Taggat med: Zero Trust

Tips för att höja cybersäkerheten

Tips för att höja cybersäkerheten

Med anledning av senaste tidens händelser och en ökad hotbild på cyberarenan så tänkte jag passa på att skriva ner några bra tips och råd på hur Er organisation kan höja cybersäkerheten.

Cyberresiliens och överbelastningsattacker

Er hemsida kan utsättas för överbelastningsattacker eller DDoS som det också brukar kallas. Antagonisten kommer att försöka identifiera kritiska punkter och skicka anrop om och om igen till dessa. Därför är det viktigt att se över hela den exponering som återfinnes mot Internet. Glöm inte API:er, subdomäner, DNS, SMTP osv.

Se till att ha en nödsajt samt alternativa vägar för att kommunicera inom Er organisation. Om internetförbindelsen går ner till Er organisation eller om tjänster såsom Slack går ner på grund av ökad belastning, hur kan ni då kommunicera? Om ni använder tjänster såsom Cloudfront, Akamai eller Cloudflare, se då till att den bakomliggande infrastrukturen inte går att nås via utanför dessa tjänster.

Internetexponering

Att veta hur organisationen ser ut från internet är otroligt viktigt. För det är just på dessa exponerade punkter som antagonisten kommer att fokusera först på. Kontrollera därför Er domän eller IP-adresser mot följande tjänster:

360PassiveDNS, ARIN, Ahrefs, AlienVault, AnubisDB, BinaryEdge, BGPView, BufferOver, BuiltWith, C99, Chaos, CIRCL, Censys, CommonCrawl, DNSdumpster, DNSDB, DNSlytics, DNSRepo, Detectify, FOFA, FullHunt, GitHub, GitLab, Greynoise, HackerTarget, Hunter, IntelX, IPdata, IPinfo, Maltiverse, Mnemonic, N45HT, NetworksDB, ONYPHE, PassiveTotal, PentestTools, Quake, RADb, Robtex, SecurityTrails, ShadowServer, Shodan, SonarSearch, Spamhaus, Spyse, Sublist3rAPI, TeamCymru, ThreatBook, ThreatCrowd, ThreatMiner, Twitter, Umbrella, URLScan, VirusTotal, WhoisXMLAPI, ZETAlytics, ZoomEye.

Eller använd OAWSP amass som gör det automatiskt. Använd DNS Anycast och försök att fronta via CDN och WAF. Även om jag inte är ett stort fan av Web Application Firewalls så kan det vinna Er några timmar.

Autentisering

Denna punkt har också att göra med ovan punkt. Dvs identifiera alla exponerade delar mot internet där en användare kan autentisera sig. Här är det otroligt viktigt att använda flera lager av skydd, jag rekommenderar att använda VPN som omslutning för allt. Och se till att också använda tvåfaktorsautentisering med hårdvaru-tokens såsom Yubikeys och certifikat.

Så kortfattat: Exponera inget mot internet som går att köra över VPN. Se till att den som ansluter via VPN inte kommer åt mer än nödvändigt, tänk zero-trust arkitektur.

Patchning och uppdatering

Om möjligt, se till att systemen uppdaterar sig själva automatiskt med nya säkerhetspatchar. Men var också medveten om att det finns möjlighet för bakdörrar att sig sig in den vägen. Dvs gör ett noga övervägande om för respektive nackdelar med automatiskt säkerhetspatchning. För majoriteten så är detta rätt väg att gå men inte något för alla.

Patcha inte bara mjukvaror, glöm inte heller switchar, skrivare, firmware och annat som också måste uppdatera. Och håll koll på om produkter eller system börjar närma sig End-of-Life och vad ni har för möjligheter då.

Har ni system som är äldre och som inte går att uppdatera men som ni ändå är beroende av, se till att isolera dessa extra noga. Exempelvis ett eget segment i nätverket där allt är filtrerat in och ut samt en speciell jump-host måste användas för att komma åt detta gamla system.

Härda systemen och se till att enbart mjukvaror som används exponeras eller är påslagna.

Övervaka, öva och testa

Testa säkerheten kontinuerligt med automatiska testverktyg såsom Holm Security, Detectify eller Nessus. Anlita konsulter som gör återkommande manuella penetrationstester samt genomför kodgranskning löpande om ni utvecklar mjukvara.

Öva på att återställa backup och se till att backuperna lagras offline eller på annat sätt icke åtkomliga från den ordinarie IT-infrastrukturen.

En komprometterad klient kan snabbt leda till att hela Er Windows AD-miljö blir övertagen. Se därför till att ni snabbt kan detektera om en klient börjar att bete sig suspekt. Har ni inte förmågan själva så se till att anlita ett företag som är experter på SIEM/SOC. Och vad gör ni när ni upptäcker något suspekt eller blivit utsatta för intrång, då är det bra att redan ha upparbetade kontaktvägar eller plan hur delar ska isoleras för att begränsa skada.

Glöm inte att allt ni ansluter kan producera loggfiler och hjälpa till att upptäcka intrång, syslog har funnits med länge och går att slå på och använda på nästan allt som kopplas upp.

Sammanfattning

Sist men inte minst, det ni inte känner till kan ni inte heller skydda. Se därför till att inventera och ha en god koll på vilken utrustning ni har, såväl mobiltelefoner, servrar, laptops och annat.

Administrativa konton bör användas ytterst begränsas och om möjligt med dubbelhandsfattning, tidsbegränsat eller liknande. Inventera dessa konton kontinuerligt.

Se också över beroendet gällande leverantörer, underleverantörer och tredjepartsberoenden. Upprätta en SBOM eller liknande. Jobba långsiktigt och systematiskt med cybersäkerheten och genomför omvärldsbevakning löpande, jag själv använder Twitter som en källa.

FRA FMV Försvarsmakten Säkerhetspolisen Polisen Post och Telestyrelsen MSB

Relevanta myndighetsdokument att läsa vidare:

Cybersäkerhetstrender och hot inför 2020

Cybersäkerhetstrender och hot inför 2020

Nästan varje år har jag försökt att skriva om vilka trender inom cybersäkerhet som jag tror vi kommer att se framöver samt andra iakttagelser. Dessa spaningar är givetvis fria att använda inom Er egen organisation och sprida vidare eftersom allt innehåll på kryptera.se är licensierat med Creative Common Attribution 4.0 International (CC BY 4.0).

Password Spraying och Credential stuffing

En återkommande fråga jag får är: ”När tror du att lösenord försvinner?” och hur vi än gör så kommer vi att dras med lösenord och PIN-koder ett bra tag framöver. Detta är så klart något som antagonister också drar till nytta och hittar fler plattformar och protokoll att försöka gissa korrekta användarnamn och lösenord.

Min spaning är att ännu mer plattformar och protokoll kommer att utsättas för forceringsförsök gällande användarnamn och lösenord. Även spår jag att attacker som utnyttjar 2FA kommer att öka bla genom MITM (man-i-mitten).

Zero trust och Assume Breach 

Vi måste bygga våra nätverk och IT-arkitektur på ett sådant sätt så att även om angriparen kan ta sig in till en enskild klientdator så kan hen inte eskalera sina rättigheter eller ta sig vidare utan att detta snabbt upptäcks och utreds. Detta ställer också krav på att Threat Hunting ständigt pågår samt att det finns bra lösningar för Endpoint Detection and Response (EDR).

Det är viktigt att ha en baseline över hur Er miljö ser ut och vilken nätverkstrafik som flödar vart, vilka mjukvaror ska vara installerade osv. För det är då det också är enklare att identifiera avvisande mönster. Förutsätt att angriparen redan är inne i era nätverk och gör det svårare att komma åt affärskritisk information.

Bild över Googles Zero-trust initiativ BeyondCorp:

Zero Trust

Appliance hacking

Under året har vi sett flertalet stängda plattformar (On-Premise) såsom Citrix NetScaler, Pulse Secure, Fortigate (se blogginlägg här). Eftersom härdningen av dessa plattformar många gångar är eftersatt och loggningen är bristfällig så är det även svårt att utföra forensiska undersökningar eller upptäcka intrång.

Samt så står dessa enheter som oftast i en central punkt där många ansluter eller mycket trafik passerar vilket gör detta till en guldgruva för antagonister. Förutom att läsa av och modifiera trafik som går genom enheten så kan det även finnas möjlighet att angripa klienter som ansluter.

Inom detta område så räknar jag även in Supply Chain Cyber Security, för allt som ansluts och kopplas in i era system bör kontrolleras, avgränsas eller isoleras. Betänk även att firmware/mjukvaru-uppdateringar kan påverka Er miljö positivt eller negativt gällande säkerheten.

Threat sharing

Denna spaning är nog mer en förhoppning från min sida. Nämligen att fler organisationer blir bättre på att dela med sig av IOC:er och information om intrång. Mer transparens och system för att möjliggöra automatisk och snabb delning av hotinformation, såsom MISP eller TheHive.

Om du jobbar inom en specifik bransch så skulle jag påstå att det är av stor vikt att ni delar med Er av hotinformation inom just Er bransch.

Inom rubriken Threat Sharing så vore det även tjänstefel om jag inte nämnde MITRE:s ATT&CK-ramverk som löpande utvecklas och gör det lättare att dela med sig av sådant som inte är rent tekniska IOC:er såsom Tactics, Techniques and Procedures (TTPs). Vilket kan förevisas med David J Biancos Pyramid of Pain:

Ett medskick till Er organisation är att undersöka hur ATT&CK går att använda i Era säkerhetsprodukter såsom antivirus-mjukvara.

Övriga bubblare på listan

Ett ständigt återkommande problem är alla uppkopplade prylar (Internet of Things) där dagligen nya sårbarheter uppdagas. Detta kommer troligtvis inte att minska i takt med att fler saker blir uppkopplade, samt att fler fordon etc blir uppkopplade. Och kommer 2020 vara året då vi kommer att få se fler säkerhetsprodukter med Artificiell intelligens (AI)?

Några tidigare års trendspaningar inom cybersäkerhet och kryptering hittar du här: