Taggat med: kryptovaluta

Bakdörrar identifierade på Docker Hub

Ett antal avbilder som återfinnes på populära Docker Hub innehåller bakdörrar. Dessa avbilder med bakdörrar har laddats hem mer än 90000 gånger.  Kontot som laddat upp dessa bakdörrar har namnet docker123321 och bakdörren utnyttjar användarens kapacitet för kryptovaluta-mining.

Det är totalt 14 stycken olika avbilder (images) som innehåller den skadliga koden rapporterar Kromtech Security Center. Totalt har 544.74 Moneros beräknats vilket motsvarar en vinst på ca 791 000 SEK.

Plånboken som tar emot Moneros är:

41e2vPcVux9NNeTfWe8TLK2UWxCXJvNyCQtNb69YEexdNs711jEaDRXWbwaVe4vUMveKAzAiA4j8xgUi29TpKXpm3zKTUYo

Och här är en skärmdump från Github gällande en av bakdörrarna som jack0 upptäckte och rapporterade till Docker:

Exempel på någon som upptäckt att en brandväggs-image innehöll miner den 7:de Augusti 2017:

Jag tror tyvärr att detta är en trend som kommer att öka. I takt med allt fler marknadsplatser såsom Docker Hub och Google Web Store så kommer även antagonisterna att utnyttja detta faktum. För tyvärr är det inte lätt att rapportera skadlig kod och de automatiska testerna som genomförs på sådant som laddas upp är bristfälliga.

Intressant att notera är även att Kromtech står bakom den kontroversiella mjukvaran MacKeeper.

Viktigt: Det vore mycket trevligt om du stödjer Kryptera.se via Patreon >

Säkerhetsbuggar åtgärdade i Ledger

Ett antal säkerhetsbuggar har blivit åtgärdade i produkter från Ledger som används för kryptovaluta (offline wallet eller hardware wallet). En av buggarna som identifierades av den femtonåriga Saleem Rashid gör att en person som har fysisk tillgång till en enhet kan komma åt den privata nyckeln.

Saleems attack går under namnet MCU-fooling och går ut på att firmware i en av två processorer modifieras, exempelvis av en återförsäljare av enheterna. Ledger meddelar att en uppdatering till version 1.4.1 åtgärdar dessa buggar för Ledger Nano S. Till Ledger Blue finns det ännu ingen uppdatering.

Rasheed said unlike its competitors in the hardware wallet industry, Ledger includes no tamper protection seal or any other device that might warn customers that a Nano S has been physically opened or modified prior to its first use by the customer.

Även två till säkerhetsbuggar har blivit åtgärdade. Läs mer om dessa här:

  • Timothée Isnard – Oracle padding på SCP
  • Sergei Volokitin – Isolation Exploit

Hej! Det vore kul om du ville stödja Kryptera.se via Patreon >

Uppdatering: Det har hänt en hel del runt denna historien. Saleem har skrivit ett eget utmärkt blogginlägg och han har även identifierat en sårbarhet i Trezor Wallet.