckas är ännu oklart men för att vara på den säkra sidan så bör nya certifikat utfärdas och privata nycklar skapas.
  • Det har verifierats att åtminstone på FreeBSD så går det att få ut privata nycklar. Uppdatering: Om systemet nyligen startats. Källa
  • Sessionsnycklar dvs cookies är lätt att exfiltrera via Heartbleed.
  • Nätverkstrafik bör sparas ner i en cyklisk buffer (FIFO) för att ges möjlighet att gå tillbaka och se om sårbarheten nyttjas. Hur lång tid tillbaka begänsas av lagringsutrymmet. Även bra för att se vad som företaget eller organisationen blivit av med. Uppdatering: Så klart ej möjligt att se vad för data som exfiltrerats om du använder PFS som Jimmy Bergman påpekar i en kommentar.
  • Regler till IDS:er finns ut såsom Snort.
  • Finns även en Heartbleed Honeypot.
  • Stora drakarna såsom Google, Twitter och Facebook var ute tidigt och patchade mycket snabbt.
  • Några hundra av Internets topp 1000 största sajter är fortfarande sårbara.
  • Röster höjs över att C är ett skräpspråk som tillåter detta fel. Varför inte skriva om allt i Go, Python eller [sätt in valfritt språk här]?
  • Byta lösenord kan vara bra om du loggat in på någon https-tjänst de senaste dagarna.
  • OpenSSL finns inbakat i en hel del hårdvara som ännu ej uppdaterats.
  • Anonymiseringsnätverket Tor såg tidigt att antagonister försökte nyttja svagheten.
  • Prioriteringarna hos de som släppte informationen kan frågasättas. Exempelvis varför domänregistrering av heartbleed.com, skapande av logotyp etc kom före att informera mjukvaru-utvecklare.
  • Diversering bland mjukvaror är bra. Läs Dan Geers rapport om monoculture.
  • Det finns oneliners, script till Nessus och Nmap samt modul till Metasploit för att nyttja sårbarheten.
  • Flertalet tjänster gör det säkra före det osäkra och stänger helt ner tills de patchat och bytt nycklar. Exempelvis Mojang/Minecraft.
  • Många skiter i att eventuella privata nycklar röjts, exempelvis Swedbank. Uppdatering: De var troligtvis aldrig sårbara i första hand.
  • Buggen introducerades Sun, 1 Jan 2012 00:59:57 +0200 (22:59 +0000), se git.
  • Använd tvåfaktorsautentisering och Perfect Forward Secrecy (PFS).
  • Revokera nuvarande certifikat.

 

 

Finns säkert en hel till. Lämna gärna en kommentar nedan. Och avslutar med följande bild:

Heartbleed honeypot